avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... fostul BAROU CONSTITUTIONAL
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

fostul BAROU CONSTITUTIONAL

An inteles ca fostul Barou constitutional ar fi intrat in legalitate si se poate inscrie orice absolvent de drept fara examen. Stie cineva mai multe detalii?
Cel mai recent răspuns: juris0203 , utilizator 18:28, 7 Martie 2006
Chiar ca esti de la tara, bai procurorule!
Spagar de duzina, vii sa dai lectii! Baroul Bota (in realitate singurul barou) este legal! Celelalte sunt neiinfiintate! Au acte de infiintare? Nu au.
Mai afla ce se intampla la Bacau (pun pariu ca esti moldovean) unde Baroul Bota este singurul recunoscut de instante. Deci mai documenteaza-te!
Sub aspectul legalitatii Baroul Constitutional roman nu mai exista de mult, mai exact din momentul lichidarii judiciare a asociatiei de caritate "Bonis POTRA" care isi mentiona in actul de constituire in ceea ce priveste obiectul de activitate posibilitatea infiintarii de barouri.
Intradevar asociatia lui Pompiliu Bota desfasura a activitate cu pronuntat caracter patrimonial in sensul ca percepea onorarii de la clientii pe care membrii asociatiei in calitate de avocati ii reprezentau in instanta. Ceea ce contravine normelor de ordine publica din L51/1995 care instituie importanta deosebita a avocatului in organizarea sistemului judiicar in virtutea calitatii sale de auxiliar al justitiei, titlu ce-l ridica in pozitia de colaborator cu organele judiciare si reprezentant in drepturile procedurale ale clientului pe care-l apara.
Statutul avocatului intr-o societate democratica si rolul covarsitor pe care il joaca in apararea drepturilor si libertatilor cetatenesti este peremtoriu si nu cred ca discutia noastra mai necesita argumente suplimentare in acest sens.
Este la fel de vadita si activitatea ilicita a membrilor asociatiei Bonis POTRA, asociatie care ar fi trebuit sa-si inscrie activitatea in limitele juridice instituite de Ordonanţa Guvernului, nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii., adica sa se rezume la obiectul principal de activitate al unei asemenea asociatii, actiuni umanitare si de caritate.
Ce ridica semne de intrebare in ceea ce ma priveste, domnule procuror, este momentul intentarii de catre Baroul judetean Hunedoara a cererii in dizolvare si radiere din registrul asociatiilor si fundatiilor a asociatiei "Bonis Potra" din data de 4 octombrie 2002.
In preambulul judecatii de fond reclamantul BOTA a cerut instantei anularea actiunii Baroului judetean pe motiv ca nu dispune de capacitate de a actiona din simpla ratiune a inexistentei oficiale a unei astfel de structuri organizatorice, adica a BAROULUI judetean HUNEDOARA care nu este intabulat ca structura organizatorica in nici un registru special al vreunei instante judecatoresti.
Cu toate acestea instanta a respins prin incheierea de la acea vreme exceptia de procedura ridicata de reclamant si a purces mai apoi la judecarea pe fond a cauzei.
Mie mi se pare ca acest moment a fost crucial in desfasurarea evenimentelor ce le discutam.
Intrebarea mea este: exista o dispozitie legala care sa prevada obligativitatea intabularii Barourilor in registre speciale pe langa grefele instantelor judecatoresti sau o data cu emiterea Legii nr. 51/1995 cu privire la organizarea şi exercitarea profesiei de avocat astfel de structuri organizatorice au fost instituite de drept si beneficiaza de regimul juridic stabilit prin acesta lege.
Daca ultima varianta este cea corecta m-am lamurit in privinta acestei probleme si as vrea sa-mi spuneti in acesta ipoteza daca aveti la cunostinta care a fost regimul juridic ce guverna existenta Barourilor in Romania inainte de adoptarea Legii51/1995.

Va multumesc pentra atentia acordata citirii mesajului meu si astept raspunsul dvs.

student anul 1
Incredibil ce se intampla la Bacau!!
Au inceput sa se inscrie avocati stagiari din Baroul clasic in Baroul Bota!
Ordine in judetul Bacau
Baroul constitutional - singurul barou legal
Romania libera Miercuri 27 Aprilie 2005

Avocatii bacauani vor fi nevoiti sa se inscrie in Baroul constitutional deoarece acesta a fost declarat de justitia locala ca fiind singurul care functioneaza legal in judet. Conform Legii 255/2004, intr-un judet nu poate functiona decat un singur barou de avocati. Vasile Botomei, decanul Baroului din cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (asa-numitul Barou constitutional), a fost mai rapid si a infiintat baroul la nici doua luni de la promulgarea legii. Contestatia depusa de membrii vechiului barou n-a avut sorti de izbanda deoarece instanta a decis ca baroul lor este nelegal. In actuala situatie, pentru a-si putea exercita meseria de avocat toti cei care au facut parte din vechiul barou vor trebui sa se inscrie la Baroul din UNBR. Fostul barou a fost desfiintat automat prin apartia Legii 255 pe data de 16 iunie 2004, dar si prin incheierea de sedinta din 20 aprilie 2005. "Avocatii vor trebui sa sustina examenul de admitere in fata Consiliului de Administratie. Se va tine cont si de activitatea desfasurata si mai ales de probitatea morala. Ei au si posibilitatea sa se inscrie intr-un barou din alt judet, dar dupa ce vor obtine o adresa de la Baroul Bacau prin care se vor explica motivele respingerii. Numai ca vor trebui sa-si schimbe adresa, atat a lor, cat si a Cabinetului!", ne-a declarat avocatul Vasile Botomei, decanul Baroului Bacau din Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, legal constituit.
Pe rand, dragii mosului!
Nu am cunostiinta de ce se intampla la Bacau (la mine in parohie nu e cazul de asa ceva) dar daca as fi eu acolo procuror (sunt si adjunct al prim procurorului sef de parchet) cred ca as incepe de urgenta urmarirea penala! Sa nu intindeti coarda prea mult ca s-ar putea sa ne suparam! Dar cred ca este o pacaleala sau o sotie!

Pentru domnul student care desi in anul intai are cunostiinte serioase:
Iubitule, ai demonstrat magistral ilegalitatea si aberatia acelui ,,barou-bulau"! Pe scurt despre avocatura ante 1995: comunistii au ,,nationalizat" vechiile colegii de avocati (pana in 1937 barouri) iar activitatea in cadrul lor era riguros controlata, avocatii lucrau in birouri de consultanta juridica, echivalentul cabinetelor de azi (intra pe programul legislativ Sint Act sau pe altul si o sa vezi respectivele legi). Dupa 1990 s-a revenit la denumirea de barouri iar avocatura prin nou infiintata UAR a fost scoasa de sub tutela MJ. Formele vechi au fost inlocuite in 1995 de cele din Legea 51. Pentru alte detalii vezi si Decretul-Lege 90/1990 sau intra pe site-urile www.baroul-timis.ro sau www.baroul-cluj.ro.
Oricum, o zice procuroru, barourile de dupa 95 sunt continuatoarele celor de dinainte de 1995 si tot asa pana la 1831. Citeste pe site-ul UNBR sau al Baroului bUCURESTI SI HOTARAREA CEDO de respingere a cererii lui Bota si o sa vezi ca barourile sunt ordine profesionale deci persoane juridice de drept public infiintate prin LEGE. Deci nea Bota a intrat cu plugul in balegar.
Salut pustiule!

Procuroru'

Alte discuții în legătură

Un avocat din baroul bota poate sustine procese penale? Lavinia Mustata Lavinia Mustata Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns privitor la practicarea avocaturii de catre un membru UNBR. Acestia pot emite chitante clientilor sai? ... (vezi toată discuția)
Baroul constitutional bucuresti ionela calugaru ionela calugaru Baroul constitutional Bucuresti este recunoscut i statle membre UE? (vezi toată discuția)
Barouri marciuc marciuc ce parere aveti despre unbr-unbr traditional? (vezi toată discuția)