avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... obligatia de a incalzi apartamentele nelocuite ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

obligatia de a incalzi apartamentele nelocuite dintr-un imobil

Buna ziua,
as dori sa stiu daca proprietarii de apartamente nelocuite au obligatia legala de a incalzi aceste apartamente,avand in vedere ca cei care locuiesc in vecinatatea apropriata acestora trebuie sa le cedeze caldura si implicit factura de gaz crescand semnificativ si la fel de mult igrasia,fara a beneficia de caldura produsa de centala proprie.

Va multumesc anticipat,
F Dobre
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 17:59, 1 Decembrie 2012
legislatia in vigoare nu obliga proprietarii de apartamente, daca nu locuiesc in ele sa le incalzeasca.Va dati seama daca cineva are mai multe proprietati , ar trebui sa le incalzeasca pe toate, desi locuieste intr-una singura.
Analiza si concluzia la care doreste @nistorc nu este concludenta.
Cand locuiesti intr-un condominiu sunt reguli legi de care trebuie sa tii cont.
Asa cum nu ai voie sa darami ziduri asa nu ai voie sa modifici ,sa tai,sa anulezi,conducte,pentru
ca ”este casa ta”.
Daca atunci cand te debransezi ai nevoie de o serie de aprobari este clar ca au la baza o lege.
Noi care administram asociatia -imi asum nestiinta-nu stiam ca exista o lege si pentru temperatura apartamentelor. Multumim pentru informatia documentata.
Faptul ca la debransare se cere de societatea furnizoare modul de incalzire
pentru ca acestora le este indiferent daca ingheata in casa un proprietar este pentru ca se produce
dezechilibru instalatiei.
Sunt de acord ca sunt proprietari care nu au bani sa plateasca incalzirea dar aceasta deja
este o alta problema.
Am patit-o chiar zilele astea pe tema in discutie.
In bara descarcata de pe avocatnet ce o am pe calculator, imi indica temperatura si zilele acestea am avut de mai multe ori -24, -25 si chiar -27 de grade intr-o zi. Acest soft insa indica in afara de temperatura masurata de aparate si temperatura ce o simtim. Si mi-a indicat de cateva ori ca "se simte ca -32 grade celsius".
Un apartament de la etajul unu este nelocuit si centrala oprita. Sub el, la mezanin, este un spatiu comercial gol pentru ca in toamna au plecat cei ce inchiriasera acolo, deci tot neincalzit. Mai jos, la parter un alt spatiu comercial gol pentru ca banca ce functiona acolo a plecat, spatiu la fel de neincalzit.
Sub toate acestea este subsolul blocului pe inca doua nivele pana ajungem la racord sau basa de scurgere.
In ziua cand au fost minus 27 de grade (se simtea ca minus 32) a inghetat conducta de scurgere incepand din spatiul fostei banci (parter), a continuat la mezanin si-apoi la etajul unu, toate neincalzite. La ora 23 a refulat apa in ghiuveta de la etajul 2., apartament locuit si incalzit. Telefoane, suparare, apa oprita imediat ca sa nu o mai foloseasca cei de la etajele superioare...
A doua zi s-a muncit, fara nici un rezulatat, in incercarea de a dezgheta scurgerea.
S-au spart coloanele, s-au stricat gheurile..., nimic. A treia zi, astazi, ne-am decis sa inlocuim imediat inteaga coloana de scurgere de la etajul unu pana la subsol. O inlocuim cu alta noua, mai groasa (de la 50 la 110 fi), schimbam un pic traseul si izolam coloanele.
Lucreaza patru oameni si speram ca in aceasta noapte sa dam drumul la apa care alimenteaza si centralele de apartament instalate chiar pe acea coloana.
Daca apartamentul de la etajul unu si spatiile comerciale erau incalzite nu avea loc aceasta avarie. In apartamentul de la unu ca si in celelalte doua spatii de sub acesta, apa refulata a inghetat pe jos si era un patinoar.

Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2012
Adriantot, moderator
Romania trebuie sa respecte nu doar legislatia europeana aparuta dupa aderarea sa la UE, ci si cea anterioara aderarii. De aceea si Directiva 106 este aplicabila.
Legea 123/2007 pt modificarea Legii 10/1995 si HG 622/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piataƒ a produselor pentru constructii transpun Directiva 89/106/CEE si cerintele esentiale de calitate.
Directiva 2002/91/CE la pct 8 din preambul reia, face trimitere la conditia confortului termic, prevazuta in Directiva 89/106, anexa 1, pct. 6 - FARA SA SE ADUCA TOTUSI ATINGERE CONFORTULUI TERMIC AL OCUPANTILOR. Directiva 2006/32, preambul, pct 20: "serviciile energetice pe care le comercializeaza includ utilizarea eficienta a energiei la utilizatorii finali, precum asigurarea confortului termic in cladiri

Conform Codului civil, orice fapta a dvs care aduce prejudiciu altui proprietar atrage raspunderea dvs. Mai este si o alta problema juridica. Vecinul care incalzeste apartamentul nu are nici o obligatie de plata pentru incalzirea indirecta a apartamentului dvs, caci ar fi o plata nedatorata. In temeiul dreptului civil puteti fi obligat la plata incalzirii indirecte a apartamentului dvs.

Orice locatar are dreptul ala temperaturile minime de confort. Toate reglementarile tehnice din domeniul instalatiilor de incalzire prevad aceasta conditie, nu doar SR 1907, iar reglementarile tehnice sunt obligatorii pe intraga durata de existenta a cladirii.
Pai avem si noi legi, mai aproape de noi, ca sa zic asa.

L230 / 2007 prevede obligatiile proprietarilor chiar si in proprietatea lor privata.

Art. 14. -Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.

Art. 17. -Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoacadaune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament sau spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile sau sa plateascacheltuielile pentru lucrarile de reparatii.

Art. 18. -In cazurile in care, in cladirile de locuinte, unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiintasi sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari sau chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarascamasurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.


Sa nu mai zicem de art. 56 - Sanctiuni

Alte discuții în legătură

Apartamente alaturate neincalzite dinculeana dinculeana Buna ziua, Am si eu o problema . Locuiesc la etajul 3 al unui bloc care este debransat de la sistemul centralizat de caldura din anul 2003-2004. Aproape ... (vezi toată discuția)
La asociația noastră admnistratorul a sigilat caloriferele ... viorel77 viorel77 La asociația noastră admnistratorul a sigilat caloriferele dintr-un apartament nelocuit, oprind caldura in plin sezon rece, mai precis, pe 15 ianuarie 2023, ... (vezi toată discuția)
Apartamentul nelocuit si neincalzit de dedesubt provoaca condens. sabmardob68 sabmardob68 Locuiesc intr-un apartament la bloc. De curand apartamentul de dedesubt a fost achizitionat de un nou locatar, care nu locuieste insa acolo. Din cauza faptului ... (vezi toată discuția)