avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizia nr. 19/2011 a Inaltei Curti de Casatie si ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizia nr. 19/2011 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Buna seara. As dori punctul d-voastra de vedere,in legatura cu Decizia 19,din 17-10-2011 a Inaltei Curti De Casatie Si Justitie.CNPP este obligata sa puna in aplicare aceasta decizie? Multumesc mult.
eugenchis a scris:

Am aflat ca Decizia 19 a ICCJ a fost publicata in Monitorul Oficial nr.824 din 22-11-2011. Credeti ca se va pune in aplicare? Va multumesc.


Iata ce prevede Codul de procedura civila

"Art. 330*7
(4)Dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I."

In consecinta ar trebui....dar... vedem ce se intampla.. si auzim si scuzele " nu sunt bani"
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tocmai am citit decizia nr.19 si am inteles asa:
Daca angajatul actioneaza in instanta angajatorul si se dovedeste ca veniturile in acord realizate de angajat au facut parte din baza de calcul a CAS platit de angajator inainte de 01.04.2001 (era 15% din fondul total de salarii), atunci angajatul are castig de cauza, iar angajatorul este obligat sa-i dea adeverinta cu veniturile in acord realizate.
Va rog sa ma lamuriti daca am inteles bine sau nu.
Si daca angajatul vine la firma unde a lucrat si cere adeverinta de acord? Angajatorul e obligat sa elibereze adeverinta sau trebuie sa fie actionat in instanta mai intai?
Ce fac angajatii care urmeaza sa iasa in pensie si au lucrat in acord, primesc acele adeverinte pentru dosarul de pensie?

Ma intereseaza foarte mult problema, deoarece lucrez in resurse umane la o firma care a avut salarizare in acord din anii 62-65. Voi avea o nebunie intreaga cu eliberarea acestor adeverinte, pentru ca in fiecare luna erau alte sume de acord realizate.
Am studiat arhivele firmei si statele de plata si am observat un lucru: sumele in acord puteau fi mai mari decat salariul de incadrare, dar puteau fi si mult mai mici decat acesta. La calculul pensiei s-a considerat salariul de incadrare inscris in carnetul de munca.
Si atunci imi pun intrebarea: cum eliberez eu aceste adeverinte? Numai cu sumele in plus? Pentru lunile in care nu se realiza salariul de incadrare si contributia la CAS era mai mica.
Cred ca venitul lunar realizat ar fi cel mai bine, indiferent ca era mai mare sau mai mic.

Va rog sa nu considerati ca sunt impotriva pensionarilor care ar putea sa-si mareasca pensia prin aplicarea acestei hotarari. Nici pe departe. Vorbesc strict pentru activitatea care ma priveste pe mine, de eliberare a acelor adeverinte datatoare de sperante pensionarilor.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2011
ana-cer, moderator
@leuca_luminita

Nu inteleg rostul interventiei dvs. Decizia nr. 19/2011 este obligatorie pentru instantele investite cu solutionarea unui litigiu.

In alta ordine de idei, ati auzit ca in sistemul public de pensii sa nu fie puse in aplicare hotarari judecatoresti cu pretextul "nu sunt bani"? Guvernul Romaniei isi bate joc numai de bugetari, de pensionari nu-si permite pentru ca sunt multi si necesari la alegeri. Si ma refer strict la pensionarii proveniti din sistemul public.


@eugenchis & ana_cer

Decizia nr. 19/2011 a ICCJ este relevanta numai in cazul persoanelor care se afla, in prezent, in litigiu cu casele de pensii. Ma refer la litigii declansate atunci cand in vigoare era Legea nr. 19/2000 (a se citi si art. 174 si art. 178 din Legea nr. 263/2010).

Potrivit art. 330 ind. 7, alin. (4) Cod procedura civila, dezlegarea data problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instante de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei. In considerentele Deciziei si in dispozitivul acesteia se face referire la acte normative in prezent abrogate.
Admite recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În interpretarea dispoziţiilor art. 2 lit. e), art. 78 şi art. 164 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi ale art. 1 şi 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, stabileşte că:

Formele de retribuire obţinute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate în considerare la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut şi, pentru acestea, s-a plătit contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii.


Concluzia 1: Decizia nr. 19/2011 este relevanta numai in cazul persoanelor care, la data intrarii in vigoare a Legii nr. 263/2010, se aflau in litigiu cu casele de pensii iar litigiul nu a fost solutionat, sau in cazul persoanelor ale caror cereri de pensionare au fost solutionate potrivit Legii nr. 19/2000, desi Legea nr. 263/2010 era in vigoare.


@ana_cer

Decizia nr. 19/2011 a ICCJ nu are legatura cu posibile litigii angajat-angajator, ci numai cu recalcularea pensiilor. Un fost angajat nu poate invoca Decizia nr. 19/2011 intr-un potential litigiu cu institutia in care lucrati.

Dvs. trebuie sa emiteti adeverinte ca si pana acum. Stim cu totii cat CAS s-a retinut pentru sumele lucrate in acord. Casele de pensii nu vor valorifica adeverintele cu venituri lucrate in acord intrucat exista prevedere legala clara in acest sens (mentiunea din anexa 15 a HG nr. 257/2011).

Am studiat arhivele firmei si statele de plata si am observat un lucru: sumele in acord puteau fi mai mari decat salariul de incadrare, dar puteau fi si mult mai mici decat acesta. La calculul pensiei s-a considerat salariul de incadrare inscris in carnetul de munca.

:) Asa este. Poate incercati sa le explicati fostilor angajati ca s-ar putea trezi cu debite provenite din pensie (daca se valorifica sumele in acord si se emit noi decizii de pensie, punctajul mediu anual va fi mai mic, deci casele de pensii vor constitui debite).

Concluzia 2: Viitorii si actualii pensionari pot in continuare sa solicite adeverinte cu veniturile realizate in acord global si sa se adreseze instantei in vederea valorificarii acestora. Insa, in instanta, nu vor putea invoca Decizia nr. 19/2011 a ICCJ intrucat se vor judeca potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc mult pentru lamuriri!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am pus o intrebare si pe forum la CNPP,iar raspunsul a fost urmatorul:Decizia ICCJ este opozabila instantelor de judecata si nu presupune obligatia caselor teritoriale de pensii de a calcula/recalcula drepturile de pensii.Sotia mea a fost in litigiu cu casa de pensii pentru o adeverinta cu realizarile in acord si a pierdut procesul (2007). Ce poate face acum? Va rog d-na Gabriela Pintea un raspuns.Va multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Decizia iccj 19/2011 wap54 wap54 La Curtea de apel Craiova sunt respinse dosarele in care se solicita recalcularea pensiilor dupa veniturile brute realizate pana in anul 2001 dupa adeverintele ... (vezi toată discuția)
Recurs in interesul legii, recurs iccj-decizia nr. 19 din 10 decembrie 2012 rududoo rududoo A. Decizia nr.19/10.12.2012 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie privind recursurile in interesul legii, referitoare la interpretarea si aplicarea ... (vezi toată discuția)