Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
annyella a scris:
Q88 a scris:
Va rog sa imi spuneti daca am inteles corect!
Prescriptia extinctiva trebuie invatata dupa vechiul cod civil. Desi art 2 din D 167/1958 prevede ca nulitatea poate fi invocata oricand, fie pe cale de actiune, fie pe cale de exceptie, doctrina (G. Boroi, Gh. Beleiu) a stabilit ca daca dreptul subiectiv putea fi valorificat pe calea actiunii si aceasta e prescriptibila, atunci si exceptia e prescriptibila in aceleasi conditii, dand exemplu cazul NR care e supusa prescriptiei extinctive indiferent ca e invocata p cale de actiune sau pe cale de exceptie.
Si conform NCC NR e pprescriptibila pe cale de actiune si imprescriptibila pe cale de exceptie.
Ce nu ai inteles? din ce o invatam? Eu cred ca trebuie invatata exclusiv din vechiul cod.
OK invatam prescriptia exclusiv din vechiul cod. Dar daca avem o intrebare despre NR a unui act juridic (actul juridic tb invatat pe NCC) atunci trebuie sa raspundem ca NR e imprescrptibila pe cale de exceptie?? art 1249 al 2 NCC, Boroi pg 217