avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea si noul cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea si noul cod civil

Buna ziua,

Este cineva la curent cu noul cod civil?
Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces.
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: canna , utilizator 11:45, 7 Decembrie 2011
Alex_Munteanu a scris:

Trebuia facuta acceptarea mostenirii la timpul potrivit. Dezbaterea era imprescriptibila iar daca nepoatele acceptau mostenirea ar fi trebuit chemate obligatoriu la dezbatere, sub sanctiunea anularii certificatului de mostenitor.


Buna seara.
Acceptarea succesiuni prin dezbatere este diferita de deschiderea succesiunii efective?

Au urmatoarea situatie (si vreau sa stiu daca si eu pot pati ca sotia domnului): a murit bunica care a avut 2 fii (unul natural, tatal meu-decedat si unul infiat). Poate unchiul vitreg sa ramana cu toata mostenirea, doar ca nu ma anunta cand o face sau ca trece un anumit termen in care eu nu imi anunt in scris dorinta de a participa la succesiune? Daca exista un astfel de termen care ar fi acesta?
Intelesesem ca la deschiderea succesiunii -oricare din noi o va face- este obligat sa declare daca mai exista si alti mostenitori, iar in cazul in care exista trebuie facuta dovada ca au fost anuntati, sau daca minte ca nu mai exista nici un alt mostenitor este caz penal. Este adevarat?

Astept cu interes raspunsul.
Succesiunea se deschide automat in ora si minutul decesului celui care lasa mostenirea.
Termenul de acceptare a mostenirii este de 6 luni de la data decesului defunctului sau de la data aflarii de deces (instanta repune in termenul de acceptare pe cel care nu a stiut de deces).
Dezbaterea succesiunii se face oricand, fiind imprescriptibila. Este recomandat ca dezbaterea sa aiba loc in primi 2 ani de la deces pentru a evita plata unui impozt de 1% din masa succesorala catre stat.

Daca la dezbaterea succesiuni mostenitorul a mintit declarand ca este unicul mostenitor atunci a comis infractiunea de fals in declaratii conform art. 292, C. pen. și se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Daca unul dintre mostenitori nu a acceptat expres, sub beneficiu de inventar sau taci mostenirea el devine străin de succesiune si nu mai are nici un drept legal referitor la respectiva mostenire. Ca exceptie de la cele de mai sus este situatia in care ceilalti mostenitori nu ii contesta calitatea de mostenitor.

@minel1950, @canna si TOTI ceilalti care vorbiti despre MORTI deja si morti mai demult, care nu mai pot fi dezgropati si inviati, va rog sa deschideti subiecte in forumul Drept civil.

In cazul mostenirii lor se aplica VECHIUL cod civil (legea in vigoare la data MORTII lor).

NOUL cod civil se va aplica NUMAI in cazul mostenirii celor ce VOR MURI dupa data intrarii in vigoare a acestui nou cod (01.octombrie 2011).

Deocamdata, in acest forum dedicat NOULUI cod civil, putem vorbi despre viii, foarte vii prin locurile pe unde umbla, si putem sa ne intrebam ce-o sa se intample daca VOR MURI dupa 01.10.2011.

Daca amestecam lucrurile, atunci nu va mai pricepe nimeni nimic.
Spre pilda: Termenul de optiune succesorala in cazul mostenirii celor DEJA MORTI este de 6 luni (termenul din actuala legislatie). In NOUL cod, aplicabil in cazul succesiunilor celor ce VOR MURI dupa 01.10.2011, termenul este de UN AN.
Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2011
romascanu, moderator
mpopesc a scris:

termenul de deschidere a succesiuni


#-o #-o#-o

N-ati putea sa-l ghiciti si in cazul meu?
Nu de alta, dar MOARTEA deschide succesiuni si as vrea sa stiu ce ...termen mi-a ramas pan' la data mortii mele. Sa vaz (vad) daca incasez onorariul pentru dosarele in care am primit termen de judecata in 2013 (treisprezece ...nu e o greseala!) sau ma abtin, ca nu cumva sa las mostenitorilor mei vreo obligatie de restituire. (jur ca asa imi vine sa motivez cererea de preschimbare a termenului)

Mi-am tocit generatii de unghii pe tastatura tot scriind pe forumul acesta ca data deschiderii mostenirii este data MORTII celui despre a carui mostenire este vorba.

Colega, daca ati fi scris mai mult de 2 randuri as fi fost dispusa sa acord circumstante atenunate (mai ales ca mie imi face o placere nebuna sa ma exprim pe forumul acesta evadand din canoane, pe cat posibil si admisibil, ca sa inteleaga si omul de rand despre ce naiba vorbesc; si atunci e posibil ca vreun gand aiurea sa iasa la iveala prin cate-o vorba care o ia razna).

Dar ati scris 2 randuri...si tot atatea ...
E adevarat ca Noul cod civil va abroga Legea 319/1944 cu privire la drepturile succesorale ale sotului supravietuitor, dar daca lasati ideea neterminata o sa faca oamenii INFARCT.
In Noul cod civil au fost INTEGRATE dispozitiile acestei legi. Sotul supravietuitor ramane mostenitor, ramane rezervatar, are aceleasi cote succesorale, aceeasi rezerva, etc.


Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2011
romascanu, moderator
Buna ziua ,

Am următoarea întrebare deoarece am deschis acest subiect.
Succesiunea s-a efectuat la acea data numai pentru apartament.
Cealaltă persoana s-a exprimat verbal ca nu are nevoie de teren agricol.
Acum întrebarea mea este: Dupa cum stim o afirmatie verbal este nula in fata notarului.
Daca persoana in cauza îşi menţine declaratia ce trebuie sa-mi dea pentru a termina succesiune?
O declarative la notar? Sau ce anume? O poate trimite prin posta ?
Mulţumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Act de acceptare tacita a succesiunii ContSters238389 ContSters238389 As dori sa aflu daca declaratia prin care am declarat ca sint de acord ca sotia supravietuitoare a unchiului meu sa foloseasca cit timp traieste si partea mea ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune orsaia2006 orsaia2006 Buna ziua,am si eu o intrebare ,daca ma puteti ajuta ....am un frate care a decedat acum 7 ani ,iar sotia nu a deschis succesiune ,acum 1 luna a decedat si ... (vezi toată discuția)
Declaratie acceptare succesiune 1206 1206 Buna ziua, Sotul meu a murit acum 2 luni. Mostenitorii dupa el sunt: eu si fratele lui. Fratele vrea sa renunte la succesiune dar am inteles ca daca o face in ... (vezi toată discuția)