adrianicet a scris:
isis23 a scris:
adrianicet a scris:
Sanctiunile administrative se aplica si persoanelor juridice?
Eu stiu ca se poate atat pe 18.1 cat si pe inlocuirea raspunderii penale
Am intrebat pt ca Udroiu cand explica modul de calcul al termenului prescriptiei executarii pedepsei vorbeste de sanctiuni administrative doar pt persoana fizica...
se pot aplica. sanctiunile administrative vizeaza fapta, nu persoana. Ar fi neconstitutional sa consideram ca o sapta savarsita de PF poate sa nu fie infractiune, iar in toate cazurile in care e sav de PJ sa fie infractiune. De asemenea in RIL 35/2006 se vorbeste de persoana in general.
Motivarea pentru care nu se cumuleaza.
În adevăr, prin art. 181 alin. 3 din Codul penal se prevede că, în cazul unor asemenea fapte, „instanţa aplică una din sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute de art. 91“.
O atare reglementare nu este însă de natură a schimba caracterul penal al faptei, astfel cum acesta rezultă din prevederea de incriminare formală într-o dispoziţie a legii penale, încât sancţiunea ce se aplică într-un asemenea caz nu poate fi considerată că ar avea natură contravenţională, pentru a fi aplicate regulile cumulului aritmetic prevăzut în art. 10 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul contravenţiilor, cu modificările ulterioare.
De aceea, natura juridică a faptei care nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni, în cazul căreia procurorul dispune scoaterea de sub urmărire, iar instanţa pronunţă achitarea, soluţii care nu pot fi adoptate decât în cadrul procesului penal, impune rezolvarea în continuare, completă, a cauzei ce priveşte o astfel de faptă potrivit reglementărilor specifice tratamentului penal.
Ca urmare, în cazul existenţei concursului de fapte prevăzute de legea penală care nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni, nu pot fi aplicate regulile cumulului aritmetic specific sancţiunilor contravenţionale, potrivit prevederilor art. 10 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, cu modificările ulterioare, ci numai regulile referitoare la cumulul juridic reglementat, în cazul amenzilor, în art. 34 alin. 1 lit. c) din Codul penal.