avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... HOTÃRÂREA NR. 14 PRIVIND PREGÃTIREA PROFESIONALÃ ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

HOTÃRÂREA NR. 14 PRIVIND PREGÃTIREA PROFESIONALÃ CONTINUÃ A AVOCAÞILOR

[ link extern ]

Ce parere aveti despre aceasta decizie? Mie personal mi se pare o mare tampenie (obligi un avocat la varsta pensionarii sa faca master??? #-o )

Acum am si o intrebare personala legata de aceasta hotarare...
"C. Avocaţilor cu activitate publicistică juridică li se vor recunoaşte, pentru fiecare articol publicat, un număr de 10 ore pregătire profesională, dacă articolul se publică într-o revistă de circulaţie locală, 20 de ore pregătire profesională continuă pentru articolele publicate în reviste de circulaţie şi recunoaştere naţională şi 30 de ore pregătire profesională pentru avocaţii cu activitate publicistică internaţională. "
... activitatea pe acest forum oare se considera "activitate publicistică juridică"? In plus stiam ca avocatii au nevoie de aprobarea baroului ptr. a-si face reclama in presa ( iar "activitatea publicistică juridică" semnata cu numele de avocat e tot o reclama) #-o
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:08, 23 Martie 2009
Faptul că există o preocupare pentru pregătirea continuă (fie prin INPPA, fie prin alte forme) este urmarea unei stări de fapt: nenumăraţi jurişti (şi aici îmi permit să enumăr, pe lîngă avocaţi, toate categoriile - notari, consilieri, magistraţi) practică dreptul din amintiri. După ureche, nu după partitură.

Forumul de faţă poate fi extrem de edificator în acest sens.

Dacă unii jurişti (noţiune generică, aşa cum subliniam mai sus) ar avea minima preocupare de a deschide un tratat sau un text de lege înainte de a posta un răspuns (atunci cînd realizează că timpul a mai estompat contururile unor instituţii de drept - lucru absolut firesc) ar însemna deja un început de pregătire. Din păcate, observ în unele postări confuzii pentru care un student nici măcar nu s-ar mira că a fost lăsat să-şi consume vacanţa de vară răsfoind cursul spre a se prezenta, în toamnă, cu noţiunile mai limpezi.

Pregătirea continuă ar trebui să fie preocuparea oricărui specialist care se respectă. Nu ţine nici de punctajul acordat de INPPA sau de alt for, nici de impunerea prin text de lege (normă, dispoziţie internă etc) a unui anumit număr de ore de pregătire sau de pagini scrise. Ci doar de respectul de sine.

Chestiunea este la fel de actuală pentru orice profesie.

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Luni, 3 Noiembrie 2008
themis, utilizator
Liviu, ai perfecta dreptate in ceea ce spui. Problema este insa ca in acest caz, hotararea prin care se impun anumite forme de pregatire profesionala este extrem de prost gandita. Cazul de care vorbeam mai sus duce pur si simplu la situatia in care ramai cu informatia in plus, cu banii dati si fara niciun punct de formare profesionala pentru ca (ghinion!) organizatorii nu s-au hotarat mai repede cand e conferinta. Apoi, atata vreme cat nu exista criterii pe care INPPA sa le urmeze, tot timpul vor fi discrepante intre aprecierea utilitatii activitatilor profesionale, ceea ce nu mi se pare normal.
Noi tocmai trecem acum prin procedura asta. O sa vedem ce se intampla dupa.

E foarte greu sa dai toate informatiile cu doua luni inainte, mai ales ca multe dintre ele au rolul de a fi confidentiale pana la momentul la care apar in oferta comerciala a unui organizator de conferinte de acest gen.
themis a scris:

Faptul că există o preocupare pentru pregătirea continuă ...

Liviu S.Bordaş


Liviu esti un optimist.
Eu ma indoiesc profund ca prin hotararea asta e cineva interesat sa ma faca mai desteapta decat sunt.
Dar faptul ca cineva se preocupa sa-mi mai scoata niste bani din buzunar - deocamdata nu se stie cat pentru ca nu si-au facut calculele (adica nu s-au hotarat cam cate puncte sa-mi dea, direct proportionale cu pretul si invers proportionale cu calitatea ...vorbariei purtata de nu se stie care vorbitor la conferinta ce se va tine nu se stie unde si cand) asta mi-e limpede.
Pesimismul meu e - vorba lui Paler - modul meu de a nu accepta sa judec normal o anormalitate... cum e hotararea asta.
Ultima modificare: Luni, 3 Noiembrie 2008
romascanu, moderator
Inca ceva, tot de pe site-ul UNBR: pregatirea asta profesionala nu se face asa cum ne-am gandi noi, adica dupa ureche. Are tematici orientative, in care evident ca intra numai cateva domenii (si nu muncii :stunned: ), desi ne anunta demagogic ca "Toate formele de perfecţionare vor fi organizate pe domenii de interes, ţinând seama de tendinţa de specializare al avocaţilor".

Totusi, din ce scrie aici: [ link extern ]
chiar daca tine de o hotarare anterioara celei de care vrbim (266/2007) nu pot decat sa cred ca formarea asta continua sub forma conferintelor nu va tine seama prea tare de initiative private, ci numai de cele organizate "prin cooperarea Uniunii Naţionale a Barourilor din România cu barourile, instituţii de învăţământ universitar, instituţii de pregătire ale altor profesii juridice (Institutul Naţional al Magistraturii)". Foarte, foarte urat.
Ultima modificare: Luni, 3 Noiembrie 2008
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Pregatirea obligatorie a avocatilor antoanetalaura antoanetalaura Ce cunoasteti despre pregatirea obligatorie a avocatilor ? In afara de lege, ceva din practica....a urmat cineva astfel de cursuri, conferinte, etc? (vezi toată discuția)
Inppa elena_2 elena_2 Buna ziua! De cand am vazut anuntul ca se fac inscrieri la INPPA ma tot framanta acest gand. Ideea e ca ca as vrea si eu sa urmez cursurile acestui institut ... (vezi toată discuția)
Ore de pregatire profesionala continua Alex Chiciu Alex Chiciu Cate ore trebuie sa urmeze un stagiar si cate ore trebuie sa urmeze un definitiv pana la sfarsitul anului 2010 (pentru a primi acea \"licenta\")? va ... (vezi toată discuția)