avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Am schimbat contabila, are voie sa nu-mi predea baza ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Am schimbat contabila, are voie sa nu-mi predea baza de date de la program, dar baza de date de la revisal?

vechea contabila, nu doreste sa-mi dea baza de date a firmelor mele. Mi-a dat toate actele pe 6 ani, unele "vrac", nu erau nici macar arhivate desi erau la ea de 4-5 luni. Mai mult, nu imi da nici macar baza de date de la REVISAL. Are voie? Unde e etica contabilitatii ce a a invatat-o la scoala? Nu mai imi raspunde la mail-uri, la telefon, nu-i raspunde nici noii contabile sa o lamureasca cu una alta, nu-mi da analitice la nimic. Ce inseamna asta? E ok, e legal, are voie asa ceva? Mi-a motivat ca programul ei a fost platit de ea. Dar banii care i i-am dat eu lunar pentru ce au fost? Nu in leafa aia intra si partea cu programul?
lucianrosca a scris:

Una e cand cauti in hartii, alta e sa cauti punctual direct din program.

eeeexact, bine punctat!

se doreste facilitatea asta, pe de-a moaca:))

cearls a scris:

se doreste facilitatea asta, pe de-a moaca:))

Ce face banu din om :)) Ar fi mai simplu sa traim fara bani, nu ar mai exista nici contabili, nici programe de conta, nici date de dat, nici anaf, nici garda, nici evaziune :))
Si nici patroni care sa "tepuiasca". :pleasantry:

ella_1313 a scris:

vechea contabila, nu doreste sa-mi dea baza de date a firmelor mele. Mi-a dat toate actele pe 6 ani, unele "vrac", nu erau nici macar arhivate desi erau la ea de 4-5 luni. Mai mult, nu imi da nici macar baza de date de la REVISAL. Are voie? Unde e etica contabilitatii ce a a invatat-o la scoala? Nu mai imi raspunde la mail-uri, la telefon, nu-i raspunde nici noii contabile sa o lamureasca cu una alta, nu-mi da analitice la nimic. Ce inseamna asta? E ok, e legal, are voie asa ceva? Mi-a motivat ca programul ei a fost platit de ea. Dar banii care i i-am dat eu lunar pentru ce au fost? Nu in leafa aia intra si partea cu programul?

REVISAL-ul nu este programul dumneaei ci un program pus la dispozitia angajatorilor grauit de ITM. Ar trebui sa va dea ultima salvare a bazei REVISAL pe care l-a depus la ITM, dvs sa descarcati programul pe site-ul ITM si sa importati baza in programul dvs propriu.
Presuspun ca ati avut un contract cu contabila veche. Sper ca este mentionat si partea cu lucrarile cu privire la REVISAL. Contabilul nu este inspector de resurse umane si, daca nu s-a obligat prin contract, nu este treaba lui sa efectueze lucrarile de RU (angajare, lichidare, REVISAL, etc). Ca urmare, daca nu ati trecut in contact aceste lucrari, nu prea aveti ce sa-i faceti din acest punct de vedere.
Daca nu puteti sa obtineti baza nicicum de la contabila, luati legatura cu ITM. Ei ar trebui sa poata sa va dea ultima salvare (eu am cerut odata de al Brasov, dar a fost acum 2 ani asa ca nu stiu daca acum se poate sau nu ... atunci s-a putut).

In legatura cu programul contabil: daca este licenta ei nu poate sa va dea programul de contabilitate. Dansa poata sa tina contabilitatea a mai multor firme in acelas program. Daca dvs doriti sa folositi aceals tip de program de contabilitate, puteti sa-l achizitionati si sa cereti o salvare a bazei dvs de date de la contabila veche pe care sa-l importati in programul dvs (ca la REVISAL). Daca dansa nu vrea sa va dea salvare, puteti sa-i cereti listinguri ananlitice a soldurilor conturilor si pe acelea este obilgata sa va predea. In acest moment pt dvs ar fi util si daca v-ar da tabele Excel a soldurilor analitice si/sau a notelor contabile efectuate. Majoritatea programelor de contabilitate pot face export de date in Excel.
Ar fi bine sa va uitati pe listele de inventariere de la sfirsitul anului ... si acolo ar trebui sa aveti detalii cu privire la compozitia conturilor contabile pe pozitii analitice.

Actele contabile pe 6 ani au fost la ea 4-5 luni sau 4-5 ani? Daca le-a avut numai 4-5 luni pot sa inteleg ca nu le-a arhivat. Dar daca le-a avut 4-5 ani atunci este, intr-adevar, o problema. Normele metodologice privind apilcare prevederilor ordinului 3512/2008 prevad ca administratorul firmei este responsabil de arhivare documentelor financiar-contabile.
Deci daca nu ati trecut in contactul cu contabila ca este responsabila de tinerea si arhivarea documentelor contabile nici aici nu prea puteti sa-i faceti nimic.
Ea este obligata sa va restituie actele dar mai mult tine de contractul intre dansa si firma dvs.
baza de date revisal trebuie sa o recuperati de la contabila(daca nu reusiti puteti sa o recuperati de la ITM contra cost). vedeti ca trebuia facut-o o adresa in cadrul firmei cu persoana responsabila care introduce datele in REVISAL. vedeti daca aveti aceasta adresa in acte si puteti sa va indreptati impotriva ei. cititi hg 500 cu revisalul. cu bazele de date din contabilitate e mai dificil. oricum legea spune ca firma trebuie sa pastreze arhivele electronice timp de 10 ani. daca vorbiti cu un avocat poate va lamureste el cum puteti recupera baza de date.

Alte discuții în legătură

Probleme cu preluarea bazei de date revisal modimpex modimpex buna seara! am urmatoarea problema cu care as dori sa ma ajutati: am preluat contabilitatea unei asociatii de formare profesionala de la vechea firma de ... (vezi toată discuția)
Infiintare sc cu obiect de activitate servicii contabile cameliaion cameliaion am o mare rugaminte....doresc sa infiintez o societate care sa se ocupe cu pregatirea actelor pentru declaratii si bilant....deoarece inca nu am terminat ... (vezi toată discuția)
Programator razbunator Jenu68 Jenu68 Buna ziua! De aproape trei luni domnul de la care am cumparat programul de contabilitate acum 4 ani nu mai vrea sa colaboreze pentru repararea erorilor de ... (vezi toată discuția)