avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizia nr. 19/2011 a Inaltei Curti de Casatie si ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizia nr. 19/2011 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Buna seara. As dori punctul d-voastra de vedere,in legatura cu Decizia 19,din 17-10-2011 a Inaltei Curti De Casatie Si Justitie.CNPP este obligata sa puna in aplicare aceasta decizie? Multumesc mult.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hotararea judecatoreasca ce stabileste drepturi individuale este punctuala? numai pentru o unica adeverinta de acord? Spun asta pentru ca eu, incadrat fiind in 1970,am obtinut adeverinta de acord pe perioada 1977-2004, castigand si procesul cu casa de pensii care si-a insusit hotararea judecatoreasca. Ulterior, am obtinut si adeverinta pe perioada 1970-1977 pe care n-am avut-o initial pentru ca era intr-o alta arhiva care se ratacise. Casa de pensii nu vrea sa recunoasca aceasta a doua adeverinta desi e identica in forma , adresare si semnaturi cu prima, spunand ca e nevoie de un nou proces. Oare?? Autoritatea lucrului judecat se refera numai la procese diferite cu motive identice?
Multumesc
Autoritatea de lucru judecat nu are legatura cu discutia. Ca regula, o hotarare judecatoreasca produce efecte retroactive, prin ea constatandu-se drepturi preexistente. In acest sens retin toti autorii de tratate de procedura civila pe care ii am eu, adica Viorel Mihai Ciobanu, Mihaela Tabarca si Gabriel Boroi.

Dar, sigur, daca opiniile autorilor de literatura juridica nu conteaza, eu va sugerez sa dati din nou in judecata casa de pensii si sa scrieti in actiune ceea ce ati scris mai sus. Succes!
Ultima modificare: Joi, 29 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am consultat un avocat azi ,care mi-a spus sa depuna sotia inca odata adeverinta cu salariile in acord,deoarece nu s-a facut recurs la hotarirea tribunalului si ar putea avea cistig de cauza. Suntem in impas si nu stiu ce sa facem? La multi ani!
Domnule Chis, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa schimbati avocatul, v-a spus o prostie.

Cum sa depuneti din nou aceeasi adeverinta la casa de pensii cu motivarea "hotararea nu a fost recurata"? Pai hotararea a ramas irevocabila prin nerecurare, potrivit art. 377, alin. (2), pct. 1 Cod procedura civila. Exista autoritate de lucru judecat, nu aveti cum sa castigati un alt litigiu.

V-am mai spus asta, si v-am spus si ca nu aveti cum sa invocati Decizia nr. 19/2011 intr-un eventual litigiu. Daca nu primiti o decizie emisa de casa de pensii conform Legii nr. 19/2000 sau potrivit OUG nr. 4/2005, nu aveti cum sa faceti trimitere la Decizia nr. 19/2011 intr-o noua cerere de chemare in judecata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
LA MULTI ANI! D-na Gabriela Pintea,imi cer scuze ca revin asupra subiectului. Sotia mea a fost pensionata in 2006 pe caz de boala si in 2007 a depus adeverinta si a urmat procesul. In 2008 a primit o alta decizie prin trecerea de la pensie de invaliditate la pensie limita de virsta. In 2010 a primit alta decizie prin adaugarea unui stagiu de cotizare. Decizia din 2010 a fost emisa in baza Legii 19/2000. Nici in baza ultimei decizii nu se poate face nimic? Va multumesc mult. (speranta moare ultima)

Alte discuții în legătură

Decizia iccj 19/2011 wap54 wap54 La Curtea de apel Craiova sunt respinse dosarele in care se solicita recalcularea pensiilor dupa veniturile brute realizate pana in anul 2001 dupa adeverintele ... (vezi toată discuția)
Recurs in interesul legii, recurs iccj-decizia nr. 19 din 10 decembrie 2012 rududoo rududoo A. Decizia nr.19/10.12.2012 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie privind recursurile in interesul legii, referitoare la interpretarea si aplicarea ... (vezi toată discuția)