Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Asa ma gandeam si eu Sorin, dar in prima varianta Udroiu retine tentativa la 175 lit e :/ de asta am vrut si alte pareri
vultur1 a scris:
invinuitul sau inculpatul are dreptul in cursul urmaririi penale sa consulte dosarul de urmarire penala ?
Nu am gasit nicaieri scris expres, dar parerea mea e ca nu poate. De aceea si avem prezentarea materialului de urmarire penala la final.
Cateva grile ciudate din Udroiu:
37. Daca dupa ramanerea definitiva a hot de condamnare si executarea completa a pedepsei inchisorii a intervenit o lege care prevede o pedeapsa cu inchisoarea mai usoara, iar pedeapsa stabilita este egala cu maximul special al pedepsei inchisorii prevazut de legea noua, pedeapsa stabilita si executata:
a) nu poate fi redusa
b) trebuie sa fie redusa cu o treime
c) poate fi redusa cu o treime
La raspunsuri corecte el zice c), dar nu e b)? Conform art 15(2) Cod penal?
36. Pentru a se putea aplica, in baza art 15 C.pen., legea penala noua mai favorabila intervenita dupa ramanerea definitiva a hotararii:
a) ped stabilita in temeiul legii vechi poate fi detentiunea pe viata
b) ped prev de noua lege nu poate fi amenda
c) ped stabilita in temeiul legii vechi nu poate fi amenda
Raspuns corect a), c). Dar a) poate fi, avand in vedere ca art. 15 C. pen. vorbeste doar de pedeapsa inchisorii?
34. Daca, dupa ramanerea definitiva a unei hot de condamnare la ped detentiunii pe viata si pana la executarea ei a intervenit o lege care prevede pentru aceeasi fapta ped inchisorii alternativ cu cea a detentiunii pe viata:
a) ped det pe viata se va inlocui cu maximul inchisorii prev de legea noua pt acea infr
b) ped det pe viata se poate inlocui cu max inchisorii prev de legea noua pt acea infr
c) nu se poate inlocui ped det pe viata cu ped inchisorii, indiferent de cuantumul acesteia
Raspuns corect c). Sa inteleg ca e c) pt ca legea nu prevede? Pt ca art. 14(2) vorbeste doar de legea noua care prevede doar inchisoarea, nu inchisoarea alternativ cu detentiunea pe viata.
Help por favor!
Ice Hellene a scris:
vultur1 a scris:
invinuitul sau inculpatul are dreptul in cursul urmaririi penale sa consulte dosarul de urmarire penala ?
Nu am gasit nicaieri scris expres, dar parerea mea e ca nu poate. De aceea si avem prezentarea materialului de urmarire penala la final.
dar interesant e, ca aparatorul lui poate consulta dosarul in timpul urmarii penale
[ La 2, eu consider ca detentiunea pe viata e tot inchisoare si ar fi nedrept sa nu beneficieze si acest condamnat de legea mai favorabila (chiar daca art face referire la ped inchisorii). Plus explicatia lui sim05.