avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Evident ca noi stim care este adevarul, dar acest adevar ar trebui cunoscut si de justitiabili.
avocat Claudiu Lascoschi
Persuasiv, subtil, dar neconvingător,
avocat_lascoschi. Care este adevărul? Totul se rezumă la bani?
Justiţiabilul va sta, presupunînd că ceea ce vă doriţi se va împlini, nu la uşa notarului, ci la uşa avocatului. Care, nu-i aşa, doar ştim cu toţii care este adevărul, e la tribunal, unde are un proces bine plătit.
Sau, acelaşi justiţiabil va sta pe holul tribunalului, privind lung înspre uşa de la intrare şi trăgînd cu urechea către sala de judecată, unde grefierul tocmai pregăteşte dosarele pentru a doua strigare. Iar avocatul e la birou, unde are de autentificat un contract ceva mai bănos decît pîrlita de cauză avînd ca obiect construirea abuzivă unui coteţ de găini care încalcă dreptul la aer respirabil al reclamantului.
Simple supoziţii. Sau predictibile scenarii. A căror posibilă împlinire justiţiabilii ar trebui să o cunoască. :)
Domnule Lascoschi, am întîlnit avocaţi care nu auziseră în viaţa lor de arvună. Care nu aveau habar despre diferenţa dintre termen şi condiţie. Pentru care procura dată în vederea vînzării unui imobil era perfect valabilă pentru încheierea unui act de garanţie imobiliară potrivit principiului de drept că cine poate mai mult poate şi mai puţin, iar ipotecarea însemna mai puţin decît înstrăinarea. Vor fi fiind aceştia mai bine pregătiţi decît notarii despre care afirmaţi (cu prea multă uşurinţă, în opinia mea) că nu fac faţă decît acelor contracte care se încadrează în formularele lor de contracte tipizate? Logica pe care o folosiţi ar duce la concluzia că, liberalizînd autentificarea actelor, statul n-ar face altceva decît să adauge unui număr redus de incompetenţi (deşi, repet, am serioase reţineri cu privire la acest calificativ) un număr însutit de specialişti de acelaşi calibru, care s-ar strecura pe lîngă cei care fac cinste ordinului avocaţilor şi ar face cinste oricărui ordin de profesionişti în drept.
Priviţi lucrurile cu o prea mare lejeritate şi cu prea multă părtinire.
PS Vor putea autentifica şi avocaţii lui Bota? Încă nu le-a închis nimeni barourile, deci presupun că vor putea.