avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Spatiul verde din jurul blocului-legislatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Spatiul verde din jurul blocului-legislatie

Buna ziua

Locuiesc impreuna cu familia la bloc, intr-un apartament proprietate personala, si pe spatiul verde din jurul blocului, mai multi vecini avem plantate flori, pomisori(liliac), iar in fiecare primavara punem pe o masuta ghivece cu flori. Va rog frumos sa imi spuneti daca exista vreo lege care reglementeaza dreptul proprietarilor din bloc asupra spatiului verde inconjurator, si daca exista, va rog sa-mi precizati care este aceasta lege.

Legea nr. 24/2007, republicată, privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor prevede:
Art. 8. - (1) Administrarea spaţiilor verzi proprietate publică este exercitată de autorităţile administraţiei publice locale şi de alte organe împuternicite în acest scop.
(2) Administrarea spaţiilor verzi de pe terenurile proprietate privată este exercitată de către proprietarii acestora, cu respectarea prevederilor actelor normative în vigoare.
Art. 12. - (1) Întreţinerea spaţiilor verzi se asigură de către proprietarii şi administratorii acestora.

De obicei terenul din jurul blocurilor este proprietatea orasului (unităţii administrativ-teritoriale), si poate fi folosit legal, prin hotarare a consiliului local, in baza Legii nr. 215/2001 republicată a administraţiei publice locale.

Practic, obligatia legala de intretinere a spatiului verde o are consiliul local, asa ca acesta ar trebui sa se bucure ca cineva are grija de spatiu pe banii lui. Asa ca nu merita sa va complicati cu reglementarea legala a ingrijirii, cu formalitati inutile.
Mai mult, in unele orase din tara a aparut moda prin care consiliile locale impun obligatoriu, abuziv, asociatiilor de proprietari luarea in administrare a spatiilor verzi respective (proprietate a orasului), cu impunerea a tot felul de obligatii din partea asociatiilor de proprietari, sub sanctiunea unor amenzi. Nu le dati idei.
Spatiile verzi din jurul blocurilor sunt ale primariei. Daca proprietarii unui condominiu doresc sa amenajeze acel spatiu cultivand flori, gazon , gard viu, etc. primaria respecta decizia acelor proprietari si ii lasa in pace. Unele primarii incurajeaza proprietarii oferindu-le gard viu de exemplu , prin asociatiile de proprietari, organizat, gratuit. Se permite chiar ridicarea unui gardut nu prea inalt pentru protectie. Pe acest spatiu se poate improviza si o masuta cu scaunele, daca nu se exagereaza ridicand ceva din beton cu fundatie.Se poate improviza orice, daca vecinii nu sunt reclamagii.
Ultima modificare: Luni, 9 Aprilie 2012
johnpescar, utilizator
ridicarea acelui gardut se face de catre primarie (prin serviciile specializate). montarea unui asemenea obiect de catre proprietari, necesita avize si aprobari de la primarie, mediu s.a
tunderea copacilor uscati...a arbustilor ornamentali supradimensionati - identic si la fel: de catre primarie. Actiunea gospodareasca a proprietarilor se poate solda cu amenda.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
dinu cezar a scris:

ridicarea acelui gardut se face de catre primarie (prin serviciile specializate).


Sunt exact in aceasta situatie. Am cerut Primariei sect.3 sa puna gardut de protectie pentru spatiul verde, ceea ce a si facut, in stil "Dorel", adica nu a lasat nici o portita de intrare. Asa ca, mi-am cumparat doua scaunele-scara, simpatice, pot fi folosite si ca taburet in casa, pe care le folosesc pentru a trece peste gardut. Nimeni nu poate intra, daca nu are astfel de dispozitiv :). Am cumparat arbusti, trandafiri, 4 pomi fructiferi, gazon, ce mai, am aranjat o gradina minunata. Mai ales ca nu poate sa intre nimeni... Am avut o problema cu hotii care au furat o portiune de grad. Culmea ! Politia nu a vrut sa-mi primeasca plangerea pe motiv ca NU este gardul meu ci al Primariei. Am explicat ca eu am VOPSIT gardul deci sunt prejudiciat, iar daca refuza sa primeasca plangerea, le fac lor plangere, adica Politiei, pentru abuz/neglijenta in serviciu. Am reusit sa bag Politia in sperieti, drept care au primit plangerea, iar procurorul a deschis dosar penal pentru furt si distrugere. Evident, dosar nesolutionat... Asa-i la noi, amenajezi pe proprie cheltuiala un teren viran, al Primariei, si risti amenda, iar Politia iti explica de ce nu misca un deget impotriva infractorilor :( Atata doar ca eu sunt incapatanat si mai stiu ceva despre legislatie, asa ca va sfatuiesc pe toti cei care vreti sa traiti intr-un mediu placut, civilizat, sa nu va lasati intimidati de nesimtirea autoritatilor !!
Puteti sa imi spuneti, daca primaria vrea sa distruga acest spatiu verde (unde avem copaci si vegetatie) si sa faca trotuar in acest loc, are voie?
Noi ce putem face pentru ai opri?

Alte discuții în legătură

Parcari pe spatiul verde al blocului? mihasi mihasi Locuiesc in Bucuresti si la mine la bloc s-a hotarat sa se ia din spatiul verde , acolo unde se poate, pentru amenajarea unor parcari. Amenajarea o face ... (vezi toată discuția)
Spatiul verde din jurul blocului scor.pio scor.pio Va salut! Am si eu o intrebare va rog. Spatiul verde din jurul blocului apartine primariei sau asociatiei de proprietari? De ce va intreb. In urma cu un an, ... (vezi toată discuția)
Constructie gard fara autorizatie/obstructionare acces dborsanu dborsanu Buna seara, Pe scurt: una din cele 6 scari ale blocului. Vecina noua la parter de un an. De cand a venit doar reclamatii, defrisare gradina acum o luna, iar ... (vezi toată discuția)