avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... obligatia de a incalzi apartamentele nelocuite ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

obligatia de a incalzi apartamentele nelocuite dintr-un imobil

Buna ziua,
as dori sa stiu daca proprietarii de apartamente nelocuite au obligatia legala de a incalzi aceste apartamente,avand in vedere ca cei care locuiesc in vecinatatea apropriata acestora trebuie sa le cedeze caldura si implicit factura de gaz crescand semnificativ si la fel de mult igrasia,fara a beneficia de caldura produsa de centala proprie.

Va multumesc anticipat,
F Dobre
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 17:59, 1 Decembrie 2012
Sunt cu totul de acord cu raspunsul lui arocz si darida chiar daca ii inteleg d.p.d.v. umanitar pe cei care recurg la aceste solutii din motive financiare. Dar pentru astfel de situatii ar trebui ca administratia centrala sau locala sa prevada niste solutii (prin ajutoare etc.). In fond ce ar trebui sa facem atunci cand din cauza unor oameni sarmani care nu mai au bani sa platesca intretinerea se inchid gazele sau apa la toata lumea din bloc ?!
Din pacate sunt situatii (se observa si din unul dintre raspunsurile la prezenta tema) cand locatarii renunta la incalzire nu neaparat fiindca sunt lipsiti de resurse ci pentru a le da alte destinatii (de ex. ''tigari, bautura'' !). Dupa parerea mea, legea ar trebui sa precizeze, suplimentar, pe langa articolele citate anterior 14, 17, 18 si faptul ca proprietarii au obligatii si raspunderi, concret precizate de ex. la incalzire, chiar si in absenta lor din apartamente. Poate la art. 17 ar trebui introdus si ''dreptul la confort'' al celorlalti locatari sau ceva similar.



Eu cred ca tot la nivelul asociatiei unui condominiu se poate hotara sa fie inlocuiti robinetii termostatati, sau modificati in asa fel incat sa pastreze in apartamente o temperatura minima mai mare de 18 grade Celsius. De fapt , nimeni nu a impus obligatia proprietarilor sa foloseasca numai robinete termostatate care permit ca temperatura interioara intr-un apartament sa scada pana la 6 grade Celsius. A fost o alegere a proprietarilor, care poate atunci nu stiau ce probleme se ivesc in timp. :((
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
johnpescar, utilizator
dddgab a scris:


Din pacate sunt situatii (se observa si din unul dintre raspunsurile la prezenta tema) cand locatarii renunta la incalzire nu neaparat fiindca sunt lipsiti de resurse ci pentru a le da alte destinatii (de ex. ''tigari, bautura'' !). Dupa parerea mea, legea ar trebui sa precizeze, suplimentar, pe langa articolele citate anterior 14, 17, 18 si faptul ca proprietarii au obligatii si raspunderi, concret precizate de ex. la incalzire, chiar si in absenta lor din apartamente. Poate la art. 17 ar trebui introdus si ''dreptul la confort'' al celorlalti locatari sau ceva similar.


Nu ma prea pricep la politica si nici nu am timp(desi incerc sa imi fac cat pot de mult) sa citesc 3sferturi de legi tampite si 1 sfert folositoare. Replica cu "tigari si bautura" era un sens figurat in cazul in care nu s-a observat. Care vrea sa spuna ca si eu ca om,apoi ca locatar, apoi ca cetatean al teoreticei UE(ca vad ca toata lumea face referiri la directiva UE,la legea UE,la ordonanta UE etc) , deci si eu am niste drepturi . Si nu numai obligatii ok? Printre care si dreptul la libera alegere. Aleg sa stau in frig, aleg sa beau,aleg sa fumez ,aleg sa fac ce vreau eu. Am citit de 3 ori de la inceput pana la ultimul comentariu acest topic. Am ramas cu un gust amar de comunism,constrangere , saracie. Si nu in ultimul rand "capra vecinului".
Vreau si eu sa stiu... daca m-i se poate dicta de catre vestitii locatari cand sa imi fac si eu datoria de barbat fata de sotie(sa imi spuneti daca trebuie sa o fac in liniste), cand pot sa merg la toaleta,de cate ori pot trage apa si la ce ora, si daca cumva sunt putin bolnav la cap,intre ce ore ma pot manifesta??? Imi pare rau ca nu las centrala deschisa ..dar vedeti de 100 de lei(adica gazul consumat ca sa ridic temperatura de la 15 la 20 de grade ca sa nu se supere vecinu) imi hranesc cei 2 copii,care multumita unor MINTI LUMINATE(cu lanterna as zice) o duc "foarte bine".Si imi pare rau ca sunt un infractor care nu tin la "confortul vecinilor"
Si inca o problema
Conductivitatea termică a betoanelor celulare în stare uscată este mică, urmare a structurii lor microporoase omogene. O mare influență asupra conductivității termice o are umiditatea. Sub influența umiditații conductivitatea termică crește rapid
[ link extern ]

Povestile cum ca vecinu se incalzeste ca iote trece caldura prin zid sunt SF. De fapt sunt bune de prostit lumea nestiutoare. Dar asta e esenta comunismului LA COMUN. Astept cu nerabdare ca vecinu sa ma dea "pe teava" ca i-a inghetat (cenzurat) din cauza mea.#-o
Un principiu universal valabil in orice democratie este ca libertatea fiecaruia se opreste atunci cand aduce atingere, un prejudiciu altei persoane. N-are nimeni treaba daca alegeti sa stati in frig, atat vreme cat alegerea nu afecteaza pe altul.
Nu este vorba de nici un comunism, ci de respect fata de celalalt, de raspundere pentru faptele tale.

"Comunisti" sunt si germanii, si francezii, care de cel putin 20 de ani prevad in legislatia lor alocarea unui consum minim de caldura intre 30-50% din consumul total, tuturor proprietarilor, si numai restul se imparte in functie de indicatiile repartitoarelor. De ce?
Exista transfer de caldura intre apartamente. In plus, la ei instalatiile de incalzire sunt reglate hidraulic automat.
Nu toate apartamentele sunt construite din betoane, si, oricum neincalzirea lor creste gradul de umiditate din interior.

Nu e vorba de nici un SF. Mai studiati problema.
„Determinarea consumului de caldura şi a sumei de plata la apartamentele de bloc incalzite indirect” ing. Balazs Istvan, Energomur SA Tg. Mures, Rev Instalatorul, nr. 8/2003
Spatiile (camere sau apartamente) neincalzite din cladirile de locuit preiau o cantitate importanta de caldura de la apartamentele incalzite normal. Acest fenomen de incalzire indirecta duce la realizarea unor temperaturi interioare mult superioare fata de temperatura exterioara, ceea ce duce la pierdere de caldura prin anvelopa spatiului respectiv. Evident, cantitatea de caldura pierduta este egala cu cea primita de la spatiile adiacente si, in situatia actuala, din cauza lipsei reglementarilor adecvate, este suportata (platita) de vecini.

“Debransarea apartamentelor din cladirile condominiale de la sistemele de incalzire centrala” - acad.prof.dr.ing.d.h.c. Liviu DUMITRESCU, prof.dr.ing. Dan CONSTANTINESCU Revista Instalatorul, nr. 4/2004

[ link extern ]
Prof. dr. ing. Dan Constantinescu, auditor energetic pentru cladiri şi cercetator ştiinţific CSI la INCD Urban - INCERC
Furtul de caldura

V-a trecut vreodata prin gand ca vecinul va fură caldura prin panseu? Cum? Foarte simplu. Daca el sta in apartamentul de dedesubt, iar mai jos are inca un vecin, iarna pune centrala sa munceasca mai putin sau umbla la robinetul termostatic. În acest fel, va primi 1-2 grade de la vecinii sai mai grijulii cu temperatura din casa.
Cladirile din Romania, mai ales cele noi, au un nivel de transmisivitate termica destul de ridicat. Daca cineva isi inchide centrala, fura caldura de la vecini. Un coleg de institut a făcut un experiment. Intr-un apartament cu patru camere a inchis caldura in trei dintre ele si a avut toata iarna temperatura peste 16 grade. A platit un fleac. Asta ca o consecinta a transferului de caldura intens prin peretii si planseele apartamentelor", adauga Dan Constantinescu, precizand ca acest furt nu este cuantificat de repartitorul de cost.
Dan Constantinescu este si membru în Consiliul International pentru Cercetare si Inovatie in Cladiri si Constructii, (CIB), consiliu care are partener ONU şi ISO. A elaborat Normativele tehnice privind expertiza termica si energetica a cladirilor si instalatiilor de incalzire, auditul energetic al cladirilor, certificatul energetic al cladirlor, inainte cu 2 ani de aparitia Directivei 2002/91/CE privind performanta enrgetica a cladirilor. Un "comunist" adevarat.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2012
darida, utilizator
Regulamentul de ordine interioară al Asociatiei: Prin acest document se pot stabili programul de linişte şi somn din bloc, programul la casierie, condiţiile şi orele de acces în imobil, prevederi pentru proprietari cu privire la obligativitatea asigurării confortului minim de locuit (temperatura minimă din apartament pe timp de iarnă, curăţenie etc.), sancţiuni pentru proprietarii care încalcă regulile de ordin interior stabilite.

Asta spune Radu Opaina intr-un articol.


Am observat o gramada de opinii care n-au nicio legatura cu fizica. Din punct de vedere fizic, biologic si logic mucegaiul apare astfel:

1) mucegaiul apare in locuri in care se condenseaza ocazional apa. Nu poate trai "pe uscat".
2) apa se condenseaza in primul rand in cel mai rece loc dintr-o camera. Si nu spun eu asta. Exista o formula matematica prin care se poate calcula temperatura maxima a unui obiect de la care apa incepe sa se condenseze pe el, in functe de temperatura si umiditatea aerului. Daca umidatea ar fi una obisnuita, peretele vecinului ar trebui sa aiba cu vreo 10 grade mai putin ca sa se condenseze apa pe el, dar la bloc lumea mai are fier de calcat cu aburi, mai fierbe mancare la aragaz, si atunci temperatura de la care se condenseaza apa pe peretele vecinului poate fi si cu un grad mai mica decat cea a aerului...si sigur este.
3) oricat se mult as incalzi camera, peretele vecinului ramane la fel de rece. Ba mai mult, diferenta de temperatura dintre aer si peretele vecinului creste odata cu cresterea temperaturii din calorifer...la fel si viteza cu care se condensea apa pe peretele respectiv. Desi pare aberant, apa nu se mai condenseaza acolo decat daca se face mai frig in apartamentul meu decat la vecin, sau daca uscam aerul (umiditate 0%) dar aerul nu mai este respirabil.

Sper ca nu am fost prea tehnic. Toate astea le-am invatat si le-am studiat in ultimii ani, datorita faptului ca am in jurul meu 2 apartamente nelocuite. Am cheltuit o gramada de bani pe dezumidificatoare, higrometre, lac de lemn (ca sa nu mai vina mucegaiul de pe perete pe mobila, vopseluri cu ioni de argint, clor si multe lavete) doar pentru ca niste magari au luat apartamente ca sa bata viscolul prin ele.
Sper ca macar s-a inteles ca nu conteaza cat de bine imi izolez casa, sau cat de cald e in apartamentul meu. V-o spune un om cu astm din cauza vecinilor.

Alte discuții în legătură

Apartamente alaturate neincalzite dinculeana dinculeana Buna ziua, Am si eu o problema . Locuiesc la etajul 3 al unui bloc care este debransat de la sistemul centralizat de caldura din anul 2003-2004. Aproape ... (vezi toată discuția)
La asociația noastră admnistratorul a sigilat caloriferele ... viorel77 viorel77 La asociația noastră admnistratorul a sigilat caloriferele dintr-un apartament nelocuit, oprind caldura in plin sezon rece, mai precis, pe 15 ianuarie 2023, ... (vezi toată discuția)
Apartamentul nelocuit si neincalzit de dedesubt provoaca condens. sabmardob68 sabmardob68 Locuiesc intr-un apartament la bloc. De curand apartamentul de dedesubt a fost achizitionat de un nou locatar, care nu locuieste insa acolo. Din cauza faptului ... (vezi toată discuția)