avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... De ce sa platesc caldura daca am centrala si tevile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

De ce sa platesc caldura daca am centrala si tevile sunt izolate?

M-am mutat in primavara intr-un apartament si am vazut ca fostul proprietar platea 30-35 Ron pt. caldura. Tevile sunt izolate sau mai bine zis taiate ca nu se vede nici urma de teava in apartamentul meu decat cele de la centrala. Stiu ca era o lege care permitea sa nu mai platesti caldura dak tevile sunt izolate sau taiate. Mai exista aceasta lege? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:16, 20 Octombrie 2009
marius cioca a scris:

Nu mai intru in polemica. Informati- va mai bine.
la cine va referiti ?
se cunoaste diferenta dintre un ap cu 3 pereti exteriori si altul cu un singur perete la consumul de caldura?
evident ca se cunoaste. la acelasi tip de calorifer, cu acelasi numar de elementi, si cu acelasi consum de gigacalorii pe repartitor intr-o luna, temperatura in camera celui cu 3 pereti exteriori este cu citeva grade mai mica din cauza pierderilor mari de caldura prin cei trei pereti, suprafata de transfer de caldura cu exteriorul fiind de cca 3 ori mai mare
si..pe casa scarii..nu credeti ca e mai cald ca afara tocmai pierderilor din subsol?
nu este obligatoriu ca sa se incalzeasca din cauza pierderilor din subsol. nu stiu cum o fi la dvs in subsol, dar de obicei temperatura din subsol este mai mica decit cea de pe casa scarii. casa scarii mai este incalzita si de peretii interiori ai apartamentelor (ma refer la peretii comuni cu aceasta) datorita schimbului de caldura prin pereti. plus ca pe casa scarii pierderile de caldura datorita peretilor exteriori practic sint infime raportate la volumul de aer incalzit fara de suprafata de schimb de caldura
si pt centralisti..problemele create celorlalti prin montarea centralelor nu se pune?
redimensionare ,gaze,tevi pe casa scarii etc?
in privinta redimensionarii, vorbiti ca sa va aflati in treaba. redimensionarea tevilor se face NUMAI DACA sistemul este subdimensionat in raport cu consumatorii care-i deserveste (daca mai apar si alti consumatori care nu au fost inclusi initial in proiectul instalatiei de incalzire). faptul ca au mai disparut din consumatori (calorifere) chiar ii ajuta pe cei de la nivelele superioare, ajungind caldura mult mai usor la ei. o instalatie supradimensionata prin disparitia unor consumatori (calorifere) nu necesita redimensionare. legea 230 si/sau HG 1588 prevede acel proiect de debransare pentru a pune bete in roate celor care vor sa-si monteze CT, acel proiect fiind o cheltuiala suplimentarea inutila (costa 700-1000 lei)
consumul de gaze si-l plateste fiecare "centralist" (cum ii denumiti dvs pe detinatorii de CT), acestia fiind obligati sa-si faca separare de instalatia comuna de gaze a blocului. si care este problema ca apar acele tevi de gaze pe scara. deocamdata, in romania nu este obligatorie contorizarea individuala la gaze si la blocuri, dar va veni si acea vreme destul de curind. dar exista numeroase blocuri in care majoritatea proprietarilor au contorizare separata la gaze, fara a fi detinatori de CT din dorinta de a plati NUMAI ceea ce consuma, nu ce consuma altii la aragaz ca sa-si inchida repartitoarele de caldura. si nimeni nu s-a vaitat de acele tevi de gaze de pe casa scarii. v-ati impiedicat cumva de vreo astfel de teava, domnule proprietar omul paianjen ? :D
D- le Felix34, fiti mai maleabil si mai putin agresiv. V- am raspuns dvs., dar m- am referit la toti. Polemizam la nesfarsit fara sa cedeze niciunul si ce- i mai trist, fara sa se ajunga la o solutie rezonabila pentru toata lumea. Oricum, daca stau bine sa ma gandesc, nu cred ca se rezolva problemele pe forum. Nu ne citeste nimeni abilitat sa le rezolve.
marius cioca a scris:

D- le Felix34, fiti mai maleabil si mai putin agresiv. V- am raspuns dvs., dar m- am referit la toti. Polemizam la nesfarsit fara sa cedeze niciunul si ce- i mai trist, fara sa se ajunga la o solutie rezonabila pentru toata lumea. Oricum, daca stau bine sa ma gandesc, nu cred ca se rezolva problemele pe forum. Nu ne citeste nimeni abilitat sa le rezolve.
domnule cioca, dpdv tehnic, orice maistru (minim) de instalatii va poate confirma ca tot ceea ce am afirmat in postarea anterioara este perfect adevarat. dvs trebuie sa fiti cel maleabil si sa acceptati "crudul" adevar ca nu aveti dreptate. nu inteleg la ce va referiti cind spun ca sint agresiv ... oferirea detaliilor tehnice tuturor celor de pe forum referitoare la acest domeniu nu reprezinta agresivitate. daca este nevoie, va fac si un proiect concret cu situatia unei scari de bloc (cu situatia de dinaintea si de dupa debransarea unui apartament), verificabil de orice inginer de instalatii, prin care sa va demonstrez inca o data ca ceea ce ati postat in mesajul dvs din 15.12.2008, ora 16:31, sint numai aberatii. dealfel, insasi legea 230 si hg 1588 prevad obligativitatea ca cel care se debranseaza sa faca un proiect prin care sa arate efectele acestei actiuni. aceste prevederi din aceste acte normative sint facute de oameni care sint paraleli cu ingineria instalatiilor de incalzire, adik de avocati, juristi, economisti, medici, actori, patroni de firme de vinzari auto, cosmetice, imbracaminte, etc.
ca un ultim amanunt .... sint student in anul 5 la facultatea de instalatii, si am facut proiecte de incalzire si de gaze, atit pt facultate, cit si in interes personal (pentru clienti).
Chiar asa prost nu sunt sa nu stiu ca este mai mic consumul. Este vorba de lucruri mai subtile. Daca 100 de ap. au consumat 100 gcal si s- au debransat 50 ap., ceilalti nu consuma 50 gcal ci mai mult( sa zicem 70). Va rog sa nu va legati de exactitatea datelor.
marius cioca a scris:

Chiar asa prost nu sunt sa nu stiu ca este mai mic consumul. Este vorba de lucruri mai subtile. Daca 100 de ap. au consumat 100 gcal si s- au debransat 50 ap., ceilalti nu consuma 50 gcal ci mai mult( sa zicem 70). Va rog sa nu va legati de exactitatea datelor.
vedeti ca nu stiti sa va exprimati ?
mai exista in acel bloc si parti comune incalzite, si pierderi termice prin tevile din subsol si de la coloane, pentru care fiecare apartament plateste conform legii. iar aeste pierderi nu sint asa exagerate precum le prezentari dvs.
in aceeasi postare din 15.12.2008, ora 16:31 ati scris :
4) Datorita montarii centralelor individuale, cei fara platesc mai mult, deci conform Codului civil trebuie despagubiti de cei care au cauzat acest lucru. Adica dpdv practic, ar fi trebuit pe cheltuiala asociatiei sa redimensionati instalatia( o varianta).
iar aici afirmati :
Chiar asa prost nu sunt sa nu stiu ca este mai mic consumul

va cam contraziceti in idei. si inainte de debransare, si dupa debransare, cei cu CT plateau/platesc parti comune ... acele 20 Gcal pe care i-ati exagerat dvs. se vede ca sinteti rau intentionat si, in lipsa oricaror argumente tehnice si logice, la lansati in continuare in aberatii. eu zic sa va calmati cu aceste dispute prin care ca va impuneti parerea, ca sa nu deveniti ridicol.
prin continuarea unei astfel de mentalitati nu faceti altceva decit sa incercati sa va pacaliti singur. incercati sa mai cititi postaea mea din 15 Decembrie 2008, 20:16 , poate o veti intelege cum trebuie
Ultima modificare: Miercuri, 17 Decembrie 2008
ContSters61266, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata servicii de caldura apartament debransat catalinita catalinita Buna ziua, Anul trecut m-am debransat de la caldura, am montat centrala si totusi, aparent inca mai platesc caldura celor doua coloane care imi traverseaza ... (vezi toată discuția)
Facturare caldura radet pentru un apartament debransat si cu cta jumong75 jumong75 Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte, este formata din apartamente necontorizate, apartamente contorizate (cu repartitoare de costuri de ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale? 13anamb 13anamb Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face. Am centrala, stau la bloc si vad ca ... (vezi toată discuția)