AVLIL a scris:
Cat priveste clauzele NUMITE si NENUMITE, tin sa arat ca si nulitatile sunt exprese si tacite, nu numite sau nenumite. Aceeasi Marie, in materie numai contractele sunt numite si nenumite, adicatelea expres denumite de legiuitor sau variante nereglementate special. Nu vad diferenta.
Era interesant si indicat sa fie urmarite considerentele facute de domnul prof.univ.dr. Gabriel Boroi, formator la INM, in cadrul conferintelor tinute la mentionatul Institut, in datele de 08 si 09.09.2011.
Chiar daca acele contracte definite de lege si precis reglementate de ea sunt
numite, iar restul
nenumite, iar nulitatile sunt "exprese si tacite", nu prea inteleg...aluzia??!!! Veti fi vrind si clauze considerate nescrise, tot exprese si tacite?!?:-/
Termenii juridici au intelesul lor specific, dar sunt tot ttermenni ai limbii romane. Iar referitor la clauzele considerate nescrise (fiindca despre ele este vorba, nu?), pot fi si ele numite si nenumite, clasificindu-le asa, neoficial:), dupa intelesul celor doi termeni utilizati pentru clasificare si care, daca definesc doua tipuri de contracte (in cadrul unei catogorii de clasificare), nu inseamna ca este prohibit a fi utilizati in stabilirea unor caracteristici din cadrul altei clasificari.
Asa incat, revenind la discutie, fara a avea pretentia ca detin adevarul sau ca sunt reper al doctrinei de drept civil, insa incercind sa-mi spun parerea despre utilitatea institutiei clauzei nescrise, cred ca ea este utila acolo unde legea defineste (numeste..sic!) in mod explicit clauza cu pricina si unde, fara aceasta definire explicita (numire...sic!), considerarea (incadrarea, numirea ...sic!) clauzei ca nula absolut ori relativ, ar fi destul de greu de facut!
:bow: