Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Q88 a scris:
Va rog sa imi spuneti daca am inteles corect!
Prescriptia extinctiva trebuie invatata dupa vechiul cod civil. Desi art 2 din D 167/1958 prevede ca nulitatea poate fi invocata oricand, fie pe cale de actiune, fie pe cale de exceptie, doctrina (G. Boroi, Gh. Beleiu) a stabilit ca daca dreptul subiectiv putea fi valorificat pe calea actiunii si aceasta e prescriptibila, atunci si exceptia e prescriptibila in aceleasi conditii, dand exemplu cazul NR care e supusa prescriptiei extinctive indiferent ca e invocata p cale de actiune sau pe cale de exceptie.
Si conform NCC NR e pprescriptibila pe cale de actiune si imprescriptibila pe cale de exceptie.
Ce nu ai inteles? din ce o invatam? Eu cred ca trebuie invatata exclusiv din vechiul cod.
annyella a scris:
adrianicet a scris:
annyella a scris:
Procedura civila: referitor la EXPERTIZA=cand se depun obiectivele expertizei?
Cred ca trebuie propuse cel tarziu la sedinta de judecata in camera de consiliu cand se stabilesc intrebarile la care va raspunde expertul, termenul si onorariul acestuia.
Deci OBLIGATORIU dupa admiterea expertizei? ( ma refer la dreptul comun).
Cred ca trebuie facuta distinctia intre depunerea obiectivelor si stabilirea obiectivelor. Depunerea se face de parte oricand pana sedinta de judecata la care m-am referit mai sus.. (deci inclusiv prin cererea de chemare in judecata consider ca se pot propune obiective pentru expertiza) Stabilirea obiectivelor se face in sedinta de judecata de catre instanta dupa discutarea acestora in contradictoriu..
annyella a scris:
Q88 a scris:
Va rog sa imi spuneti daca am inteles corect!
Prescriptia extinctiva trebuie invatata dupa vechiul cod civil. Desi art 2 din D 167/1958 prevede ca nulitatea poate fi invocata oricand, fie pe cale de actiune, fie pe cale de exceptie, doctrina (G. Boroi, Gh. Beleiu) a stabilit ca daca dreptul subiectiv putea fi valorificat pe calea actiunii si aceasta e prescriptibila, atunci si exceptia e prescriptibila in aceleasi conditii, dand exemplu cazul NR care e supusa prescriptiei extinctive indiferent ca e invocata p cale de actiune sau pe cale de exceptie.
Si conform NCC NR e pprescriptibila pe cale de actiune si imprescriptibila pe cale de exceptie.
Ce nu ai inteles? din ce o invatam? Eu cred ca trebuie invatata exclusiv din vechiul cod.
Pai invatam prescriptia exclusiv din vechiul cod. Dar daca avem o intrebare despre NR a unui act juridic (actul juridic tb invatat pe NCC) atunci trebuie sa raspundem ca NR e imprescrptibila pe cale de exceptie?? art 1249 al 2 NCC, Boroi pg 217
si pana la urma incheierea preparatorie prin care instanta admite sau respinge incuviintarea unei probe poate fi atacata ori ba ? :help::help: