avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2012

Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
onitza86, utilizator
Cateva grile ciudate din Udroiu:

37. Daca dupa ramanerea definitiva a hot de condamnare si executarea completa a pedepsei inchisorii a intervenit o lege care prevede o pedeapsa cu inchisoarea mai usoara, iar pedeapsa stabilita este egala cu maximul special al pedepsei inchisorii prevazut de legea noua, pedeapsa stabilita si executata:

a) nu poate fi redusa
b) trebuie sa fie redusa cu o treime
c) poate fi redusa cu o treime

La raspunsuri corecte el zice c), dar nu e b)? Conform art 15(2) Cod penal?

36. Pentru a se putea aplica, in baza art 15 C.pen., legea penala noua mai favorabila intervenita dupa ramanerea definitiva a hotararii:

a) ped stabilita in temeiul legii vechi poate fi detentiunea pe viata
b) ped prev de noua lege nu poate fi amenda
c) ped stabilita in temeiul legii vechi nu poate fi amenda

Raspuns corect a), c). Dar a) poate fi, avand in vedere ca art. 15 C. pen. vorbeste doar de pedeapsa inchisorii?

34. Daca, dupa ramanerea definitiva a unei hot de condamnare la ped detentiunii pe viata si pana la executarea ei a intervenit o lege care prevede pentru aceeasi fapta ped inchisorii alternativ cu cea a detentiunii pe viata:

a) ped det pe viata se va inlocui cu maximul inchisorii prev de legea noua pt acea infr
b) ped det pe viata se poate inlocui cu max inchisorii prev de legea noua pt acea infr
c) nu se poate inlocui ped det pe viata cu ped inchisorii, indiferent de cuantumul acesteia

Raspuns corect c). Sa inteleg ca e c) pt ca legea nu prevede? Pt ca art. 14(2) vorbeste doar de legea noua care prevede doar inchisoarea, nu inchisoarea alternativ cu detentiunea pe viata.

Help por favor!
oana_01 a scris:

Asa ma gandeam si eu Sorin, dar in prima varianta Udroiu retine tentativa la 175 lit e :/ de asta am vrut si alte pareri

sincer, eu am dat un raspuns pt ca ma gandeam unde vrei sa ajungi cu grila , dar daca e formulata astfel , adica , stropirea victimei cu benzina , si a i da foc , ce sa inteleg , poate fi si stropirea pe un picior , cu putina benzina ,cu intentia de a i cauza doar niste arsuri mici , nu cu intentia de a ucide , poate fi incradrata la loviri sau alte violente , iar incradrarea de la 174 e , din cate i mi amintesc eu , trebuie sa fie si vreo persoana prin preajma , care sa nu fie participant, daca ii dai foc la cineva pe un camp unde e doar acea persoana , nu cred sa se retina 175 e , iar din grila nu reiese nimic din acest punct de vedere.........

xyzt a scris:

Cateva grile ciudate din Udroiu:

37. Daca dupa ramanerea definitiva a hot de condamnare si executarea completa a pedepsei inchisorii a intervenit o lege care prevede o pedeapsa cu inchisoarea mai usoara, iar pedeapsa stabilita este egala cu maximul special al pedepsei inchisorii prevazut de legea noua, pedeapsa stabilita si executata:

a) nu poate fi redusa
b) trebuie sa fie redusa cu o treime
c) poate fi redusa cu o treime

La raspunsuri corecte el zice c), dar nu e b)? Conform art 15(2) Cod penal?

36. Pentru a se putea aplica, in baza art 15 C.pen., legea penala noua mai favorabila intervenita dupa ramanerea definitiva a hotararii:

a) ped stabilita in temeiul legii vechi poate fi detentiunea pe viata
b) ped prev de noua lege nu poate fi amenda
c) ped stabilita in temeiul legii vechi nu poate fi amenda

Raspuns corect a), c). Dar a) poate fi, avand in vedere ca art. 15 C. pen. vorbeste doar de pedeapsa inchisorii?

34. Daca, dupa ramanerea definitiva a unei hot de condamnare la ped detentiunii pe viata si pana la executarea ei a intervenit o lege care prevede pentru aceeasi fapta ped inchisorii alternativ cu cea a detentiunii pe viata:

a) ped det pe viata se va inlocui cu maximul inchisorii prev de legea noua pt acea infr
b) ped det pe viata se poate inlocui cu max inchisorii prev de legea noua pt acea infr
c) nu se poate inlocui ped det pe viata cu ped inchisorii, indiferent de cuantumul acesteia

Raspuns corect c). Sa inteleg ca e c) pt ca legea nu prevede? Pt ca art. 14(2) vorbeste doar de legea noua care prevede doar inchisoarea, nu inchisoarea alternativ cu detentiunea pe viata.

Help por favor!

Pt 1: aplicarea legii mai favorabile este facultativa, dar dc se alege aplicarea ei si nu mentinerea pedepsei anterioare, ac. ped. se reduce cu o treime.

Pt 2: cred ca ia in considerare faptul ca pedeapsa detentiunii pe viata poate fi inlocuita cu pedeapsa inchisorii, dc in cursul executarii condamnatul implineste 60 de ani.

Pt. 3: Nu-mi suna prea bine explicatia "pt. ca legea nu prevede", eu as zice mai degrabpt ca legea prevede altfel".
invinuitul sau inculpatul are dreptul in cursul urmaririi penale sa consulte dosarul de urmarire penala ?
vultur1 a scris:

invinuitul sau inculpatul are dreptul in cursul urmaririi penale sa consulte dosarul de urmarire penala ?

Nu am gasit nicaieri scris expres, dar parerea mea e ca nu poate. De aceea si avem prezentarea materialului de urmarire penala la final.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iulie 2012
Ice Hellene, utilizator

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti recomandate pentru admiterea la inm tanko_07 tanko_07 Din ce carti imi recomandati sa invat pentru admiterea la INM 2013 (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)