avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sunt obligata sa ofer angajatorului datele cu caracter ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sunt obligata sa ofer angajatorului datele cu caracter personal ale rudelor?

Buna ziua,

Azi, un reprezentant al angajatorului, avand functia de Manager Securitatea Informatiilor mi-a cerut sa completez un formular cu foarte multe date cu caracter personal. In ceea ce ma priveste am oferit informatiile cerute care se refereau la locurile de munca pe care le-am mai avut, studii, etc. Insa mi s-a cerut sa mai spun daca am fost sau nu plecata in strainatate, in ce perioada si unde. Apoi, fiindca nu sunt casatorita, mi s-au cerut sa declar daca sunt in concubinaj, sau celibatara si sa declar informatii despre partener, cum ar fi: nume, ocupatia, nr tel. adresa e-mail, daca are antecedente penale, amenzi, etc, etc. Acelasi lucru despre frati sau surori. Nu mai tin minte toate intrebarile, dar stiu ca formularul avea vreo 5-6 foi.
La datele care priveau alte persoane decat subsemnata am mentionat ca refuz sa ofer informatii.
L-am intrebat pe managerul respectiv la ce sunt necesare aceste date si mi-a spus ca urmeaza sa elibereze o autorizatie referitoare la secretul de serviciu parca, pe care, daca nu o am, nu-mi voi mai putea desfasura munca. Cu alte cuvinte, fara aceasta autorizatie vor fi nevoiti sa dispuna mutarea mea pe o functie care nu presupune accesul la secrete de serviciu. Functia mea este de Inspector Resurse Umane, iar firma la care lucrez are ca obiect de activitate asigurarea de servicii de paza si protectie.
Este posibil sa fiu schimbata din functie, sau eventual concediata, in cazul in care nu exista o functie compatibila cu pregatirea mea in firma, doar pentru ca am refuzat sa declar date cu caracter personal ale fratelui, prietenului, etc?
Cel mai recent răspuns: Monica D , utilizator 18:30, 14 Februarie 2012
Poate cineva vrea sa va promoveze si are nevoie de o persoana "curata". Daca vi se pare anormal, va dau primul exemplu care-mi vine in mine: un betiv, frate cu o persoana ce lucreaza intr-un minister, se drogheaza si intra pe un teren de fotbal, etc.Faptul ca fratele unei persoane face parte dintr-un asemenea anturaj nu poate fi considerat un factor negativ asupra activitatii pe care o sustine la locul de munca? Iar daca, intimplator, cumnatul "lucreaza" in Italia, iar un var este in SUA? Ei nu pot fi considerati viitori factori destabilizatori?
Eroarea societatii comerciale este ca nu v-a informat asupra scopului chestionarelor.
Daca v-ar fi spus ca puteti face parte dintr-un departament ce se va ocupa cu protectia persoanelor de inalt rang si veti primi o marire de salariu, prime si suplimente, doar daca raspundeti la aceste intrebari, nu ati fi postat niciodata aici! Iar societatea nu ar fi fost niciodata obligata sa va includa in acel departament:P
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2011
vsu, utilizator
Imi pare rau ca va dezamagesc pe toti, dar asa este legea. Pentru a obtine aviz de securitate, adica sa aveti acces la documente clasificate, trebuie sa completati formularele respective, care sunt conform HGR 585 si 781 din 2002.
Asa cum v-a spus managerul de securitate, nu puteti detine o functie care necesita acces la documente clasificate, fara aviz, uitati-va in Codul Muncii. Angajatorul se poate prevala de prevederile art. 56 lit. g), de exemplu.
Si, intr-adevar, formularele prevad deplasarile in strainatate si declarararea concubinului. In strainatate se cer mult mai multe date, sa stiti.
Si sa nu aveti dubii, sa stiti ca nu sunt angajator, sunt salariat ca dvs.
Un inspector resurse umane la o societate de paza nu are acces la documente clasificate. Acesta se ocupa de documentele angajatilor propriei societati. El are acces cel mult la poantajul anagatilor din diversele obiective, obiective care pot fi unitati cu regim special.
Asa cum am mai spus, avand in vedere faptul ca angajata are vechime in societate doar interventia unei modificari in statutul societatii, modificare ce trebuie adusa la cunostinta salariatei, poate justifica cerinta completarii unui astfel de formular.
Nu ar fi existat problema respectiva daca angajatorul ar fi informat mai intai salariatii cu privire la noi obiective ale societatii care implica autorizari noi prealabile.
In momentul in care salariatei i s-a spus ca isi poate pierde locul de munca in lipsa autorizatiei prin schimbarea acestuia ar fi trebuit sa ii prezinte si lsita locurilor de munca in care autorizarea este obligatorie.
Din postare anterioara inteleg ca toti salariatii au fost chestionati si au furnizat astfel de date, cu greu se poate crede ca toti salariatii au acces la documente strict secrete.
Raspuns pentru adelaida_07:
1. Un inspector de resurse umane poate avea acces la documente clasificate, chiar daca este angajat la o agentie de paza, depinde de agentie. Nu este cazul meu, dar credeti-ma, stiu ce vorbesc.
2. In conformitate cu prevederile legilor pe care le-am mentionat, nu toti salariatii trebuie sa aiba acces la documente strict secrete, se incepe cu secret de serviciu. Se justifica si ca femeia de serviciu sa aiba acces la documente clasificate nivel secret de serviciu, pentru ca poate gasi, din intamplare, un document clasificat aruncat la gunoi.
Art. 12 din Legea 677/2001 privind protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal(Monitorul Oficial nr.790/12.12.2001) - (1) În cazul în care datele cu caracter personal sunt obţinute direct de la persoana vizată, operatorul este obligat să furnizeze persoanei vizate cel puţin următoarele informaţii, cu excepţia cazului în care această persoană posedă deja informaţiile respective:
a) identitatea operatorului şi a reprezentantului acestuia, dacă este cazul;
b) scopul în care se face prelucrarea datelor;
c) informaţii suplimentare, precum: destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor; dacă furnizarea tuturor datelor cerute este obligatorie şi consecinţele refuzului de a le furniza; existenţa drepturilor prevăzute de prezenta lege pentru persoana vizată, în special a dreptului de acces, de intervenţie asupra datelor şi de opoziţie, precum şi condiţiile în care pot fi exercitate;
d) orice alte informaţii a căror furnizare este impusă prin dispoziţie a autorităţii de supraveghere, ţinând seama de specificul prelucrării.
(2) În cazul în care datele nu sunt obţinute direct de la persoana vizată, operatorul este obligat ca, în momentul colectării datelor sau, dacă se intenţionează dezvăluirea acestora către terţi, cel mai târziu până în momentul primei dezvăluiri, să furnizeze persoanei vizate cel puţin următoarele informaţii, cu excepţia cazului în care persoana vizată posedă deja informaţiile respective:
a) identitatea operatorului şi a reprezentantului acestuia, dacă este cazul;
b) scopul în care se face prelucrarea datelor;
c) informaţii suplimentare, precum: categoriile de date vizate, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, existenţa drepturilor prevăzute de prezenta lege pentru persoana vizată, în special a dreptului de acces, de intervenţie asupra datelor şi de opoziţie, precum şi condiţiile în care pot fi exercitate;

Alte discuții în legătură

Spor pentru gestionarea unor informatii clasificate deli_andra76 deli_andra76 Buna ziua! Imi puteti spune daca este legala acordarea unui spor pentru gestionarea unor informatii nationale clasificate nivelul \\"secret\\"unei secretare a ... (vezi toată discuția)
Camere video, gdpr Stefan19888 Stefan19888 Imi puteti spune daca , Presedintele asociatiei de proprietari are voie sa adiba acces Nemijlocit si oricand vrea el , sub diverse pretexte , la mediul de ... (vezi toată discuția)
Intrebare julien_slbz julien_slbz expedierea corespondentei prin posta intra sub incidenta OUG 3472006 ? Multumesc (vezi toată discuția)