avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizia nr. 19/2011 a Inaltei Curti de Casatie si ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizia nr. 19/2011 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Buna seara. As dori punctul d-voastra de vedere,in legatura cu Decizia 19,din 17-10-2011 a Inaltei Curti De Casatie Si Justitie.CNPP este obligata sa puna in aplicare aceasta decizie? Multumesc mult.
Buna seara si la multi ani!

Domnule Chis, eu va spun din nou ca sotia s-a judecat si a pierdut procesul. Nimeni, in tara romaneasca, nu poate sa dea in judecata o alta persoana de mai multe ori pana castiga un proces. Sotia s-a judecat, a pierdut, iar hotararea a ramas irevocabila prin nerecurare. Prevederile legale care ii interzic sotiei sa dea din nou in judecata casa de pensii sunt art. 166 Cod procedura civila si art. 1201 din vechiul Cod civil, prevederi care sunt in vigoare.

Chiar daca sotia nu s-ar fi judecat cu casa de pensii, probabilitatea de a ataca in instanta o decizie de pensie emisa in 2010 si de a castiga procesul, ca in fond asta este finalitatea urmarita, este apropiata de 0. Decizia emisa in 2010 trebuia contestata in termen de 45 de zile la tribunal. Suntem in ianuarie 2012.
Buna seara. Deci sotia nu are nici o sansa. Va rog d-na Gabriele Pintea sa imi spuneti punctul de vedere in cazul unui prieten. Este in proces cu Casa de Pensii din iulie 2010. Tot cu munca in acord. S-a facut expertiza si a iesit punctajul mai mare,deci in favoarea lui. Are urmatorul termen in februarie 2012. Decizia 19 a I. C. C. J,il poate ajuta? Ar avea sanse de cistig? Va multumesc mult.
1. Pana va raspunde dna Gabriela Pintea va redau din Normele metodologice de aplicare a Legii 263/2010, Anexa 15:

"Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual întrucât nu au făcut parte din bază de calcul a pensiilor, conform legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001:
formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
• participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitățile economice;
• premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
• recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
• diurnele de deplasare și de delegare, indemnizațiile de delegare, detașare și transfer;
• drepturile de autor;
• drepturile plătite potrivit dispozițiilor legale, în cazul desfacerii contractului de muncă;
• al treisprezecelea salariu;
• formele de retribuire definite sub sintagma „plata cu ora”, acordate cadrelor didactice și specialiștilor din producție sau
din alte domenii de activitate pentru activitatea didactică de predare, seminare, lucrări practice, desfășurate în afara obligațiilor de
muncă de la funcția de bază, pentru acoperirea unor posturi vacante sau ai căror titulari lipseau temporar, precum și pentru
îndeplinirea unor activități didactice pentru care nu se justifică înființarea unor posturi;
• formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;
• sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de
specialitate a învățătorilor și educatorilor;
• indemnizațiile de muncă nenormată;
• compensațiile acordate conform decretelor nr. 46/1982 și nr. 240/1982;
• alte sporuri care nu au avut caracter permanent."

2. Aceeasi prevedere era si in Normele de aplicare a Legii 19/2001.

3. Va reamintesc ca pe acele timpuri salariatilor li se retinea contributia pentru pensie numai la salariul din CIM, nu si pentru sumele in acord si alte sporuri nepermanente.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc mult pentru raspuns.Sotia mea a lucrat in Cooperatia Mestesugareasca.si in baza legii 34/1993 art.6(2),i s-a retinut si virat contributia CAS. Sunt dovada statele de plata si fluturasii de salar.ca a fost retinut CAS dupa salariile realizate si nu dupa cele din Cartea de Munca. La proces nu si-a dat seama de acest lucru. Dar asta a fost. Astept totusi raspunsul D-nei av. Gabriela Pintea,pentru prietenul meu.O seara buna.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
eugenchis a scris:
Este in proces cu Casa de Pensii din iulie 2010. Tot cu munca in acord. S-a facut expertiza si a iesit punctajul mai mare,deci in favoarea lui. Are urmatorul termen in februarie 2012. Decizia 19 a I. C. C. J,il poate ajuta? Ar avea sanse de cistig?

Raspunsul la ambele intrebari este ''bineinteles''. Prietenul dvs. o sa castige fara probleme litigiul. El se judeca, in prezent, potrivit prevederilor abrogate prin Legea nr. 263/2010. Tot ce are de facut este sa spuna instantei, atunci cand i se va da cuvantul pe fondul cauzei, ca la pronuntarea hotararii sa aiba in vedere si Decizia nr. 19/2011 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Alte discuții în legătură

Decizia iccj 19/2011 wap54 wap54 La Curtea de apel Craiova sunt respinse dosarele in care se solicita recalcularea pensiilor dupa veniturile brute realizate pana in anul 2001 dupa adeverintele ... (vezi toată discuția)
Recurs in interesul legii, recurs iccj-decizia nr. 19 din 10 decembrie 2012 rududoo rududoo A. Decizia nr.19/10.12.2012 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie privind recursurile in interesul legii, referitoare la interpretarea si aplicarea ... (vezi toată discuția)