avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizia nr. 19/2011 a Inaltei Curti de Casatie si ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizia nr. 19/2011 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Buna seara. As dori punctul d-voastra de vedere,in legatura cu Decizia 19,din 17-10-2011 a Inaltei Curti De Casatie Si Justitie.CNPP este obligata sa puna in aplicare aceasta decizie? Multumesc mult.
N-ati inteles, nu, ce-am scris? :(

Nici nu stiu cum sa explic mai clar. Decizia nr. 19/2011 poate fi folosita (invocata in instanta) de pensionarii care au procese pe rol, procese care au inceput cand erau in vigoare Legea nr. 19/2000 si OUG nr. 4/2005. De asemenea, persoanele carora li s-au emis decizii de pensie conform Legii nr. 19/2000 ulterior intrarii in vigoare a Legii nr. 263/2010 (au avut cererile depuse la casele de pensii inainte de 1 ianuarie 2011) pot sa invoce in instanta Decizia nr. 19/2011.

Pe scurt, cine a primit sau va primi o decizie de pensie emisa conform Legii nr. 19/2000 sau OUG nr. 4/2005 poate sa se duca in instanta si sa solicite recalcularea pensiei cu valorificarea veniturilor lucrate in acord avand in vedere si dispozitiile cuprinse in Decizia nr. 19/2011.

Sotia nu mai poate sa faca nimic acum intrucat nu se regaseste in situatiile aratate mai sus. Pe de alta parte, a avut un proces si l-a pierdut definitiv si irevocabil, deci exista autoritate de lucru judecat. Imi pare rau.
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc mult D-na Gabriela Pintea. Multa sanatate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
pentru doamna Pintea: s-a mai intamplat ceva nou in ultimele 3 luni? a acceptat vreo casa de pensii recalcularea sau macar amanarea recalcularii pentru cand vor fi bani:(? eu am depus acum un an adverinta de acord si nici macar nu au raspuns da sau ba. cam asta e stilul, tratarea cu nebagare in seama.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara. Revin cu o noua informatie. Am scris un mail la reletii cu publicul a I.C.C.J si mi-au raspuns sa consult un avocat . Va multumesc inca odata si LA MULTI ANI.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@eugenchis

Oaa, ce raspuns ati primit, sa consultati un avocat. Trebuie ca a obosit rau cel de la relatii cu publicul de la ICCJ dupa ce v-a dat un asemenea raspuns. :giggle:


@jack electro

Eu am scris mai sus ca deciziile pronuntate in recursuri in interesul legii sunt obligatorii pentru instantele judecatoresti. Recursul in interesul legii vizeaza interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre toate instantele judecatoresti, ICCJ solutionand o chestiune de drept.

Casele de pensii au obligatia sa recalculeze drepturile de pensie in baza unor hotarari judecatoresti care stabilesc drepturi individuale. Prin urmare trebuie sa obtineti o hotarare definitiva (si irevocabila, de preferat) prin care casa de pensii sa fie obligata sa va recalculeze pensia cu valorificarea veniturilor lucrate in acord global.

Alte discuții în legătură

Decizia iccj 19/2011 wap54 wap54 La Curtea de apel Craiova sunt respinse dosarele in care se solicita recalcularea pensiilor dupa veniturile brute realizate pana in anul 2001 dupa adeverintele ... (vezi toată discuția)
Recurs in interesul legii, recurs iccj-decizia nr. 19 din 10 decembrie 2012 rududoo rududoo A. Decizia nr.19/10.12.2012 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie privind recursurile in interesul legii, referitoare la interpretarea si aplicarea ... (vezi toată discuția)