avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea si noul cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea si noul cod civil

Buna ziua,

Este cineva la curent cu noul cod civil?
Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces.
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: canna , utilizator 11:45, 7 Decembrie 2011
canna a scris:

Calitatea de mostenitor nu este un statut dat de gradul de rudenie, de legaturile de sange in cazul meu?



NU. Nu este suficient ca sunt fiica tatalui meu (ruda de gradul I din clasa I) pentru a fi si mostenitoarea lui.

Intre momentul mortii lui si momentul exercitarii de catre mine a OPTIUNII succesorale am doar calitatea de CHEMAT la mostenire, in temeiul legii, in baza legaturii de rudenie in grad succesibil cu mortul. Sunt doar SUCCESIBIL (nu succesor), adica un POSIBIL succesor/mostenitor, dar care n-a grait inca daca vrea sau nu vrea sa fie mostenitor (nu si-a exercitat inca dreptul de optiune).

Multi chemati, putini alesi ...

Am la dispozitie 6 luni (daca moare pana la 1.10.2011) sau UN AN (daca moare dupa 1 oct 2011) pentru a-mi exercita dreptul de OPTIUNE, adica pentru a ma hotari daca ACCEPT sau daca RENUNT la mostenirea lui.

Nimeni nu poate fi obligat sa accepte o mostenire care i se cuvine.

Daca ACCEPT, imi consolidez retroactiv (pana in clipa mortii lui) titlul de MOSTENITOR.
Daca RENUNT, sunt considerata ca nu am fost niciodata mostenitor.

Nu faceti confuczii intre calitatea de DESCENDENT (copil, nepot, etc) al mortului si calitatea de MOSTENITOR.

Daca nu fac nimic: nici declaratie expresa de renuntare, nici declaratie de acceptare expresa dar nici vreun act sau fapt cu valoare de acceptare TACITA a mostenirii (de ex: acte de dispozitie, acte de administrare care nu au caracter provizoriu etc.) in termenul de optiune , atunci o alta ruda in grad succesibil cu mortul (care a acceptat mostenirea), pe care prezenta mea ar fi inlaturat-o de la mostenire sau i-ar fi restrans vocatia, poate sa ceara instantei sa constate ca NUMAI EA (sau ea impreuna cu altii) este mostenitor in timp ce eu sunt STRAINA de acea mostenire prin ...NEacceptare.

Atentie! Am spus POATE sa...

Din acesta pricina (POATE sa...) am tot spus-o (tocind generatii de unchii pe tastatura), ca termenul acesta de optiune are mai putina importanta cand exista INTELEGERE intre succcesibili (cand isi recunosc unii altora calitatea de mostenitori/ acceptanti). Dar de cum incepe unul sa faca unul pe-al dracu' acest termen poate capata o mare importanta (cel caruia i se contesta calitatea va trebui sa faca DOVADA acceptarii IN TERMEN. Daca are cum sa faca aceasta dovada ...s-a scos, daca nu ...pa si la revedere).
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2011
romascanu, moderator
canna a scris:

Calitatea de mostenitor nu este un statut dat de gradul de rudenie, de legaturile de sange in cazul meu? Calitatea de mostenitor poate fi contestata doar pentru ca nu m-am exprimat expres intentiile in termen de 6 luni?

Daca unchiul meu vitreg (fiu adoptiv al bunicii) nu dezbate succesiunea in termenul de 6 luni, sa inteleg ca si eu ii pot contesta calitatea de mostenitor (nu ca eu as avea aceasta intentie)?

Multumesc mult pentru raspunsuri si scuze cu insistenta pe acest subiect, dar acestea imi sunt "nuante" neclare...


Sper ca ati inteles ce a spus dna. Romascanu.

Nu mai faceti confuzie intre termenul de OPTIUNE asupra mosteniri, care este de 6 luni de la decesul defunctului si termenul de dezbatere care este imprescriptibil, adica poate avea loc si peste 100 de ani.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Apreciez dezbaterile dar, imi permit o sugestie - cu permisiunea dvs-, ; explicati ce inseamna si ce presupune efectiv "optitiunea asupra mostenirii" si " dezbaterea". Cei fara pregatire juridica nu inteleg si fac confuzie.....Considera ca prezentarea in fata notarului pentru acceptare presupune achitarea costurilor totale si finale.Va multumesc. As dori , daca puteti , sa ne lamuriti putin cu privire la taxa de timbru, impozit etc. Costurile ne omoara ! Sau daca persoanele fara venit beneficiaza de vreo scutire......Ma gandesc ca cei fara venit sunt din start pusi in imposibilitatea de a participa la succesiune.....Sarmanii saraci bogati....:). Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2011
alcore20, utilizator
Termenul de optiune succesorala (sic!): Termen prescriptiv in care succesibilii (adica cei care pot mosteni) pot accepta sau renunta la dreptul lor asupra unei mosteniri.
Modalitati de acceptare:
Declaratie notariala de acceptare pur si simplu
Declaratie notariala de acceptare sub beneficiu de inventar
Acceptare tacita prin actiuni de administrare si folosire a bunurilor din patrimoniul mostenirii

Dezbaterea mostenirii: actiune intreprinsa de mostenitori pentru stabilirea cotelor legale sau testamentare care le revine fiecaruia. Poate avea loc prin notariat sau in instanta.

Taxa de timbru pentru dezbaterea mosteniri in instanta este de 3% din valoarea estimata a patrimoniului mostenirii.

În cazul mostenirilor, daca dezbaterea succesiunii are loc dupa 2 ani de la data decesului se plateste un impozit in valoare de 1% din masa succesorala.
Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
in cazul nefectuarii succesiunii pe o casa, copiii care sunt urmasii proprietarului decedat pot vinde imobilul? daca da, cum? va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2011
marcellutz, utilizator

Alte discuții în legătură

Act de acceptare tacita a succesiunii ContSters238389 ContSters238389 As dori sa aflu daca declaratia prin care am declarat ca sint de acord ca sotia supravietuitoare a unchiului meu sa foloseasca cit timp traieste si partea mea ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune orsaia2006 orsaia2006 Buna ziua,am si eu o intrebare ,daca ma puteti ajuta ....am un frate care a decedat acum 7 ani ,iar sotia nu a deschis succesiune ,acum 1 luna a decedat si ... (vezi toată discuția)
Declaratie acceptare succesiune 1206 1206 Buna ziua, Sotul meu a murit acum 2 luni. Mostenitorii dupa el sunt: eu si fratele lui. Fratele vrea sa renunte la succesiune dar am inteles ca daca o face in ... (vezi toată discuția)