avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoarele si ce poate pati romanul corect ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoarele si ce poate pati romanul corect ...

Buna Ziua,
Locuiesc intr-un bloc in care toate apartamentele sunt proprietate personala. In urma cu 5 ani s-au montat repartitoare de caldura pe toate caloriferele, mai putin cele de pe casa scarii. Citirea repartitoarelor se poate face numai daca ai acces in apartament. Firma care a montat repartitoarele, are un salariat care se prezinta lunar pentru citirea acestora, la o data anuntata cu cel putin 7 zile inainte. In sezonul de iarna 2007/2008 inainte de a se furniza agent termic, s-au readus repartitoarele la zero, insa pe parcursul sezonului, s-a impamantenit obiceiul la tot mai multi locatari, de a nu se permite accesul reprezentantului firmei in apartament pentru citire si doar i se comunica citirea (corecta sau nu) de catre locatar , sau de catre un vecin . La sfarsitul sezonului nu s-a facut o citire in comisie cum ar fi fost normal (asa zic eu)
Eu am in acest bloc un apartament cu trei camere si in conditiile in care intre orele 6.30-17.30 caloriferele au fost inchise (pe pozitia de inghet) iar in intervalul 17.30-6.30 robinetele erau deschise (pe pozitia 3 economic) numai la 3 calorifere din 5 (sufragerie, dormitor si baie) am avut cheltuieli lunare doar cu incalzirea intre 280-390 RON lunar (cea mai mare suma sau printre primele 3 din bloc). Daca repartizarea cheltuielilor s-ar fi facut pe pausal, as fi platit in jur de 160-230 RON (stiu asta, intrucat am facut o simulare de calcul, pe programul utilizat de administrator la defalcarea cheltuielilor cu incalzirea inainte de montarea repartitoarelor de caldura).
In vara aceasta s-a propus inlocuirea actualelor repartitoare cu repatitoare care pot fi citite electronic fara accesul in apartament si care detecteaza frauda ( mutarea acestora sau demontarea lor) dar majoritatea locatarilor nu au fost de accord si in concluzie vom ramane cu cele vechi. Ma gandesc cu groaza la sezonul de iarna 2008/2009 cand probabil voi plati la fel de mult sau chiar mai mult si voi avea si frig in casa.
Va intreb: pot refuza pur si simplu defalcarea cheltuielilor pe baza repartitoarelor si astfel pentru apartamentul meu sa se faca calculul pausal? Este acest lucru un delict, o contraventie (nu stiu cum sa-i spun)?Eu sunt convinsa ca in acest caz voi plati mai putin. Pot incheia un act aditional cu firma care face defalcalea cheltuielilor in acest sens? (Spun cu firma, fiindca nu administratia a facut contract de defalcare a cheltuielilor de incalzire, ci fiecare locatar in parte)
Daca nu se poate acest lucru ce iesire am din situatia aceasta? Cum pot actiona sa determin inlocuirea repartitoarelor?
Multumesc anticipat tuturor celor care ma vor ajuta sa gasesc o solutie convenabila.
Cel mai recent răspuns: adm. , utilizator 16:26, 10 Octombrie 2008
1. Repartitoarele mele au ramas pe indexul din primavara. Nu s-au resetat.
2. Daca vreti sa aflati cine si cat plateste la caldura, aceste date va sunt accesibile, daca administratorul vrea sa vi le puna la dispozitie. Exista un tabel lunar al tuturor ap (cu si fara repartitoare). In dreptul celor cu repartitoare este consemnat indexul de intrare si cel de iesire la fiecare calorifer din apartament. Acest tabel, care se trimite la firma, va poate fi aratat, el nu este secret (sau n-ar trebui sa fie).
3. Dupa ce se face calculul, la administratie este trimis un tabel cu toate apartamentele (contorizate sau nu) in care se specifica:
10% din factura - pentru spatii comune;
15% din factura - coloane de distributie = controversatele coloane verticale ce trec prin apartamente;
restul de 85% impartit la toate apartamentele. In dreptul fiecarui apartament nr. de unitati echivalente rezultat al calculului pe fiecare calorifer in parte si bazat pe un coeficient caracteristic (ca e din fonta, ca e din otel, ca ce lungime are etc). Pentru cei necontorizati se procedeaza similar cu pierderile de apa daca nu sunt contorizati (suporta pierderea de apa a blocului)
Fiecare apart. isi primeste fisa sa personalizata cu calculul caldurii mai detaliat. Valoarea din fisa este cea trecuta in tabelul centralizator.
Nu e locul aici sa explic ca acest calcul se face pe baza unui program cu licenta in care operatorii de la firma introduc indecsii de iesire primiti in fiecare luna de la asociatie. Restul merge de la sine si iese tabelul centralizator, la care si Dv. ca locatar aveti acces sa-l vedeti.
Ca administratorul sau persoana de legatura are "un ce profit" de la firma este posibil, dar asta nu inseamna ca repartitoarele nu sunt bune.
Ultima modificare: Duminică, 31 August 2008
elga50, moderator
elga50 a scris:

1. Repartitoarele mele au ramas pe indexul din primavara. Nu s-au resetat.
2. Daca vreti sa aflati cine si cat plateste la caldura, aceste date va sunt accesibile, daca administratorul vrea sa vi le puna la dispozitie. Exista un tabel lunar al tuturor ap (cu si fara repartitoare). In dreptul celor cu repartitoare este consemnat indexul de intrare si cel de iesire la fiecare calorifer din apartament. Acest tabel, care se trimite la firma, va poate fi aratat, el nu este secret (sau n-ar trebui sa fie).
3. Dupa ce se face calculul, la administratie este trimis un tabel cu toate apartamentele (contorizate sau nu) in care se specifica:
15% din factura - coloane de distributie = controversatele coloane verticale ce trec prin apartamente;
restul de 85% impartit la toate apartamentele. In dreptul fiecarui apartament nr. de unitati echivalente rezultat al calculului pe fiecare calorifer in parte si bazat pe un coeficient caracteristic (ca e din fonta, ca e din otel, ca ce lungime are etc). Pentru cei necontorizati se procedeaza similar cu pierderile de apa daca nu sunt contorizati (suporta pierderea de apa a blocului)
Nu e locul aici sa explic ca acest calcul se face pe baza unui program cu licenta in care operatorii de la firma introduc indecsii de iesire primiti in fiecare luna de la asociatie. Restul merge de la sine si iese tabelul centralizator, la care si Dv. ca locatar aveti acces sa-l vedeti.
Ca administratorul sau persoana de legatura are "un ce profit" de la firma este posibil, dar asta nu inseamna ca repartitoarele nu sunt bune.
cred ca v-ati inselat ... s-au resetat repartitoarele in primavara, dar nu ati stiut unde sa va uitati, ca asa vrea domnul musac :D
ceva este in neregula cu calculul dvs:
restul de 85% impartit la toate apartamentele
10%+15%+85%=110%
:"> 75%.......=D>
citirea din primavara ramane un an.Sunt 4 citiri...2 reprezinta seria,una ultima citiredin primavara si ramane un an..si una care incepe cu 0 pt anul in curs.Asa cunosc din 2 locuri distincte..Nu este obligatoriu sa comentati un fapt verificat
Repartitoarele sunt bune..daca se calculeaza corect si poti sa vezi cum s au facut calculele..nu este chiar asa de greu sa calculezi..
Eu aici vorbesc de repartitoare tip vechi...Daca as avea din cele noi care se citesc fara accesul in apartament , nu mi-as mai bate capul. Tocmai ca sunt f riguroasa si urmaresc orice cheltuiala ...am urmarit modul de calcul si l-am comparat cu al altor firme...am umarit inregistralile repartitoarelor pe zile lucratoare si zile de weekend...si totul este aleator fiindca intr-o luna eu pot sa am unitati mai putine dar fiindca totalul unitatilor inregistrate in bloc e si mai mic (fiindca nu se declara corect) la aproximativ aceeasi valoare a facturii, atunci eu platesc mai mult decat intr-o luna in care am avut inregistrate mai multe unitati si teoretic ar fi fost mai cald.
Eu intreb pe cineva cunoscator unde gasesc modul de calcul in vigoare al defalcarii cheltuielilor de incalzire in cazul repartitoarelor? Este sau nu reglementat acest calcul?

Alte discuții în legătură

Calcul factura caldura addrienne90 addrienne90 Buna ziua, am niste nelamuriri legate de costurile de caldura cu repartitoare. In prezent locuiesc in Bucuresti intr-un apart de 2 cam cu o supraf de 54 mp. Am ... (vezi toată discuția)
Impartire caldura cu repartitoare piticot20 piticot20 Buna ziua, Vin cu o rugaminte, tocmai am primit factura de la RADET cu incalzirea si habar nu am cum sa o calculez. La noi in bloc sunt repartitoare, pana ... (vezi toată discuția)
Un calorifer in plus la plata andreistan andreistan In blocul nostru s-au mutat de 2 ani o familie in un apartament de 2 camere. Cand au cumparat [b]apartamentul acesta avea 4 calorifere cu 4 ... (vezi toată discuția)