cred ca acest mijloc de comunicare ne-ar fi de un real folos tuturor care se gandesc sa participe la concursul de admitere INM 2009 si de aceea mi-ar face mare placere sa schimbam sfaturi,opinii,informatii,ganduri...orice idee intre noi,as cum vad ca au facut-o si cei care au participat la concursul din anul acesta...
Sunteti de acord cu mine?
Eu cel putin astept un sfat,o impresie si de la cei care se pregatesc pentru viitorul concurs dar mai ales de la cei care au trecut deja prin asta indiferent daca au reusit sau nu.M-ar ajuta foarte mult sa imi fac o idee ce se intampla in momentul examenului,si dupa reusita sau nereusita:((...
M-am hotarat sa particip si eu anul urmator,recunosc nu cu cele mai mari sperante,caci sunt in anul 4 de facultate si din cate am auzit,prea putini sunt aceia care reusesc din prima intr-ucat e nevoie de o pregatire foarte buna care necesita timp...Am inteles ca e de preferat sa se studieze din anumiti autori pentru reusita,asta tot de pe forum...Sunt multe de discutat si de aflat de aceea m-as bucura sa ne unim toti si sa comunicam intre noi..
interpretand oug 223/2008 apare clar ca numirile pe post sau ocuparea de posturi prin examen este suspendata. admiterea la inm confera calitatea de auditor de justitie, care nu reprezinta o numire sau o ocupare de post. indicii in acest sens : salarizarea - este stabilita o bursa asimilata din punct de vedere al stabilirii ei cu veniturile obtinute de magistrati (bursa se stabileste luandu-se in considerare salariul unui magistrat stagiar), deci nu este un salariu; apoi este legislatia muncii in care nu exista functia de auditor de justitie. tot in legislatia muncii avem obligativitatea, in situatia ocuparii unui post, a examenului medical - acest examen medical este cerut si in cazul in care esti admis la inm, dar ca masura exceptionala, in sensul ca nu este o veritabila numire pe functie, ci o activitate premergatoare.
la inm nu se depune o munca remunerata, este un istitut de perfectionare, de indrumare.
din acestea ar fi trebuit sa rezulte ca oug 223 nu are nici un efect asupra admiterii la inm, ci ar putea sa aiba efect doar asupra celor care au examen de capacitate, in cazul admiterii in magistratura, unde acolo se face numirea direct pe postul de magistrat.
asta la prima vedere, DAR de la oug 223/2008 - ordonanta revelion - care prevede ca numirile pe post sunt suspendate - exista exceptii:
1. situatiile temeinic justificate (spre exemplu: nu poate sa ramana primaria fara nici un functionar)
2. justitia (avem anumite obligatii fata de UE de a implementa o serie de masuri cu privire la magistrati si anume ocuparea posturilor - descongesionarea in orasele mari a cauzelor).
aceste exceptii au fost precizate de premier. nu sunt cuprinse in oug 223 deoarece sunt prevazute in acte cu o putere mai mare decat legea: in constitutie ptr prima exceptie si pentru a 2-a in tratatul privind instituirea comunitatilor europene si a acordurilor asumate in momentul semnarii tratatului.
Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor
Art. 19 - (1) După încheierea cursurilor în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, auditorii de justiţie susţin un examen de absolvire, constând în probe teoretice şi practice, prin care se verifică însuşirea cunoştinţelor necesare exercitării funcţiei de judecător sau de procuror.
(2) Auditorii de justiţie care au promovat examenul prevăzut la alin. (1) vor fi numiţi, potrivit legii, de regulă, în funcţiile pentru care au optat după primul an de cursuri în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii.
Art. 17 - (1) Auditorii de justiţie beneficiază de o bursă având caracterul unei indemnizaţii lunare corespunzătoare funcţiei de judecător stagiar şi procuror stagiar, în raport cu vechimea pe care o au ca auditori.
(2) Bursa auditorilor de justiţie prevăzută la alin. (1) are natura şi regimul juridic al unui drept salarial şi se stabileşte pe baza indemnizaţiei brute prevăzute de lege pentru judecătorii şi procurorii stagiari, la care se vor calcula reţinerile pentru obţinerea indemnizaţiei nete, urmând a se vira obligaţia angajatorului şi a asiguraţilor la asigurările sociale de stat, precum şi obligaţia angajatorului şi a asiguraţilor privind contribuţia la asigurările sociale de sănătate. Auditorii de justiţie beneficiază de indemnizaţie şi în perioada vacanţelor.
Regulamentul Institutului National al Magistraturii
Art. 1 - (8) Institutul nu face parte din sistemul national de invatamant si educatie si nu este supus dispozitiilor legale referitoare la acreditarea institutiilor de invatamant superior si recunoasterea diplomelor.
Art. 16 - (1) Durata formarii profesionale a auditorilor de justitie este de 2 ani. Dupa absolvirea primului an de studiu auditorii opteaza, in ordinea mediilor si in raport cu numarul posturilor stabilite Consiliul Superior al Magistraturii, pentru functia de judecator sau procuror.
Locul ocupat in urma promovarii examenului de admitere la INM este totodata si un post, deoarece acel loc va fi rezervat pentru cand vei absolvi INM-ul.
Cat priveste notiunea de bursa, doar i-au schimbat denumirea pentru a nu se suprapune cu prevederile din Codul muncii referitoare la salariu, salarizat... etc.
Ar fi si varianta ca CSM-ul in calitate de ordonator principal de credite in baza art. 1 - (3) din OUG 223/2008, fiind indeplinite si celelalte conditii, sa propuna Guvernului exceptarea examenului de admitere la INM.
Un exemplu de exceptie concreta la OUG 223 ar fi urmatorul: in cursul lunii dec.2008, inainte de aparitia ei cu cateva zile, se anunta pe site-ul INM scoaterea la concurs a unor posturi de expert si consilier, personal de specialitate juridica asimilat magistratilor. Presupunerea fireasca dupa celebra OUG era ca nu se mai da concursul pentru aceste posturi, fapt care a demobilizat, probabil, eventualii candidati.Pe data de 20 ian. 2009 insa, anuntul revine, si concursul se tine, totusi, la aceeasi data, incepand cu 6 febr., daca nu ma insel.
Concluzia ar fi sa nu...depuneti armele, pt. ca in afara exceptiilor, previzibile sau nu, concursul INM nu se incadreaza in prevederile ordonantei pentru ca, asa cum spunea si colegul de mai sus, nu este un examen ,,pe post".