avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor fidelitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor fidelitate

Firma doreste sa constituie plata Sporului de fidelitate pt salariatii care au o vechime in munca in cadrul firmei de min 5 ani.
Nu avem CCM. Cum procedam, avand in vedere ca patronul doreste sa plateasca o suma neta constanta de 200 RON/luna.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:46, 29 August 2008
1. Nu vad unde am postat faptul ca un salariat ar contesta in instanta acordarea unui spor.
2. Deciziile de majorare a salariului se depun la ITM, numai in situatiile prevazute de art.17 alin.4 C.mun. In rest, majorarile de salariu se fac prin acte aditionale. Puteti intreba la ITM, daca nu sunteti convins de acest aspect.
Din raspunsurile primite am inteles ca trebuie facut:
- Decizie angajator de costituire a sp de fidelitate ca un sp permanent, de acordare lunara tuturor angajatilor care au min 5 ani vechime in firma. Suma NETA este - fixa si egala pt toti angajatii - de 200 ron/luna.
- Aad. pt angajatii care indeplinesc conditiile deciziei, de modif CIM-Salarizare.

Inrebarea este cum trec suma neta de 200 ron intr-un act unde trebuie sa trec suma BRUTA?

- Inscrierea in cartea de munca. Cum?
Transformati suma neta in suma bruta . Parerea mea este ca mai bine acorda o suma bruta, decat neta.
In carnetul de munca se trece acordat spor de fidelitate , data de cand se acorda, actul in baza careia se face inscrierea in carnetul de munca.
Sp Fidelitate platit de firma noastra va fi in suma bruta fixa de 300 ron pt toti sal.
Este corect? Cineva spune ca sp nu pot fi decat procentuale.
act aditional se face pt. toti angajatii, deoarece este o masura care afecteaza toti angajatii. e o noua prevedere care se adauga la salarizare.
fiecare angajat cand va implini 5 ani in unitate intra sub incidenta preverilor din actul aditional. ca un fel de informare prealabila, dar e prea dura asocierea.... m-ati inteles?
se va face si anexa la CCm aplicabil, conform deciziei , si se va afisa langa CCM deja afisat.
la contractele noi se va specifica acest lucru din start, la elementul Salariul.... alte elem.constitutive se va trece : spor de fidelitate in suma de 200 ron net, dupa 5 ani vechime in unitate.
la acest mom. suma bruta ar fi de 280 ron- aprox.
in cartea de munca se vor face inscrieri in prima faza doar pentru cei care intra acum sub incidenta deciziei, deci au deja 5 ani in unitate si incep sa primeasca sporul cu data pe care ati decis-o.
col.2 " acordat spor fidelitate dupa 5 ani in unitate"
col.3 "data stabilita prin decizie"
col. 5 sal.cu spor/sal. incadrare
in fine, nr. si data act aditional / decizie in baza caruia se face inscrierea.
ulterior se vor face inscrieri pentru fiecare care intra la spor, in functie de cum implineste 5 ani in unitate.
sper ca v-am ajutat.

p.s. am recitit si am vazut ca nu aveti CCM. Dar aveti cartile la sediu? Trebuie sa va faceti urgent. Aveti peste 20 salariati, este obligatoriu.
Ultima modificare: Vineri, 29 August 2008
Doina Elena, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Decizie de sanctionare alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Avem un angajat pe care l-am cercetat disciplinar si am emis decizia de sanctionare (reducerea salariului de baza pe 3 luni cu 10%). Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Decizie concediu odihna Manin Manin Buna ziua daca conform CCM la nivel de unitate se acorda in functie de vechime mai multe zile de CO trebuie facuta decizie la data acordarii lor? (vezi toată discuția)
Sporul de fidelitate ContSters394407 ContSters394407 Buna ziua, In cadrul firmei se ofera spor de fidelitate in felul urmator: la 1 an vechime se ofera 4 % la 2 ani vechime se ofera 8 % la 3 ani vechime ... (vezi toată discuția)