avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sunt obligata sa ofer angajatorului datele cu caracter ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sunt obligata sa ofer angajatorului datele cu caracter personal ale rudelor?

Buna ziua,

Azi, un reprezentant al angajatorului, avand functia de Manager Securitatea Informatiilor mi-a cerut sa completez un formular cu foarte multe date cu caracter personal. In ceea ce ma priveste am oferit informatiile cerute care se refereau la locurile de munca pe care le-am mai avut, studii, etc. Insa mi s-a cerut sa mai spun daca am fost sau nu plecata in strainatate, in ce perioada si unde. Apoi, fiindca nu sunt casatorita, mi s-au cerut sa declar daca sunt in concubinaj, sau celibatara si sa declar informatii despre partener, cum ar fi: nume, ocupatia, nr tel. adresa e-mail, daca are antecedente penale, amenzi, etc, etc. Acelasi lucru despre frati sau surori. Nu mai tin minte toate intrebarile, dar stiu ca formularul avea vreo 5-6 foi.
La datele care priveau alte persoane decat subsemnata am mentionat ca refuz sa ofer informatii.
L-am intrebat pe managerul respectiv la ce sunt necesare aceste date si mi-a spus ca urmeaza sa elibereze o autorizatie referitoare la secretul de serviciu parca, pe care, daca nu o am, nu-mi voi mai putea desfasura munca. Cu alte cuvinte, fara aceasta autorizatie vor fi nevoiti sa dispuna mutarea mea pe o functie care nu presupune accesul la secrete de serviciu. Functia mea este de Inspector Resurse Umane, iar firma la care lucrez are ca obiect de activitate asigurarea de servicii de paza si protectie.
Este posibil sa fiu schimbata din functie, sau eventual concediata, in cazul in care nu exista o functie compatibila cu pregatirea mea in firma, doar pentru ca am refuzat sa declar date cu caracter personal ale fratelui, prietenului, etc?
Cel mai recent răspuns: Monica D , utilizator 18:30, 14 Februarie 2012
Aveti perfecta dreptate. Sunt din ce in ce mai multe abuzuri in ultima vreme, dar ele au loc pentru ca se poate. Pentru ca majoritatea tace. Din o suta si ceva de angajati cat are punctul de lucru, doar eu am refuzat sa semnez. Iar surpriza lui a fost uriasa. Pur si simplu ma privea stupefiat si nu-i venea sa creada ca ma impotrivesc.
M-am simtit grozav cand i-am tinut piept, dar ma astept la repercusiuni cat de curand. Pentru ca nimeni nu are nevoie de angajati care isi sunosc drepturile si lupta pentru ele. In limbajul lor se numeste insubordonare.
Singura motivatie pe care o poate invoca angajatorul daca va incerca un act de dispunere unilateral, este CIM-ul pe care l-ati semnat la angajare, eventual si fisa postului la data cand l-ati ocupat prin numire/concurs/promovare.Daca aceste "conditii" sunt asumate prin semnatura, trebuie sa va supuneti sau sa suportati consecintele unui refuz.Daca nu, puteti invoca un abuz , (inclusiv in instanta) desi nu stiu cat v-ar avantaja, in situatia tensiunilor care se vor crea!!
Ultima modificare: Joi, 3 Noiembrie 2011
nucu$, utilizator
Buna seara. In calitate de angajat al unei institutii publice ce pretinde de la salariati date cu caracter personal ale rudelor, fratilor sau personale va spun urmatorele lucruri:
Problema este in felul urmator:
Patronii firmelor de paza au un istoric in MAi. Acest istoric se implementeaza in privat. Obligatiile unui salariat al unei institutii publice cu atributii de paza, securitate, etc, se introduc in mediul privat doar pentru ca asa considera patronii cu un istoric... Eu, inainte de a fi salariat al unei institutii publice ce apara secretul in toate formele lui, am fost invitat de catre o societate de paza sa dezvalui date pana la al 3 lea neam. Am refuzat. Am fost respins.
Dvs. trebuie sa fiti constienta de urmatorul aspect:
Societatea are in paza si aparare un obiectiv diplomatic. Este legal ceea ce va cere! Este o cerinta a SRI, SIE s.a.m.d. Orice societate de paza este supervizata de serviciile specializate ale MAI.
Societatea nu are in paza si aparare un obiectiv diplomatic. Este ilegal ceea ce va cere! Daca va da afara puteti contesta in instanta decizia.
Trebuie sa fiti constienta de urmatoarele:
Patronul face eforturi sa va asigure un obiectiv de paza, de lucru, de mancare (pana la urma)
Cand va cere sa furnizati date cu caracter personal, o face in baza legii. Plecand de la premisa ca el nu va cere date cu caracter personal decat in BAZA legii, dvs. trebuie sa le furnizati. Daca nu le furnizati, el va poate concedia in baza unei intelegeri facute cu MAI sau MAE sau SRI. Dvs. nu aveti de unde sti ce contracte incheie angajatorul... El se o bliga sa va asigure de lucru. Daca va cere sa furnizati date cu caracter personal in afara legii, aveti posibilitatea sa contestati in instanta. Cand va informeaza ca este inregistrat ca utilizator de baze de date cu caracter personal inregistrat atunci este legal.
Din punctul meu de vedere, al unui angajat al unui sistem in care se cere pastrarea secretului in toate formele lui, patronul dvs. are dreptate.
Faptul ca va dati "mare" ca "stiti" nu este relevant. El NU ARE VOIE SA VA CEARA DATE CU CARACTER PERSONAL DACA NU ESTE INREGISTRAT.
Din ceea ce stiu, TOATE FIRMELE DE PAZA SUNT INREGISTRATE CA ENTITATI ECONOMICE CU DREPT DE ADMINISTRARE DATE CU CARACTER PERSONAL.
Secretul de serviciu este reglementat prin lege.
Deci, stimata doamna, datorati scuze angajatorului. Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Puneti in balanta locul de munca si de cealalta parte necunoasterea completa a legii!
Cele spuse la TV nu seamana cu realitatea.
Cu stima
Buna seara,m-i se pare cam mult aceasta cerinta din partea angajatorului,si cred ca aveti tot dreptul sa cereti explicatii,documente care certifica fara dubii ca este in masura sa va ceara astfel de informatii,cu atat mai mult pentru ca va cere aceste informatii si cu privire la rudele dumneavoastra.Interesati-va ma bine si nu faceti greseala sa dati curs invitatiei de a furniza aceste date fara sa fiti absolut sigura de baza legala pe care o are angajatorul.Apoi dupa ce sunteti absolut sigura puteti sa va oferiti scuzele de rigoare.
Deși vă răspund mai târziu, angajatorul dumneavoastră NU ARE NICI UN DREPT LEGAL să vă ceară aceste informații, deși se practică din ce în ce mai des acest lucru . Doar în cazul în care firma la care sunte-ți angajată are contracte cu instituții ale statului român, în special cele de apărare, cum ar fi o fabrică de armament, ceea ce nu cred că este cazul :)
Dacă doriți mai multe detalii accesați link ul "[ link extern ] ....

" Atribuţii

ORNISS exercită atribuţii de reglementare, autorizare, evidenţă şi control în conformitate cu prevederile Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, ale Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002, şi ale Normelor privind protecţia informaţiilor clasificate ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 353/2002. În acest scop, ORNISS:

a) organizează evidenţa listelor şi a informaţiilor secrete de stat, a termenelor de menţinere în nivelul de clasificare, a personalului verificat şi avizat pentru lucrul cu informaţiile secrete de stat şi a registrelor de autorizări de la instituţiile care deţin sau care utilizează informaţii clasificate;

b) elaborează norme, instrucţiuni şi proceduri pentru protecţia informaţiilor naţionale clasificate şi, respectiv, a informaţiilor clasificate ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord;
c) asigură respectarea standardelor naţionale şi, respectiv, ale NATO privind gestionarea documentelor clasificate;

d) cooperează cu instituţiile publice, inclusiv cu cele care au atribuţii privitoare la protecţia informaţiilor clasificate, potrivit legii;

e) aprobă eliberarea certificatelor de securitate pentru acces la informaţii naţionale clasificate;

f) eliberează certificate de securitate pentru acces la informaţii NATO clasificate şi pentru participarea la activităţi organizate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice;

g) stabileşte cerinţele de securitate pentru încăperile şi containerele speciale, mecanismele de închidere, sistemele de cifru şi încuietori şi autorizează utilizarea lor pentru păstrarea informaţiilor secrete de stat;

h) organizează şi coordonează activităţile de pregătire a structurilor şi funcţionarilor de securitate din cadrul instituţiilor care gestionează informaţii clasificate;

i) eliberează, în condiţiile prevăzute de standardele naţionale, autorizaţii speciale pentru fotografierea, filmarea, cartografierea sau executarea de lucrări de arte plastice pe teritoriul României, în obiective sau locuri de importanţă deosebită pentru protecţia informaţiilor clasificate;

j) asigură, prin intermediul agenţiilor specializate, implementarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România şi a Normelor privind protecţia informaţiilor clasificate ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord în România, referitoare la protecţia informaţiilor stocate în cadrul sistemelor de prelucrare şi transmitere automată a datelor;

k) coordonează implementarea unitară la nivel naţional a măsurilor de protecţie a informaţiilor clasificate din domeniul industrial;

l) eliberează autorizaţii şi certificate de securitate industrială în conformitate cu standardele în domeniu;
m) organizează evidenţa autorizaţiilor şi a certificatelor de securitate industrială la nivel naţional;

n) organizează şi controlează Sistemul Naţional de Registre (SNR), a cărui bază este Registrul Central;

o) efectuează constatări în cazurile de nerespectare a prevederilor legale de securitate ce pot induce riscuri pentru securitatea informaţiilor clasificate, îl informează operativ pe primul-ministru şi ia măsurile legale ce se impun;

p) avizează acordurile internaţionale departamentale care privesc protecţia informaţiilor clasificate;

q) coordonează, la dispoziţia primului-ministru, activităţile necesare negocierii şi încheierii acordurilor internaţionale în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate;

r) acreditează şi reacreditează sistemele de protecţie a informaţiilor clasificate. "


Deci în concluzie, dacă firma dumneavostră nu lucrează în/cu NATO, informațiile ceruta încalcă GRAV dreptul dumneavoastră la INTIMITATE !

Pentru cine nu stie ce înseamnă viță intimă să mai citească CONSTITUȚIA (art.26) !

Iată aici formularele care vi le pot solicita să le completați ... dar nu firma sau managerul X !

[ link extern ]

Sincer, cred că acest manager a lucrat în poliție sau ceva asemanator și a FURAT în alb (se practică, ca să se dea INTERESANȚI ... profi :)) acele formulare după care a venit cu această idee la patronii dumneavoastră ... Trebuie să-și justifice și el banii ... :))))

Ultima modificare: Joi, 3 Noiembrie 2011
CHEAN, utilizator

Alte discuții în legătură

Spor pentru gestionarea unor informatii clasificate deli_andra76 deli_andra76 Buna ziua! Imi puteti spune daca este legala acordarea unui spor pentru gestionarea unor informatii nationale clasificate nivelul \\"secret\\"unei secretare a ... (vezi toată discuția)
Camere video, gdpr Stefan19888 Stefan19888 Imi puteti spune daca , Presedintele asociatiei de proprietari are voie sa adiba acces Nemijlocit si oricand vrea el , sub diverse pretexte , la mediul de ... (vezi toată discuția)
Intrebare julien_slbz julien_slbz expedierea corespondentei prin posta intra sub incidenta OUG 3472006 ? Multumesc (vezi toată discuția)