avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vecinul nu-mi permite accesul in curtea sa pt executia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vecinul nu-mi permite accesul in curtea sa pt executia unor reparatii la imobilul meu

Buna ziua,

Ma confrunt cu o problema destul de grava...vecinul nu-mi permite accesul in curte pt a face unele reparatii urgente la imobilul meu. In urma vremii nefavorabile din aceasta primavara, s-a desprins o parte din izolatia casei, cea din spate, si nu se poate repara decat daca am acces in curtea vecinului. Acesta initial a spus ca este de acord sa chem o echipa de constructori sa-mi execute aceste reparatii, dar in ziua cand au venit muncitorii, nu ne-a permis accesul in curte. Ar mai fi o problema, legata de siguranta lor, (a vecinilor) pt care pot fi trasa la raspundere: exista bucati mari de izolatie, compuse din polistiren, plasa si ciment, care stau prinse doar intr-un surub, sau o bucata de sarma, care pot oricand sa cada si sa-i raneasca, acestia avand o masuta pozitionata chiar in dreptul acelui perete.

Exista o lege care sa-mi permita accesul in curte pt executia acestor reparatii? Cum sa procedez in cazul acestui refuz?

Multumesc!

Asa cum am mai spus , mergeti si apelati la ajutorul unui mediator ca sa ajungeti la intelegere cu vecinul... daca mergeti pe mana avocatilor, n-o sa mai ajungeti sa reparati nimic si o sa va coste procesul mai mult decat reparatia... e o problem care s-ar putea rezolva mult mai rapid si elegant prin mediere. Fara suparare domnilor avocati...
Eu sunt in situatia "vecinului". Vecinii mei si-au construit incepand din anul 2003 un imobil pe limita de proprietate la dist de 0,00 fata de proprietatea mea, la modul ca in lipsa noastra, ne-au scos gardul, ni l-au aruncat in curte si au ridicat zid. Constructia a fost executata fara autorizatie, fara expertiza tehnica, in regie proprie, fara persoane calificate. Am facut sesizari la Primarie, la ISC, au venit, au constatat si i-au dat somatie verbala sa-si obtina autorizatie. In anul 2007 si-au terminat imobilul, un P+1 si au avut tupeul sa vina sa-mi ceara sa-i las in curte sa-si finiseze spatele ce da spre proprietatea mea. I-am cerut sa-mi arate autorizatia, pe care bineinteles ca nu o avea. Am reluat sesizarile si pana nu am facut sesizare la Bucuresti la ISC, institutiile statului nu au facut nimic. Dupa sesizarea la Bucuresti s-a facut control ca la carte, a fost amendat, i s-a dispus efectuarea unei expertize si obt autorizatiei. Cu chiu cu vai in anul 2008 si tot in urma insistentelor mele si-au obtinut AC. Cand am vizualizat AC m-a luat capul: pentru ca constructia lor sa indeplineasca normele de stabilitate si rezistenta ei au de facut o multime de lucrari pe care in 2 ani timp in care AC a expirat ei nu le-au executat. lucrarile pe care le au de facut prin curtea mea, respectiv armare perete, izolare, finisare, ar trebui sa-mi ocupe cam 20 cm din teren, ar trebui eu sa-mi mut bransamentul de gaze, amplasat la limita de propr cu AC, sa-mi mut centrala, adica sa cheltui niste bani, de ce?
Si colac peste pupaza ma trezesc ca ma dau vecinii in judecata cum ca noi am desfiintat gardul si le-am ocupat abuziv o supr de 37 mp si ca noi executam lucrari de construire fara acordul lor si fara expertiza si ca ne-am turnat placa la casa in podul casei lor.
La expertiza am intrat in imobilul lor si cu stupoare am constatat ca o parte din zidul de la etaj este construit pe placa imobilului meu si ca ei folosesc zidul meu ca zid comun fara acordul meu. Mentionez ca casa mea nu a suferit modificari de cand am cumparat-o de la parintii mei.
Deci inainte de a trage concluzii hai sa dam toate datele, nu e vorba de nesimtire sau rea vecinatate intotdeauna. Lumea nu intelege ca exista niste legi ce tb respectate, iar pe proprietatea mea nici un judecator vreodata nu ma va obliga sa las pe cineva sa-si faca de cap.
Vecinii DVS NU putea sa obtina legal autorizatia de construire fara acordul tuturor vecinilor, inclusiv a DVS ! Iar primaria si Inspectoratul de Stat in Constructii NU someaza verbal mai ales in cazul unui constructii deja ridicate !!! Doar in scris ! E ceva putred la mijloc ...
In unele cazuri suprafata de teren "ocupat" Nu este ceea din CF, pe vremuri NU se faceau masuratori exacte... daca aveti cunostinte chemati un topograf sa masoara proprietatea DVs. Este posibil sa aveti surprize sa aveti in acte anumite suprafete si pe teren, adica in realitate total altceva.
Extras din Codul Civil:
Art. 622. Dreptul de trecere pentru efectuarea unor lucrari. (1) De asemenea, proprietarul este obligat sa permita folosirea fondului sau pentru efectuarea unor lucrari necesare fondului invecinat, precum si accesul vecinului pe terenul sau pentru taierea crengilor si culegerea fructelor, in schimbul unei despagubiri, daca este cazul .
(2) Dispozitiile art. 621 alin. (2) sunt aplicabile.
in situatia dvs. cred ca ISC-ul trebuia sa anuleze autorizatia de construire. Daca au obtinut AC aceasta a fost data cu incalcarea Legii 50 , legii urbanismului si legea 10.
Daca nu indeplinea conditiile prev de lege, trebuia dispusa demolarea constructiei.

Alte discuții în legătură

Interzicerea accesului pe proprietate! iosifgeorge iosifgeorge Buna ziua! Soacra are teren suficient ptr a monta o schela, in spatele casei, dar când au intrat in posesia casei (au moștenit casa) , nu s-au interesat de ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a face carmen9 carmen9 M-a dat in judecata vecinul meu ca prin sentinta sa fiu obligat - sa mut materialelel care sunt sprijinite de zidul lui sau sa faca el acest lucru si eu sa-l ... (vezi toată discuția)
Distanta dintre terenuri pentru edificatie fratargujiu fratargujiu Salut tuturor. As vrea sa Va intreb care este distanta care trebuie sa fie pastrata dintre doua terenuri avand un proiect (in gand nu AC) de a construi o ... (vezi toată discuția)