cecilia11 a scris:
Oricum nu cred ca ar da rezultate fiindca din cate mi-a spus si administratorul sunt locatari care pur si simplu le dau jos de pe calorifere...si ca n-are cum sa intre in apartamentul lor...Este o mare pacaleala chestia cu repartitoarele fiindca nu platesti cat consumi. La noi in bloc 20% din totalul cosmului se imparte intre toti locatarii (reprezentand caloriferele de pe casa scarii si eventualele pierderi) iar restul de 80% se imparte la totalul unitatilor inregistrate la toate aparamentele si apoi ptr fiecare apartament valoarea unitatii se inmulteste cu unitatile inregistrate in acel apartament. Nu se tine cont de orientare (Nord, Sud) ...repartitoarele nu sunt montate la jumatate cum am auzit ca ar trebui...Exista reglementare in acest sens?
!.Daca nu poate intra in apartamentul lor cum stie ca acei locatari dau jos repartitoarele de pe calorifere? Cred ca doar presupune.
Cum se face calculul la Dv. stiti aproximativ corect, de altfel acest calcul trebuie facut de firma montatoare si se face in baza uror reglementari legale, e o conditie a montarii acestor repartitoare la toate firmele, nu numai la aceea a Dv.
Ca la Dv nu se respecta in calcul reducerea de 1-5% din caldura la unele apartamente, ori nu stiti Dv, poate n-ati vaxut fisa de calcul a tuturor apartamentelor, ori administratorul nu a comunicat firmei situatia acestor apartamente care ar trebui sa primeasca o reducere. In programul de calcul este prevazuta si aceasta optiune si o firma nu va face nazuri sa aplice optiunea daca asociatia vrea asta.
Repartitoarele nu se monteaza la jumatate, ci la o anumita distanta (nu stiu sa va spun care) de podea.
Nu va mai luati dupa fel si fel de zvonuri derutante, precum:
- se dau jos repartitoarele. Nu toata lumea le da jos; chiar daca ar fi unii care procedeaza astfel, vor ajunge dupa cateva faze din astea sa le schimbe. Si cat pierdeti Dv. prin a plati caldura lor tot nu face cat ati plati neavand repartitoare.
- inregistreaza caldura de peste vara sau, in bucatarie, atunci cand gatiti. GRESIT! Repartitoarele nu sunt niste simple termometre, ci au un sistem inteligent de masurare a Gcal care va trece prin calorifer si atat. Ca ele inregistreaza mai mult in spatele unor mobile sau a unor draperii tine tot de felul in care programul electronic incorporat in aceste mici calculatoare face balanta intre Gcal care trece prin calorifer si mediul ambiental. Nu incercati sa intelegeti singura, intrebati oamenii care se pricep. De altfel, am mai spus asta, la montare ati primit un pliant care va informa ce si cum, tineti cont de ce scrie acolo.
- ca firma montatoare vrea sa va pacaleasca. O firma montatoare presteaza un serviciu catre Dv. Va monteaza repartitoarele pentru care percepe o plata si care intra in costul acestor repartitoare; asta se intampla la inceput. Apoi, de cate ori va face calculul percepe (lunar deobicei) un comision / calorifer / luna. Asta este castigul ei (si este destul de substantial, dar altfel nu se poate). Nicio firma nu-si bate capul cu alte prostii, sa pacaleasca pe cineva, asa cum e in capul multora care cred ca oricine si oricum e pus sa-i jecmaneasca.
Si, in final, ca sa nu va mai plictisesc, urmariti-va un repartitor sau pe toate, daca nu va e incomod, de-a lungul mai multor zile, iarna, vara, cand gatiti. Singura va veti elimina din minte tot felul de prostii.
Nu uitati, resetarea se face pe 1 ian. Programul repartitoarelor are ca data de referinta aceasta deoarece este o data calendaristica obiectiva si care nu tine cont de programul de furnizare al caldurii de la un CET la altul sau de la un oras sau altul.
Si, in final, ca sa va dau curaj totusi, calculul caldurii pe baza utilizarii repartitoarelor, poate este cel mai corect calcul din tot ce vi se calculeaza la intretinere. Aveti incredere in ce va spune o persoana care n-a vrut in ruptul capului sa-si puna repartitoare si apoi, silita fiind de faptul ca-si punea toata lumea din bloc si de frica sa nu platesc eu pierderile, le-am pus totusi. Am platit tot sezonul trecut cu 40% mai putin decat cu un an in urma, cand nu aveam repartitoare si asta in conditiile in care s-a si scumpit Gcal. Mentionez ca sunt blindata si cu termopane si pe timpul diminetii opream caldura ca plecam la serviciu. Incercati sa va linistiti, sa nu va mai panicati pentru orice zvon si sa progresati. Cu bine:)