Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Nu inteleg o chestie la legatul bunului altuia.
Daca testatorul credea ca bunul este al sau, desi nu era, legatul este nul. De ce?
Nu inteleg logica.
annyella a scris:
Procedura civila: referitor la EXPERTIZA=cand se depun obiectivele expertizei?
Cred ca trebuie propuse cel tarziu la sedinta de judecata in camera de consiliu cand se stabilesc intrebarile la care va raspunde expertul, termenul si onorariul acestuia.
Nu inteleg o chestie la legatul bunului altuia.
Daca testatorul credea ca bunul este al sau, desi nu era, legatul este nul. De ce?
Nu inteleg logica.
Q88 a scris:
Tentativa improprie (cunoscuta si sub denumirea de tentativa relativ improprie) este si terminata (tentativa perfecta, fara rezultat sau completa) intrucat in cazul tentativei improprii actiunea ce constituie elementul material e dusa pana la capat. Ex: otrava pusa in mancarea victimei e insuficienta pentru uciderea acesteia, cantitatea de explozibil amplasata sub imobilul ce urma sa fie distrus e insuficienta pentru a provoca daramarea edificiului (C. Mitrache)
Tentativa imperfecta poate fi improprie: atunci cand faptuitorul nu mai poate continua executarea actului de sustragere, deoarece obiectul material nu se mai afla acolo unde stia el; subiectul indreapta arma spre victima, dar e imobilizat de o alta persoana si impiedicata sa traga, ulterior constatandu-se ca arma era defecta, astfel ca nu ar fi fost posibila uciderea victimei cu ajutorul ei. (Florin Streteanu)
Asa stiam si eu.. Am intrebat pentru ca dl Udroiu spune "atat tentativa perfecta cat si cea imperfecta pot fi proprii sau improprii" si nu am reusit sa gasesc un exemplu de tentativa imperfecta si improprie..
este nul fiindca el era in eroare cu privire la bunul respectiv si se presupune ca daca ar fi cunoscut realitatea nu ar fi lasat prin legat un bun ce nu ii apartine...insa daca el stia ca bunul nu e al lui, legatul este valabil dar creeaza o obligatie de a face pentru debitor (dar nu stiu care debitor ca dispunatorul e mort) de a procura bunul si a-l preda legatarilor(ca si in contractul de v-c din NCC, in care este permisa vanzarea bunului altuia);)