avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... obligatia de a incalzi apartamentele nelocuite ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

obligatia de a incalzi apartamentele nelocuite dintr-un imobil

Buna ziua,
as dori sa stiu daca proprietarii de apartamente nelocuite au obligatia legala de a incalzi aceste apartamente,avand in vedere ca cei care locuiesc in vecinatatea apropriata acestora trebuie sa le cedeze caldura si implicit factura de gaz crescand semnificativ si la fel de mult igrasia,fara a beneficia de caldura produsa de centala proprie.

Va multumesc anticipat,
F Dobre
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 17:59, 1 Decembrie 2012
Dar cine va opreste sa va intelegeti cu acel vecin care nu incalzeste suficient apartamentul in care locuieste?. Ori credeti ca trebuie sa vina Papa Pius , Bruce Lee, jimmy Connors, etc. sa faca ordine pe acolo?. Opriti din mers acel vecin , invitati-l la o cafea si transati problema prin semnarea unei conventii prin care va angajati reciproc sa pastrati o anumita temperatura in locuinta.
Apropos, dvs. sunteti de acord sa semnati o asemenea conventie daca un vecin va intreaba?.
Asociatiile de proprietari nu pot face nimic care sa oblige proprietarul sa pastreze o anumita temperatura in locuinta, nu este obiectul lor de activitate. Ma gandesc ca nici alte institutii nu au cum sa oblige un proprietar sa faca caldura mai multa.
Pana la urma ati patit si dvs. ca o blonda care explica ca o doare oriunde arata cu degetul, s-a dovedit ulterior ca avea degetul rupt.:))
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
johnpescar, utilizator
Ma umfla rasu cand vad cum raspund unii "aliati" ai comunismului. Ce temperatura? Ce intelegere? Adica stati sa inteleg. Eu am problemele mele(cu banii bineinteles pt ca salaru e mic) dar trebuie sa dau centrala tare ca deh ..sa nu sa supara vecinu ca cica peretele e mai rece si pt asta eu sunt de vina. ALOO? Unii au inventat polistirenul. Nu va mai uitati numai la telenovele.
De ce credeti ca nu e mentionat in vro lege treaba asta? Numai unii (mai cu motz) care sa cred ei buricu pamantului,sar cu gura cum ca vecinu e obligat sa se prostituieze numa sa aiba bani de gaz ca sa fie temperatura cum trebe.Cineva mentiona ca e plecat in Spania.Pt cine nu stie e 90% probabil ca e plecat la munca.NU. Nu pt bani munceste ,ci de placere. De ce i-ar trebui bani? Si pt domnii locatari care isi fac o mare problema despre "capra vecinului" le recomand cu raceala sa isi vada de treaba lor. NU MA POATE OBLIGA NIMENI,VA ROG SA RETINETI, NIMENI sa am o anumita temperatura in casa. Si sa ma iertati daca dau toti banii pe tigari si bautura,si nu platesc gazu ca un bun si civilizat om ( nu comunist)

cmiep1@yahoo.com a scris:


vedeti, problema tot la d-voastra este
1-nu am centrala
2-sub mine este ap. nelocuit (proproietar decedatde 2 ani)- consum zero
3-vecin la bucatarie (un perete)- consum zero
comparativ cu acum 2 ani consumul a crescut
concluzia, eu incalzesc prin radiatia peretilor un ap. (cel de sub mine), si bucataria si holul vecinului
oare o fi bine si corect ?


Vedeti??? Conform fizicii aerul cald urca in sus nu o ia de nebun la dreapta sau la stanga.
Si tot conform fizicii avem termenul de "conductivitate termica" Cititi aici : [ link extern ]

"Conductivitatea termică a betoanelor celulare în stare uscată este mică, urmare a structurii lor microporoase omogene"

I.5.3.2

Pentru condiţiile climatice din ţara noastră conductivitatea termică de calcul este definită pentru otemperatură medie de 0gradeC şi o umiditate de exploatare stabilită conform urmă
toarelor convenţii:
−pentru materialele nehigroscopice (care nu conţin sau nu păstrează apa de fabricaţie),conductivitatea termică de calcul este conductivitatea termicăa materialului aflat în stare uscata

[ link extern ]
Trebuie asigurate cerintele esentiale de calitate in constructii, prevazute la art. 5 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, cu modificarile ulterioare. (identice cu cele din Anexa la Directiva Consiliului 89/106/CEE privind constructiile
Anexa1 pct 6.Economia de energie și izolarea termica
Lucrarea, precum și instalațiile de încălzire, ... trebuie astfel proiectate și construite, încât consumul de energie necesar pentru utilizarea lucrării să fie moderat, având în vedere condițiile climatice locale, FARA SA SE ADUCA TOTUSI ATINGERE CONFORTULUI TERMIC AL OCUPANTILOR!!!
Idem: Directiva 2002/91/CE privind performanta energetica a cladirilor, pct. 8 și 9 din preambul (”confortul locatarilor” și ”ambianța climatica din interior”, Directiva 2006/32/CE privind eficienta energetica la utilizatorii finali si serviciile energetice, pct. (20) din Preambul

De aceea exista Standardul SR 1907-2:1997 Instalatii de incalzire. Necesarul de caldura de calcul. Temperaturi interioare conventionale de calcul
1.1 Standardul stabileste temperaturile interioare conventionale de calcul pentru determinarea necesarului de caldura de calcul al cladirilor.
2.1 In Tabelul 1 se prevad temperaturile interioare conventionale de calcul pentru locuinte astfel: camere de locuit şi holuri 20oC, vestibuluri 18oC, camere pentu baie, duşuri 22oC, bucătării 18oC.

La noi in tara s-au incalcat reglementarile tehnice cand s-a permis debransarea haotica. Solutia scaderii costurilor de incalzire este reabilitarea termica, pe partea de instalatii si pe partea de constructii, nu debransarea, distrugerea cladirilor.

Obligatii de plata exista in sarcina celui debransat, in temeiul dreptului civil, chiar daca nu este o prevedere expresa in legislatia asociatiilor de proprietari.
Imbogatirea fara justa cauza, art. 1.345 Cod civil nou:
Cel care, in mod neimputabil, s-a imbogatit fără justă cauză în detrimentul altuia este obligat la restituire, în măsura pierderii patrimoniale suferite de cealaltă persoană, dar fără a fi ţinut dincolo de limita propriei sale îmbogăţiri.
“Marirea unui patrimoniu poate rezulta şi din micsorarea datoriilor sale … sau EVITAREA UNOR CHELTUIELI”. Drept civil. Teoria generala a obligatiilor. Constantin Stătescu și Corneliu Bârsan, Editura Allbeck, 2002, pag 127-128

Studii exista destule, dar nu sunt luate in seama.

Debransarea apartamentelor din cladirile condominiale de la sistemele de incalzire centrala” - prof.dr.ing. L. Dumitrescu, prof.dr.ing. D. Constantinescu, Rev. Instalatorul, nr. 4/2004
„Determinarea consumului de caldura şi a sumei de plata la apartamentele de bloc incalzite indirect” - ing. Balazs Istvan, Energomur SA Tg. Mures, Rev Instalatorul, nr. 8/2003

Si temperatura minima de deschidere a robinetilor termostatici, recomandata de specialistii in domeniu este de 16-17 grade C.
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
darida, utilizator
Citesc si ma crucesc .
Ce faceati oameni buni daca stateati la casa?
Pe cine mai dadeati vina ?
Ideea este absurda de la inceput pana la sfarsit.
Chiar daca ar fi niste destepti care sa introduca o astfel de lege cu obligativitatea incalzirii as fi tare curios sa stiu cum s-ar pune in practica .
Parca ii vad pe "zelosi " cu termometrele in mana masurand peretii .
Asta e deja Caragiale curat :-)
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
Isleman, utilizator
Vorbiti din carti, unde Doamne Iarta-ma ati trait?
- directivele nu sunt obligatorii, sunt doar directive, ceva catre care se tinde
- sr1907-2/1997 se refera la 'temperaturi conventionale de calcul" pentru necesarul de caldura
- art 5 litera f din lege se refera si la IZOLARE TERMICA
- la noi in tara nu s-au incalcat reglementarile tehnice cand s-a aprobat "debransarea haotica" pentru ca lumea nu mai putea achita la Termica, ci de pe Vremea lui Ceausescu, cand datorita neintretinerii corespunzatoare a instalatiilor acestea s-au bulit, necesitand costuri mari de interventie: poate nu ati tremurat cu noi sau nu va mai aduceti aminte
- pentru intretinerea instalatiilor in acestea trebuia sa se afle permanent apa, care sa fie pompata, ceea ce insemna consum energetic (circulatia permanenta a apei impiedica formarea ruginii in instalatii, rugina care afecta cazanele in care era incalzit agentul termic
era normal ca atunci cand populatia nu a mai suportat costurile cu reparatiile sa se debranseze, nu sa se mute din bloc ca nu mai putea plati intretinerea
- imbogatirea fara justa cauza presupune ca eu, care nu incalzesc apartamentul, sa beneficiez de ceva, dar eu nu locuiesc acolo!!! nu beneficiez de caldura omului. SI DACA E ASA, NU-I PROBLEMA, I-O DAU LA VARA CAND O SA DEA DRUMUL LA AERUL CONDITIONAT :D . SCUZE, DAR ZAU ASA!

Alte discuții în legătură

Apartamente alaturate neincalzite dinculeana dinculeana Buna ziua, Am si eu o problema . Locuiesc la etajul 3 al unui bloc care este debransat de la sistemul centralizat de caldura din anul 2003-2004. Aproape ... (vezi toată discuția)
La asociația noastră admnistratorul a sigilat caloriferele ... viorel77 viorel77 La asociația noastră admnistratorul a sigilat caloriferele dintr-un apartament nelocuit, oprind caldura in plin sezon rece, mai precis, pe 15 ianuarie 2023, ... (vezi toată discuția)
Apartamentul nelocuit si neincalzit de dedesubt provoaca condens. sabmardob68 sabmardob68 Locuiesc intr-un apartament la bloc. De curand apartamentul de dedesubt a fost achizitionat de un nou locatar, care nu locuieste insa acolo. Din cauza faptului ... (vezi toată discuția)