avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea si noul cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea si noul cod civil

Buna ziua,

Este cineva la curent cu noul cod civil?
Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces.
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: canna , utilizator 11:45, 7 Decembrie 2011
Da, chiar asa s-a intamplat ! Nepoatele de frate ale sotului decedat nu au fost instintate sa se prezinte la o dezbatere succesorala si au trecut deja doi ani (nu doar 6 luni) de la deces. Deci la ora aceasta matusa in viata este unica proprietara a intregii averi ...
Intrebare este ce sa intampla mai departe, in cazul in care ea (simtindu-se fara puteri) a venit la una dintre nepoate si a anuntat-o pe cealalta ca atunci cand da frigul ar veni la a doua (cea care imi este sotie), la oras. Noi nu avem niciunul parinti in viata si ne simtim foarte apropiati de ea, dar nici nu ne dorim ca unii sa profite de sentimentele noastre !
Adica, unii cu munca si altii cu recolta ...
Trebuia facuta acceptarea mostenirii la timpul potrivit. Dezbaterea era imprescriptibila iar daca nepoatele acceptau mostenirea ar fi trebuit chemate obligatoriu la dezbatere, sub sanctiunea anularii certificatului de mostenitor.
Daca decesul persoanei a avut loc in anul 2009 succesiunea este supusa legii actuale si nu legii vitoare ( Noul Cod Civil).
Daca nu a facut nimeni nicio miscare juridica si nu s-a dezbatut mostenire ar fi recomandabil sa mergeti la un avocat pentru a se analiza situatia.
E posibil sa aveti noroc intrucat multi oameni nu sunt informati.
in materie de succesiuni sunt schimbari, de ex. termenul de deschidere a succesiuni si atentie,noul cod civil abroga legea 319/44 privind drepturile sotului supravietuitor. sunt ceva...schimbari ....=D>
Deschiderea succesiunii se face in momentul decesului, atat in actualul cat si in noul Cod Civil. Se aplica legea actuala in cazul dvs.

Alte discuții în legătură

Act de acceptare tacita a succesiunii ContSters238389 ContSters238389 As dori sa aflu daca declaratia prin care am declarat ca sint de acord ca sotia supravietuitoare a unchiului meu sa foloseasca cit timp traieste si partea mea ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune orsaia2006 orsaia2006 Buna ziua,am si eu o intrebare ,daca ma puteti ajuta ....am un frate care a decedat acum 7 ani ,iar sotia nu a deschis succesiune ,acum 1 luna a decedat si ... (vezi toată discuția)
Declaratie acceptare succesiune 1206 1206 Buna ziua, Sotul meu a murit acum 2 luni. Mostenitorii dupa el sunt: eu si fratele lui. Fratele vrea sa renunte la succesiune dar am inteles ca daca o face in ... (vezi toată discuția)