avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati

buna ziua, m-am trezit peste noapte cu penalitati foarte mari la intretinere motivul acestora fiind ca asociatia a fost data in judecata si asa s-au calculat toate penalitatile din anul 2004 pana in prezent. penalitatile sunt considerabil mai mari decat suma restanta. e posibil asa ceva?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:25, 20 Decembrie 2012
am platit suma de 3299,mi-au ramas penalitatile de 1140 mam dus si am platit si penaliatile de 1140 dupa care mia spus ca mai am penalitati necalculate de adimistrator din anul 2005 pana in anul 2011,nu cumva trebuia sa-mi spuna din prima suma totala la penalitatii.am primit si calculul din 2005 pana 2011 si mia dat suma de total general 17133.751,e posibil sa-mi dea un calcul de penalitati dupa care sa-mi zica ca mai am si din urma alte penalitati neachitate?
Ceva este "putred" aici. Trebuie sa va lamuriti cu administratorul cum v-a calculat penalizarea. Calculul penalizarilor se face in procent din suma restanta, procent fixat de adunarea generala, in raport cu numarul de zile de cand "curge" restanta.
De exemplu, cota de penalizare poate fi de 0,2% din suma restanta pentru fiecare zi de intarziere. Termenul de intarziere pentru penalizare incepe dupa trecerea celor 15 zile normale de plata si inca 30 de zile, deci dupa 45 de zile de la afisarea listelor de intretinere. Ideal ar fi, pentru viitor, sa va tineti aceste cheltuieli cu intretinerea pe calculator, pe sume, pe "caprarii", pe termene. Daca apelati la un elev de liceu, sigur va poate ajuta. In rest, ce bine este sa nu fii restantier! Dar, e drept, in zilele pe care le traim, e greu de tot.

Revin cu unele precizari din Legea 300/2007:
Art. 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
Ultima modificare: Joi, 30 August 2012
Adriantot, moderator
@raser

Legea este 230/2007, iar penalizarile se aplica, adica se procedeaza la calcularea lor, dupa 30 zile de la scadenta numai daca persoana in cauza vine si achita cota de intretinere inlauntrul celor 45 zile.

Daca nu-si achita aceste cote, astfel, atunci penalizarile se calculeaza incepand cu prima zi de dupa scadenta. Asa procedeaza si furnizorii, asa procedam si noi.
Ultima modificare: Joi, 30 August 2012
elga50, moderator
Scuze! Legea este, intr-adevar, 230/2007. La noi sunt putine cazuri de intarzieri, iar calculul se face, prin bunavointa (poate), asa cum am zis eu, "acoperirea" facandu-se din fondul de rulment. Cred ca procedurile aplicate sunt atat de diverse, la limita legii, cam cate administratii exista. Multumesc!
din 2005 ma penalizat cu 0,06%in 2006 cu 0,10% in 2007 cu 0,10%si 0,20% pana in 2011 e corect sa ma penalizeze asa?

Alte discuții în legătură

Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Calculul penalitãtilor la întretinere cioarec carmen cioarec carmen Pe data de 23.05.2013 s-a dat o hotărâre judecătorească prin care se stabilesc datoriile ce le am la întreţinere + penalităţi ,ambele calculate până ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 230 din 2007 privind penalizarile art 30 bogdanA2012 bogdanA2012 Buna seara! am o problema legata de o intretinere, este adevarat ca nu am platit o perioada de timp pt ca nu am avut cum si am ajuns la o suma de 4700 de lei, ... (vezi toată discuția)