avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizia nr. 19/2011 a Inaltei Curti de Casatie si ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizia nr. 19/2011 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Buna seara. As dori punctul d-voastra de vedere,in legatura cu Decizia 19,din 17-10-2011 a Inaltei Curti De Casatie Si Justitie.CNPP este obligata sa puna in aplicare aceasta decizie? Multumesc mult.
Din punctul dvs. de vedere Decizia nr. 19/2011 este discriminatorie, insa eu spun ca prin aceasta hotarare Inalta Curte si-a contrazis propria practica (Decizia nr. 30/2009) si a incalcat legislatia in vigoare (mentiunea din anexa 15 a HG nr. 257/2011).

Celelalte persoane se vor adresa instantelor judecatoresti, ca si pana la pronuntarea Deciziei nr. 19/2011. Acestea trebuie sa obtina o hotarare definitiva si irevocabila prin care casele de pensii sa fie obligate sa recalculeze pensiile cu valorificarea veniturilor lucrate in acord global. Solutiile, in aceste litigii, depind de practica instantelor carora li se vor adresa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In opinia mea, in prima etapa persoana interesata se poate adresa casei judetene de pensii unde isi are domiciliul cu o cerere de recalculare a pensiei anexand la aceasta o adeverinta care sa ateste perioada in care a realizat venituri in acord global, asa cum a stabilit instanta suprema prin decizia nr.19/2011. Dupa aceea se poate merge in prima instanta daca i se refuza recalcularea prin decizie, asa cum se prevede in Legea nr.263/2010.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Citind problemele legate de alta Decizie a CC, privind retinerea CASS din pensie, am gasit ca fiind interesant urmatorul detaliu: "Potrivit dispozițiilor art.9 alin.4 din Legea nr.554/2004, privind contenciosul administrativ, în situaţia în care decizia de declarare a neconstituţionalităţii este urmarea unei excepţii ridicate în altă cauză, acţiunea poate fi introdusă direct la instanţa de contencios administrativ competentă, în limitele unui termen de decădere de un an, calculat de la data publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României, Partea I."

Care este situatia Deciziei 19/2011, din acest punct de vedere? Nu am gasit nicaieri clar.
Nu este nicio legatura intre deciziile pronuntate de Curtea Constitutionala a Romaniei si cele pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in recursuri in interesul legii. Fiecare instanta are atributiile ei, reglementate prin acte normative distincte.

Care este situatia Deciziei 19/2011, din acest punct de vedere? Nu am gasit nicaieri clar.

Nu aveti cum sa gasiti ceva intrucat Decizia nr. 19/2011 nu are legatura cu constitutionalitatea unor prevederi legale. Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat asupra unor probleme de drept solutionate diferit de instante, in temeiul art. 329 si urm. Cod procedura civila. ICCJ nu se pronunta asupra constitutionalitatii unor prevederi din acte normative, prin urmare art. 9, alin. (4) din Legea nr. 554/2004 nu este incident aici.
Am inteles... Eh, asta inseamna sa nu fiu in domeniu!

Alte discuții în legătură

Decizia iccj 19/2011 wap54 wap54 La Curtea de apel Craiova sunt respinse dosarele in care se solicita recalcularea pensiilor dupa veniturile brute realizate pana in anul 2001 dupa adeverintele ... (vezi toată discuția)
Recurs in interesul legii, recurs iccj-decizia nr. 19 din 10 decembrie 2012 rududoo rududoo A. Decizia nr.19/10.12.2012 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie privind recursurile in interesul legii, referitoare la interpretarea si aplicarea ... (vezi toată discuția)