avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirias
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirias

Va rog sa-mi spuneti, daca un chirias care a locuit intr-un apartament inchiriat mai mult de doi ani are dreptul sa solicite proprietarului sa faca demersurile necesare la sectia de Politie pentru ca sa poata beneficia chiriasul de schimbarea buletinului cu adresa de la locuinta unde sta cu chirie.
Daca da, si chiriasul are deja buletinul cu adresa conf. contractului de inchiriere si pleaca dupa o vreme de la aceasta adresa, pentru ca a expirat valabilitatea contractului de inchiriere, ESTE OBLIGAT FATA DE VECHIUL PROPRIETAR SA ISI SCHIMBE DIN NOU ADRESA DIN BULETIN ? PENTRU CA NU MAI LOCUIESTE ACOLO? SI IN CAT TIMP ?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:24, 4 Februarie 2014
Ar fi ultimul lucru din lume pentru care m-as putea supara pe dvs. - faptul ca ati reusit sa va schimbati CI fara sa prezentati originalul actului de proprietate :)
Insa va intreb de unde stia lucratorul de la ghiseu ca nu ati vandut intre timp apartamentul?
A fost o scapare, cred, dvs. i-ati inspirati incredere si nu a fost atent cand v-a luat actele.

El trebuia sa va ceara originalul actului si o copie pe care sa aplice o stampila In conformitate cu originalul, sa isi scrie functia si sa semneze cu numele lui in clar. Originalul vi-l dadea inapoi iar copia o pastra.
Asa se procedeaza si cu celelalte acte, cele de stare civila sau sentintele de divort, de aceea se cer copii dupa ele. Si pe toate se aplica acea stampila + se semneaza lucratorul asa cum v-am zis.

Informatiile acestea nu le am de pe site-uri, le am direct de la sursa (mai multe va zic prin mesaj privat :rolleyes: ) - pun linkuri spre diverse site-uri in primul rand ca sa nu scriu chiar cu lux de amanunte si sa ametesc utilizatorii si in al doilea rand pentru informatiile sunt prezentate fara articole din legi, hotarari, ordonante, metodologii etc. care sunt seci sau fac trimitere de la una la alta de ametesti incercand sa le intelegi.

Aceeasi sursa de care pomeneam mi-a sintetizat putin mesajul kilometric pe care l-am postat inainte (nu ca asta mi-ar fi iesit mai scurt):

- contractul de inchiriere (deci autentificat de notar) da dreptul chiriasului sa solicite fara ca proprietarul sa fie prezent:
- fie stabilirea domiciliului la adresa de pe contract (deci schimbarea cartii de identitate cu inscrierea unui nou domiciliu)
- fie viza de resedinta daca are o carte de identitate valabila si nu vrea sa si-o preschimbe.
Depinde cum se inteleg cei doi.

Am dat varianta cu proprietarul care il insoteste la ghiseu pentru cazurile in care acesta nu are incredere ca va fi solicitata viza de resedinta - in acest caz nu va fi prezentat contractul de inchiriere ci actul de proprietate iar proprietarul va semna unde scrie Consimtamantul gazduitorului


PS: Ati fost cumva direct la seful SPCLEP cand v-ati schimbat CI sau il cunosteati pe lucratorul de la ghiseu?
Ca doar in acest caz, imi spune sursa mea, v-ar fi fost luat dosarul fara sa aveti si originalul actului de proprietate: cineva va cunostea si stia ca sunteti proprietar si locuiti acolo, deci si-a asumat raspunderea pentru preluarea copiei si nu v-a trimis dupa original.

Sa nu-mi spuneti ca n-ati avut nici macar copia... :stunned:
@adriantot : daca X isi schimba c.i. la o noua adresa si daca dupa o saptamina i se fura portofelul cu actele, trebuie sa se duca din nou cu tot pachetul; act nastere , casatorie, divort, inclusiv actul spatiului sau sa-l plimbe din nou pe "gazduitor" la ghiseu sa dea declaratia pe care a dat-o recent;
desi la dosarul tocmai terminat exista toate actele, asta este procedura
actul de proprietate trebuie adus la fiecare solicitare in original si copie care ramine, daca s-a intimplat altfel a fost o greseala a lucratorului, e drept cam grava, dar mai gresesc si functionarii

@Ares_3: despre situatia inchirieii nu este tocmai cum scrieti:
contractul de inchiriere inregistrat la adm.financiara este suficient, nu este necesar sa fie autentificat de notar
locatarul titular al contractului de inchiriere si deci si al spatiului locativ are dreptul de a solicita si obtine c.i. cu adresa de domiciliu fara a-i mai cere proprietarului parerea
doar la adresa aceea unde a inchiriat locuieste, unde altfel sa aiba domiciliul?
cred ca reiese clar acest lucru din lege, nu are de ce sa se inteleaga chiriasul cu proprietarul
multi proprietari nu inteleg acest lucru, din moment ce incaseaza banii din chirie au si obligatii, nu numai drepturi
am scris mai sus din proprie experienta, m-am lamurit abia dupa ce am intrebat sefa directiei ev.pop. locale, altfel nici proprietarul, nici agentul imobiliar culmea nu stiau cum se pune problema
este un subiect care ar trebui sa fie foarte clar transat la ev.pop. si care sa nu mai genereze astfel de discutii, dar nu este
Am scris:

- contractul de inchiriere (deci autentificat de notar) da dreptul chiriasului sa solicite fara ca proprietarul sa fie prezent.

mai cititi o data, va rog.

Poti inchiria si fara sa ai pretentia / obligatia sa ai domiciliul acolo, de aceea exista vizele de resedinta.
Stau 6 luni in orasul X, altul decat orasul de domiciliu, inchiriez si vrem sa fim in legalitate si eu si proprietarul. Facem contract de inchiriere si ma duc la Evidenta sa imi faca viza de resedinta, de ce mi-as schimba CI pentru 6 luni?

Contractul de inchiriere imi da posibilitatea sa imi schimb domiciliul, nu ma obliga la asta.

Iar obligatiile proprietarului sunt altele, nu acelea de a-i permite chiriasului stabilirea domiciliului la locuinta sa - este alegerea lui daca isi il lasa sa-si faca viza de resedinta sau domiciliu la imobilul sau.

Nu fiti suparat pe mine, ca nu eu am facut metodologia - este foarte clara, atata doar ca nu prea tine cont de nevoile oamenilor.
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
Ares-3, moderator
Ares_3 a scris:
Ati fost cumva direct la seful SPCLEP cand v-ati schimbat CI sau il cunosteati pe lucratorul de la ghiseu?

Da, asa este, cred ca aveti dreptate. Acum mi-am adus aminte ca aveam in perioada urmatoare o deplasare pentru rezolvarea unei probleme importante si-mi expira CI. Cum nu aveam timp am luat-o pe "scurtatura" si-am obtinut in tip util noua CI.

Pentru a-mi rascumpara greseala va postez aici site-ul Directiei pentru evidenta persoanelor si administrarea bazelor de date, unde gasim informatii utile pe tema discutata si explicatii:
[ link extern ]

Va multumesc pentru mesaj :)

Alte discuții în legătură

Flotant smarandita67 smarandita67 daca eu am domiciliul in acte in orasul x si momentan locuiesc si lucrez in orasul Y unde stau cu chirie intr-un apartament si am contract de inchiriere ... (vezi toată discuția)
pot sa fac viza de resedinta unei persoane la proprietatea mea din alt oras fara sa imi schimb si eu domiciliul? iancau_Anamaria iancau_Anamaria Buna ziua, Locuiesc in Tirgu-Jiu si am domiciliul stabil in acest oras, dar detin in proprietate o locuinta in Cluj-Napoca. Va rog sa-mi spuneti daca se poate ... (vezi toată discuția)
Viza flotant dianabdm dianabdm Buna ziua.Doresc sa obtin viza de flotant in Ploiesti si as vrea sa stiu daca la Politie trebuie sa se prezinte proprietarul,avand in vedere ca dansul este ... (vezi toată discuția)