avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Am schimbat contabila, are voie sa nu-mi predea baza ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Am schimbat contabila, are voie sa nu-mi predea baza de date de la program, dar baza de date de la revisal?

vechea contabila, nu doreste sa-mi dea baza de date a firmelor mele. Mi-a dat toate actele pe 6 ani, unele "vrac", nu erau nici macar arhivate desi erau la ea de 4-5 luni. Mai mult, nu imi da nici macar baza de date de la REVISAL. Are voie? Unde e etica contabilitatii ce a a invatat-o la scoala? Nu mai imi raspunde la mail-uri, la telefon, nu-i raspunde nici noii contabile sa o lamureasca cu una alta, nu-mi da analitice la nimic. Ce inseamna asta? E ok, e legal, are voie asa ceva? Mi-a motivat ca programul ei a fost platit de ea. Dar banii care i i-am dat eu lunar pentru ce au fost? Nu in leafa aia intra si partea cu programul?
presupun ca pentru ORICE munca , daca ai platit-o, ai nevoie de TOATE fructele a ce ai platit (a "muncii")

baza de date e rezultatul acelei munci, platite (bine, si "listingurile", taiati copacii ca v-au gresit si ei)

NU conteaza in CE program a fost facut ceva, cat timp a avut un REZULTAT procesul muncii (in cazul asta o baza de date, care apoi era listata)

deci baza de date e a celui care A PLATIT, nu doar listarea (presupun ca depinde de contract, daca e specificat ca doar listarile sunt platite, scapa contabila :) )

altfel, acele baze de date, nu numai ca sunt ale celui care le-a comandat, ci, cred, e ilegal sa le posede acea contabila

@ela david

am o tarla (pasune)

va cer un pulover (situatiile contabile)

aveti o oaie, deci din lana acestora imi croseti un pulover (aveti programul contabil, din baza de date aferenta firmei mele imi listati listingurile)

dupa logica D-vs. inseamna ca lana (baza de date) nu e a mea ? atunci ce fac cu puloverul ? :D; nu lana (deci baza de date) tine de produsul muncii, e intrisec muncii depuse, deci e a meu ;)

sper ca ati inteles (poate in loc de oaie trebuia sa folosesc o parabola cu vie, struguri, vin - dupa logica D-vs sa scot strugurii din vinul platit ? cum ?)

@ toti - daca nu se dau produsele platite, cred ca bate inspre penal si inspre daat afara din ce au contabilii, in cazul asta (apropo, au o autoritate, barou, corp al contabililor, ceva ?)

Bravo cearls!I-ai spus-o!=D>

Numai ca voi, patronii va credeti tare isteti si daca minimalizati importanta unui contabil , ..cam asa va trebuie!
Baza de date REVISAlL o puteti CUMPARA de la ITM.

Aveti grija cum construiti relatia cu noua contabila...:hammer:

Nu cred ca este util pentru nimeni de pe acest forum acordarea de calificative gratuite de genul "isteti" samd.
Daca judecam drept, si un contabil este de multe ori "patron", nu-i asa? Are afacerea lui in domeniul contabilitatii.
Si pot sa va spun din experienta proprie ca sunt si contabili care fac destule greseli, in defavoarea firmelor de a caror contabilitate se ocupa.

Ca firma, eu doresc sa nu trebuiasca sa re-verific ce face contabilul, sa vad daca a gresit sau nu. Rolul sau este si sa fie atent la ce face, sa introduca ce trebuie la codurile respective samd, adica sa aiba raspunderea muncii facute, pentru care e platit.

Iar rolul meu trebuie sa se limiteze la a-i da in timp util toate documentele necesare pentru a tine contabilitatea la zi.

Din pacate, in Romania s-a incetatenit in multe situatii (nu numai in contabilitate) teoria cu "atat ma platesti, atat lucrez". Si principiul "nu conteaza daca gresesc, oricum vine altul sa verifice dupa mine". Pe undeva, asta tine de raspunderea pentru activitatea pe care o prestezi.

Daca cineva considera ca este platit insuficient pentru munca depusa, sa lucreze mai putin (sau sa caute alt job), dar ce lucreaza sa fie facut corect, nu sa lucreze prost (din punct de vedere al calitatii).

Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2012
andrei2005, utilizator
Care sunt clauzele stipulate in contractul incheiat intre d-voastra si d-na contabila?
Trebuiesc respectate aceste clauze. Daca relatiile au fost bune intre d-voastra si vechea contabila, mie mi s-ar parea normal sa colaboreze cu noua contabila si eventual sa-i dea explicatiile necesare. Oricum trebuie sa va predea toate actele contabile , cum ar fi: balantele lunare de verificare, balante analitice ale conturilor, registru jurnal general, registrul inventar, jurnale de TVA, fise de cont si tot ceea ce prevede Legea Contabilitatii nr. 82/1991 si Ordinul 3055 din anul 2009 actualizat pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, publicat în Monitorul Oficial nr. 766 din 10 noiembrie 2009.

xald a scris:

presupun ca pentru ORICE munca , daca ai platit-o, ai nevoie de TOATE fructele a ce ai platit (a "muncii")

baza de date e rezultatul acelei munci, platite (bine, si "listingurile", taiati copacii ca v-au gresit si ei)

NU conteaza in CE program a fost facut ceva, cat timp a avut un REZULTAT procesul muncii (in cazul asta o baza de date, care apoi era listata)

deci baza de date e a celui care A PLATIT, nu doar listarea

cum asa?!

daca faceti comanda/contract cu un evaluator autorizat pentru un raport de evaluare, vreti si baza de date aferenta raportului, din programul informatic al evaluatorului?

baza de date e a celui care A PLATIT aplicatia informatica!

celui care a platit lucrarea (raportul de evaluare), i se da, in mod uzual... raportul de evaluare (listing-ul, hartia)..

baza de date creata+ programul informatic sunt "unelte" ale prestatorului (ale proprietarului aplicatiei informatice)... si numai ale lui.

prestatorul de lucrari contabile in sistem informatic are alte obligatii, dar in niciun caz sa-i dea "moca" baza de date aferenta lucrarilor beneficiarului...

Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2012
ContSters233047, utilizator
@carals

TOT ce tine de ce platesc (serviciu in cazul asta) tine de mine, deci e al meu (NU instrumentele, REZULTATUL, deci si BAZA DE DATE)

SI NU ARE DREPTUL SA II RAMANA decat cand are de justificat legal ptr ce. si NU poate folosi in scop personal. si. si.

[EDITAT, offtopic]

Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Probleme cu preluarea bazei de date revisal modimpex modimpex buna seara! am urmatoarea problema cu care as dori sa ma ajutati: am preluat contabilitatea unei asociatii de formare profesionala de la vechea firma de ... (vezi toată discuția)
Infiintare sc cu obiect de activitate servicii contabile cameliaion cameliaion am o mare rugaminte....doresc sa infiintez o societate care sa se ocupe cu pregatirea actelor pentru declaratii si bilant....deoarece inca nu am terminat ... (vezi toată discuția)
Programator razbunator Jenu68 Jenu68 Buna ziua! De aproape trei luni domnul de la care am cumparat programul de contabilitate acum 4 ani nu mai vrea sa colaboreze pentru repararea erorilor de ... (vezi toată discuția)