avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirias
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirias

Va rog sa-mi spuneti, daca un chirias care a locuit intr-un apartament inchiriat mai mult de doi ani are dreptul sa solicite proprietarului sa faca demersurile necesare la sectia de Politie pentru ca sa poata beneficia chiriasul de schimbarea buletinului cu adresa de la locuinta unde sta cu chirie.
Daca da, si chiriasul are deja buletinul cu adresa conf. contractului de inchiriere si pleaca dupa o vreme de la aceasta adresa, pentru ca a expirat valabilitatea contractului de inchiriere, ESTE OBLIGAT FATA DE VECHIUL PROPRIETAR SA ISI SCHIMBE DIN NOU ADRESA DIN BULETIN ? PENTRU CA NU MAI LOCUIESTE ACOLO? SI IN CAT TIMP ?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:24, 4 Februarie 2014
Pe site-ul ev.pop. iasi din mesajul lui @adriantot scrie asa la pct.4:
Dacă solicitantul nu este titularul spaţiului de locuit este necesară prezenţa găzduitorului care va prezenta actul de proprietate(copie xerox şi original)
Este corect ceea ce este scris pe site pt. ca solicitantul chirias sau comodant este titularul spatiului de locuit, asa ca nu se mai incadreaza in ipoteza cu "daca solicitantul nu este..." .
In consecinta nu este necesara prezenta gazduitorului, care nici nu ar avea cum sa fie prezent pentru ca in cazul chiriasului sau comodantului gazduitorul nu exista, nici chiar sub forma omului invizibil, exista doar proprietarul locator sau comodatar .
Se pare ca pentru multe persoane exista confuzie din cauza faptului ca nu se stie ca si contractul de inchiriere sau cel de comodat reprezinta un titlu locativ.
Dealtfel proprietarul care a inchiriat intregul apartament nu mai este titular al spatiului locativ (este corect?), nu mai are nici dreptul de avea acolo domiciliu, desi in practica unii proprietari il mentin, acestia nu ar trebui obligati sa-si schimbe c.i.ul? asta pentru echitate, tratamente egale de ambele parti.

Chiriasul are dreptul sa primeasca un exemplar original (sau copie certificata de notar) al contractului de inchiriere cu nr.de inreg. la adm.financiara , orice contract intre mai multe parti trebuie redactat in atitea exemplare originale cite parti semnatare sint, iar fiecare parte are dreptul la un exemplar.
Cu originalul (nu neaparat inregistrat la notar, de ce ar mai fi necesar?) si fara sa mai fie nevoie de vreun alt acord al proprietarului, chiriasul are dreptul sa solicite si sa obtina c.i. cu adresa de domiciliu, asta chiar daca valabilitatea contractului este de un an.
Reiese cumva din legislatie ca in cazul contractelor de inchiriere nu se poate solicita domiciliu ci doar viza de resedinta pe un an ? face legea vreo diferentiere in functie de durata contractului? NU. Dealtfel exista contracte de inchiriere si pentru mai multi ani.

Problema este ca exista o discrepanta foarte mare intre sa o numim realitatea sociala a modului in care se descurca fiecare cetatean ca sa aibe un acoperis .. si posibilitatea obtinerii cartii de identitate, care se pare ca nu este asa de usor accesibila oricui, desi ar cam fi un drept fundamental.
apropo, oamenii strazii cum se legitimeaza? ei nu sint cetateni ?


Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012
eugen82, utilizator

Reiese cumva din legislatie ca in cazul contractelor de inchiriere nu se poate solicita domiciliu ci doar viza de resedinta pe un an ?

Domiciliul se poate solicita pe baza contractului de inchiriere daca vrea proprietarul acest lucru, asta se discuta intre proprietar si chirias inainte de a se merge la Evidenta Persoanelor. Nu toti chiriasii inregistrati la ANAF au domiciliul la adesa unde locuiesc, de regula proprietarii prefera sa insoteasca chiriasul la ghiseu si sa semneze ca e de acord sa il primeasca in spatiul sau.

Daca proprietarul i-a spus chiriasului ca nu ii pemite sa-si faca CI cu domiciliul la imobilul sau, nu cred ca se va folosi chiriasul de exemplarul sau din contract la Evidenta Persoanelor. Contractul va fi doar dovada obligatiilor, raspunderilor etc. partilor.
As spune ca regula / realitatea este viza de resedinta la inchiriere, nu schimbarea cartii de identitate.


apropo, oamenii strazii cum se legitimeaza? ei nu sint cetateni ?

Oamenii strazii au ca act de identitate cartea provizorie de identitate eliberata cu motivul ''lipsa locuinta''.
Ares_3 a scris:
Daca proprietarul i-a spus chiriasului ca nu ii pemite sa-si faca CI cu domiciliul la imobilul ...

Si cum credeti dumnaevoastra ca functionarul va sti daca proprietarul "i-a spus chiriasului".
Repet, p[oate o fi prin alte parti altfel. Dar eu am primit pe cineva in spatiu si-am fost nevoit sa ma prezint cu actul de proprietae original. Din graba am luat de acasa un act de proprietate legalizat la notariat, cu timbre pe el... Am stat la rand si cand am ajuns la ghiseu am fost trimis acasa sa vin cu originalul. Am incercat sa-l conving pe functionar ca si cel legalizat ar fi bun, dar nu si nu. Am pierdut inca o zi si-am revenit cu originalul. Atunci chiar mi-a explicat cel de la ghisei in cateva cuvinte ca sa inteleg: "Daca nu am solicita originalul adus personal de proprietar, v-ati trezi ca au domiciliul in apartamentul dv unii pe care nici nu-i cunosteti".

Pe site-ul postat de mine ati remarcat afirmatia:
Dacă solicitantul nu este titularul spaţiului de locuit este necesară prezenţa găzduitorului care va prezenta actul de proprietate(copie xerox şi original)
Si de aici ati interpretat ca nu se refera la un chirias ce ar avea contract de inchiriere...
Aceasta propozitie face parte dintr-o insiruire de documente si este plasata sub punctul 4 care precizeaza ca trebuie sa se prezinte:
4. Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu(copie xerox și original):
Dar toate actele necesare de depus la dosar se refera la mai multe situatii. Titlul acestei sectiuni este cu privire la cartea de identitate la:
Expirare perioadă valabilitate - Preschimbare la cerere - Modificare date stare civilă - Altele
Pentru ca si unui proprietar de apartament i se poate intampla sa-i expire CI, sa o preschimbe la cerere ca s-a degradat, ori pentru ca au intervenit modificari in starea lui civila..., este normal ca acestuia sa nu i se solicite actul de proprietate in original, el fiind "titularul spatiului de locuit". Iar pentru solicitantii care nu sunt proprietarii spatiului, care sunt acum luati in spatiu este necesara prezentarea actului de proprietate prezentat de gazduitor.






Pai e simplu: daca nu ii permite sa isi faca domiciliul la imobilul sau, merge la Evidenta cu chiriasul si semneaza acordul de primire in spatiu.
In acest caz, isi ia actul sau de proprietate, ii face o copie care ramane la dosar si semneaza pe spatele cererii chiriasului. Contractul de inchiriere ramane acasa.
Este EXACT ce ati spus dvs.: cand ati luat pe cineva in spatiu a trebuit sa mergeti cu omul, cu contractul in original + copie si sa semnati pe cerere.

Dacă solicitantul nu este titularul spaţiului de locuit este necesară prezenţa găzduitorului care va prezenta actul de proprietate(copie xerox şi original)
Si de aici ati interpretat ca nu se refera la un chirias ce ar avea contract de inchiriere...


Pentru ca nu la asta se referea, ci la un om caruia i se permite de catre proprietar sa stea in imobilul sau. Nu este treaba politiei daca proprietarul ii ia bani sau nu pentru acest lucru.

Uitati un site care este mai complet decat cel al primariei Iasi (care este superficial in informatii):

[ link extern ]

unde sunt scrise si exceptiile de la regula prezentei proprietarului:

* persoanele care au incheiat contract de inchiriere cu gazduitorul, contract inregistrat la Administratia Financiara. In acest caz prezenta gazduitorului si prezentarea actului cu care se face dovada adresei de resedinta nu sunt necesare.



Pentru ca si unui proprietar de apartament i se poate intampla sa-i expire CI, sa o preschimbe la cerere ca s-a degradat, ori pentru ca au intervenit modificari in starea lui civila..., este normal ca acestuia sa nu i se solicite actul de proprietate in original, el fiind "titularul spatiului de locuit".

Nu, cu tot respectul: oricemotiv de schimbare ar avea cererea de eliberare CI a unui proprietar de imobil, contractul trebuie sa fie prezentat in original iar la dosar ramane o copie.

Daca dvs. ar trebui sa va schimbati CI (proprietar fiind) as insista in a va convinge ca trebuie sa duceti contractul si in original, nu doar copie, ca sa nu va intoarca actele functionarul de la ghiseu. Asa, ma opresc aici si nu mai zic decat atat: chiriasul cu contractul inregistrat la ANAF merge singur la ghiseu, fara proprietar, doar cu originalul + o copie a contractului de inchiriere autentificat de notar.

Daca nu ma credeti, nu ma supar :coffee:
Nu am de ce sa ma supar pe dumneavoastra si cred ca sustineti ceea ce sustineti interpretand informatiile gasite pe site-urile de mai sus.
Numai ca eu va spun cum e practic, trait de mine si deabia dupa ce-am trecut prin acestea am incercat sa citesc si sa recitesc cele prezentate pe site-uri si pe peretii acestei institutii, ca sa inteleg cum stau lucrurile. Repet, eu nu spun acum numai ce am inteles, ci ceea ce am patit deja.
In toamna lui 2010 mi-a expirat cartea de identitate, ocazie cu care iar am luat contact cu aceasta institutie. Am luat numar de ordine, programare, cerere tip... si m-am prezenta la ghiseu. Nu mi s-a solicitat actul de proprietate.
De ce? Tocmai pentru ca eu sunt titularul aceluiasi imobil care figura pe CI veche, asa cum cititi pe site-ul postat de mine.
Daca solicitam sa-mi schimbe CI pentrui ca-mi schimbam adresa temporar sau definitiv, trebuia sa ma prezint cu actul de proprietate daca era al meu sau cu proprietarul care ma ia in spatiu si actul sau de proprietate.
Daca nu ma credeti ca mi-am schimbat in 2010 CI fara a prezenta actul de proprietate, nici eu nu ma supar. As putea sa va trimit o copie a CI, dar nu am cum sa va demonstreza ca nu mi s-a cerut actul de proprietate.
Ramane ca fiecare sa se convinga si sa se conformeze cerintelor serviciului de evidenta a populatiei.

Alte discuții în legătură

Flotant smarandita67 smarandita67 daca eu am domiciliul in acte in orasul x si momentan locuiesc si lucrez in orasul Y unde stau cu chirie intr-un apartament si am contract de inchiriere ... (vezi toată discuția)
pot sa fac viza de resedinta unei persoane la proprietatea mea din alt oras fara sa imi schimb si eu domiciliul? iancau_Anamaria iancau_Anamaria Buna ziua, Locuiesc in Tirgu-Jiu si am domiciliul stabil in acest oras, dar detin in proprietate o locuinta in Cluj-Napoca. Va rog sa-mi spuneti daca se poate ... (vezi toată discuția)
Viza flotant dianabdm dianabdm Buna ziua.Doresc sa obtin viza de flotant in Ploiesti si as vrea sa stiu daca la Politie trebuie sa se prezinte proprietarul,avand in vedere ca dansul este ... (vezi toată discuția)