Un calcul foarte aproape de realitate este cel bazat pe SET(suprafata echivalenta termic). Acest lucru presupune insa cunoasterea SET-urilor tuturor partilor instalatiei de incalzire: conducte si calorifere. Daca pe vremuri treaba era simpla, neexistind in Romania multe tipuri de calorifere (oricum erau standardizate, vezi STAS 11984/1983), acum este ceva mai greu: calorifere de fonta, otel, aluminiu intr-o gama foarte variata de dimensiuni. Oricum, sa nu uitam ca si inainte, pentru a avea un pic mai multa caldura in apartamente mai puneam citiva elementi la calorifer.
Practic: un specialist in termotehnica ar trebui sa viziteze fiecare apartament in parte si sa determine SET-ul pentru fiecare apartament, spatiu cu alta destinatie, uscatorie, boxe, subsol, casa scarilor etc incepind dupa contoarul de scara sau de bloc. Pentru spatiile comune repartizarea se face proportional cu cota parte indiviza aplicata asupra SET-ului acestora iar pentru apartamente si spatii cu alta destinatie proportional cu SET-ul propriu.
Bineinteles ca si aceasta metoda are neajunsuri:
- Ce se intimpla atunci cind RADETUL, din motive "obiective", furnizeaza prin tevi apa rece, iar eu, care am centrala, incalzesc tevile care trec apoi pe la vecini?
- Ce se intimpla atunci cind in apartamentele racordate la RADET sint 18-19 C iar la mine, cu centrala sint 25 C?
- Atunci cind un vecin schimba caloriferele specialistul trebuie sa recalculeze SET-ul acelui apartament.Cine plateste? Vecinul, ca le-a schimbat, sau toti, fiindca vrem un calcul corect?
Intimplarea face ca exact saptamina trecuta am vorbit la ANRSC despre aceasta problema si deocamdata nu exista un normativ pentru stabilirea cit % din caldura se imparte pa spatiile comune. Deasemenea am discutat si cu o firma care se ocupa de citirea repartitoarelor si impartirea caldurii si mi-au spus ca in functie de datele efective din teren cota pentru spatii comune poate ajunge si la 50% din total. Calculul efectiv il face un program complex de calculator pe care, evident, nu mi-l pot da.
Si inca un lucru: din punct de vedere ingineresc SET-ul nu este suprafata desfasurata a tevii sau caloriferului asa cum a determinat-o acum citiva ani la mine la bloc o specialista de la RADET
Eu personal, ca administrator de asociatie si locatar cu centrala, sint de acord ca trebuie sa contribuie cu ceva la plata caldurii si proprietarii cu centrale.
In incheiere va prezint un caz practic de la mine (intretinere 11.2008). Una din scari, 19 ap. identice din care unul cu centrala, are caldura de 1800 lei, deci 100 lei/ap (nu avem cota pentru spatiile comune). Sa vedeti ce diferente apare daca pentru spatiile comune punem 20% sau 50% din caldura:
-pentru statii comune: 1800x20%/19=18.95 lei/ap; pentru apartamente 1800x80%/18=80.00 lei/ap. Deci cei 18 fara centrala vor plati 18.95+80.00=98.95 lei/ap. O ECONOMIE DE 1.05 lei/ap.
-pentru statii comune: 1800x50%/19=47.37 lei/ap; pentru apartamente 1800x50%/18=50.00 lei/ap. Deci cei 18 fara centrala vor plati 47.37+50.00=97.37 lei/ap. O ECONOMIE DE 2.63 lei/ap.
Am luat legatura cu aceiasi firma care se ocupa cu repartitoare solicitindu-le o oferta pentru determinarea SET-ului la un bloc cu 19 apartamente de doua camere si o uscatorie + 2 calorifere pe casa scarilor. Pret? 476 lei, deci 25.05 lei/ap. Deci investitia intr-o metoda de calcul corecta se amortizeaza intre 10 si 24 luni de iarna, adica intre 2 si aproape 5 ani, in functie de procentul pentru parti comune calculat de specialisti.
Concluzie: SA MOARA SI CAPRA VEVINULUI CU CENTRALA.
D- le Irimescu aveti oarecum dreptate( cam 80%). Apreciez realmente faptul ca v- ati straduit sa va informati.
Mai fac unele precizari( poate va vor ajuta in luarea de decizii in asociatia dvs.):
1) Firmele care se ocupa de citiri si calcule tin efectiv cont de tipul si de marimea caloriferelor, de orientare...
2) Referitor la partile comune nu este vorba doar de cei cu CT, ci si de cei cu repartitoare. Acolo problema este mult mai serioasa.
3) Am facut in paginile anteriare atata filozofie, incat acuma nu mai am puterea sa mai dau detalii