avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirias
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirias

Va rog sa-mi spuneti, daca un chirias care a locuit intr-un apartament inchiriat mai mult de doi ani are dreptul sa solicite proprietarului sa faca demersurile necesare la sectia de Politie pentru ca sa poata beneficia chiriasul de schimbarea buletinului cu adresa de la locuinta unde sta cu chirie.
Daca da, si chiriasul are deja buletinul cu adresa conf. contractului de inchiriere si pleaca dupa o vreme de la aceasta adresa, pentru ca a expirat valabilitatea contractului de inchiriere, ESTE OBLIGAT FATA DE VECHIUL PROPRIETAR SA ISI SCHIMBE DIN NOU ADRESA DIN BULETIN ? PENTRU CA NU MAI LOCUIESTE ACOLO? SI IN CAT TIMP ?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:24, 4 Februarie 2014
Iata ce scrie pe afisul din holul Directiei de evidenta a persoanelor, pentru cei care solicita schimbarea actului de identitate la expirarea perioadei de valabilitate, in cazul preschimbarii la cerere, modificarii datelor de stare civilă...:
Dacă solicitantul nu este titularul spaţiului de locuit este necesară prezenţa găzduitorului care va prezenta actul de proprietate(copie xerox şi original)
Dacă găzduitorul nu se poate prezenta la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, declaraţia de primire în spaţiu poate fi consemnată la notarul public, la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate sau în prezenţa poliţistului de la postul de poliţie-pentru mediul rural.

Asadar proprietarul trebuie sa fie prezent si foarte important sa aiba la el actul de proprietate original.
Evident ca asa trebuie pentru ca altfel in apartamentul meu ar putea avea domiciliul cateva sute de oameni fara stirea mea. Un contract de inchiriere se poate intocmi, semnaturile se pot copia, stampilele la fel... Poate le-ar fi necesara luarea in spatiul ce-mi apartine, in scopuri mai putin ortodoxe.


@adriantot si nu numai: nu trebuie sa fie prezent niciun proprietar
nu doar actul de proprietate ci si contractul de inchiriere (inregistrat la adm.fin.) reprezinta titlu locativ, chiriasul este titular al spatiului locativ, nu se incadreaza la partea cu gazduitorul...; proprietarul care a inchiriat nu este gazduitor, este locator, altceva.

cit despre copieri, exista si infractiunea de fals in inscrisuri in codul penal




Din pacate, termenul de valabilitate al cartii de identitate nu poate fi decat 10 ani sau, in functie de varsta solicitantului, pana la o data care este peste orice limita superioara de longevitate.

Daca se face contract de inchiriere pentru 1 an si se depune la administratia financiara iar proprietarul este de acord ca al sau chirias sa isi faca CI cu domiciliul la adresa lui, ii va da contractul de inchiriere in manutza si acesta va putea merge fara proprietar la Evidenta Persoanelor.
Chiriasul nu merge cu actul de proprietate la Evidenta, merge doar cu contractul de inchiriere.

Daca proprietarul vrea sa fie in legalitate cu impozitele dar nu vrea sa ii permita chiriasului sa isi faca CI la proprietatea sa, va inregistra contractul de inchiriere la ANAF dar va merge la Evidenta cu chiriasul pentru a semna declaratia de luare in spatiu pentru o perioada de maxim 1 an.


Poate va sunt de folos informatii direct de la sursa. Va rog sa cititi punctul 4 din acest site-ul oficial al institutiei ce se ocupa de ceea ce vorbim:
[ link extern ]

Apoi si atentionare postata dupa punctul 4 din acest site:
[ link extern ]

In ambele situatii se prevede ca proprieatrul trebuie sa fie prezent cu actul de proprietate original.
Eu am trecut prin asta acum cativa ani cand am luat pe cineva in spatiu si-a trebuit sa prezint actul de proprietate original. Din graba am luat de-acasa o copie legalizata si de la ghiseu m-a trimis inapoi sa aduc originalul. Fiind spre sfarsitul programului, mi-amintesc si ca am pierdut ica o zi pentru a ma prezenta cu actul de proprietate original.
Dar poate pe la dv o fi altfel.

Nu intotodeauna informatiile de pe site-uri, chiar ale primariilor, sunt complete.

IN HGR nr.1.375 din 4octombrie 2006, la art. 58 pct. h) scrie ca solicitantul trebuie sa prezinte documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu.

In OUG 97/2005 republicata este precizat ce inseamna documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu:

Art. 28 (1)
Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul dintre urmatoarele documente:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ

Contractul de inchiriere este un astfel de act, la fel de valabil ca si de contractul de vanzare-cumparare sau contractul de comodat (care nu presupune obligatii financiare ale chiriasului)
Autentificarea contractului de inchiriere la notar implica acceptul proprietarului pentru schimbarea CI cu domiciliul la proprietatea dumnealui.


La punctul b) este scris ce trebuie in caz ca solicitantul nu poate prezenta ce e scris la punctul a):
b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a)

Aici este vorba despre prezenta proprietarului care nu a inregistrat contractul de inchiriere la Administratia Financiara (sau nu a incheiat un niciun alt fel de contract in conditiile de validitate prevazute); in acest caz trebuie sa vina sa isi dea acceptul ca acesta sa locuiasca sau sa isi stabileasca domiciliul la proprietatea dumnealui si, evident, trebuie sa prezinte actul de proprietate.

Sa locuiasca = viza de resedinta maxim 1 an = autocolant lipit pe spatele cartii de identitate
Sa isi stabileasca domiciliul = schimbarea cartii de identitate = domiciliul timp 10 ani la adresa respectiva.

De aceea este foarte greu sa ceri anularea domiciliului cuiva caruia la un moment i-ai dat acceptul sa si-l stabileasca la adresa ta. Nu are dreptul Evidenta Persoanelor sa faca acest lucru pur si simplu pentru ca nu mai vrea proprietarul.

Anularea se poate face numai daca:
- instanta dispune evacuarea (in baza horararii judecatoresti definitive si irevocabile)
- la solicitarea omului - vine sa ceara schimbarea cartii de identitate

Daca ar fi varianta eliberarii cartii de identitate cu valabilitate pe durata contractului de inchiriere, ar fi mai simplu. Insa cum contractele de inchiriere nu se prea fac pe durate mai mari de un an, probabil nu se considera necesara modificarea legii.

Alte discuții în legătură

Flotant smarandita67 smarandita67 daca eu am domiciliul in acte in orasul x si momentan locuiesc si lucrez in orasul Y unde stau cu chirie intr-un apartament si am contract de inchiriere ... (vezi toată discuția)
pot sa fac viza de resedinta unei persoane la proprietatea mea din alt oras fara sa imi schimb si eu domiciliul? iancau_Anamaria iancau_Anamaria Buna ziua, Locuiesc in Tirgu-Jiu si am domiciliul stabil in acest oras, dar detin in proprietate o locuinta in Cluj-Napoca. Va rog sa-mi spuneti daca se poate ... (vezi toată discuția)
Viza flotant dianabdm dianabdm Buna ziua.Doresc sa obtin viza de flotant in Ploiesti si as vrea sa stiu daca la Politie trebuie sa se prezinte proprietarul,avand in vedere ca dansul este ... (vezi toată discuția)