avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2013
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2013

Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi deschide un nou topic,cu permisiunea moderatorului.
Pentru inm 2013
Codul civil nou.
Carti aparute pe civilul nou, pana acum, sunt urmatoarele:
Contracte- Liviu Stanciulescu. Hamangiu; aparitie iulie 2012;
Institutii de drept civil in reglementarea NCC- aparitie ianuarie 2012- Hamangiu
Succesiuni- Liviu Stanciulescu- aparitie februarie 2012- Hamangiu
NCC comentat- C.H.Beck -aparitie martie 2012
Obligatii- Paul Vasilescu, Hamangiu aprilie 2012.

DREPT PENAL, ce este la ora actuala:

1. Constantin Mitrache, Cristian Mitrache - Drept penal roman. Partea generala, Ed. Universul Juridic
2. Tudorel Toader - Drept penal roman. Partea speciala, Ed. Hamangiu
3.Mihail Udroiu -Drept penal.Parte generala, Parte speciala
4. Streteanu- Drept penal, parte generala. Curs.
5. Alexandru Boroi- Drept penal, parte speciala.

DREPT PROCESUAL PENAL
1. Ion Neagu - Tratat de procedura penala. Partea generala, Ed. Universul Juridic
2. Ion Neagu - Tratat de procedura penala. Partea speciala, Ed. Universul Juridic
3. Mihal Udroiu- Drept procesual penal
Codul penal. Codul de procedura penala.

Drept procesual civil- Codul ce va apare, daca va apare, in 2013 si eventual, doctrina, daca va apare.
Daca mai aveti alte informatii, va rog, postati-le.

Ultima modificare: Duminică, 26 August 2012
ContSters262049, utilizator
Buna seara!
Felicitari tuturor celor care au promovat acest examen! Nu mi s-a parut foarte greu, ci doar un examen tipic INM.
Avecon, eram sigura ca vei promova. Felicitari si multa bafta mai departe, pentru ca ai nevoie!

Eu am reusit doar 68 de puncte. Am facut praf civilul si procedura civila, unde chiar stiam. Si la penal unde imi era frica la propriu am facut 20 din 25.
Banuiesc ca am fost prea sigura pe mine la civil si proc civila si nu am tratat cu mai multa atentie.
Din ce am citit, inteleg ca pe forumul pentru august 2014 ma inrolez impreuna cu Ovidiu, Oana01, PHS, Sorin, Rose.
Iras ce a facut?? Observ ca si-a sters pana si contul de pe forum.

Planul meu e sa ma apuc de invatat de la 15 septembrie ca sa nu mai invat 10-12 ore pe zi in ultimele luni; vreau sa ingras porcul din timp si nu doar in ajun.

Multa bafta mai departe! Si odihna placuta celor care au nevoie de o pauza inainte sa se apuce din nou de invatat.
ariss88 a scris:

Instanta a retinut ca, intr-o dimineata, x a fost oprit pe strada de inculpatul Y,vecinul sau, care l-a rugat sa ii dea telefonul mobil pentru a-si suna prietena. X a dat curs cererii inculpatului, iar acesta, dupa ce a simulat ca formeaza un numar,a fugit cu telefonul. In seara aceleiasi zile, x l-a intalnit intamplator pe strada pe y si i-a cerut sa ii restituie imediat telefonul, dar Y l-a lovit cu pumnul in fata si a plecat. Stiind ca leziunile suferite de X au necesitat 3-4 zile de ingrijiri medicale, inculpatul va raspunde pentru:
a. o infractiune de furt calificat in concurs cu loviri sau alte violente;
b. o infractiune de talharie in forma agravata;
c. o infractiune de abuz de incredere in concurs cu o infractiune de loviri sau alte violente.

O grila care pentru multi pare a fi fost simpla, mintea mea se incapataneaza sa nu o inteleaga.
Am inteles ca x a remis de bunavoie telefonul lui Y. Am mai inteles ca daca acesta fuge cu el nu putem incadra fapta la art. 213 C. pen. pentru ca “fara a avea la baza un titlu civil ,gasindu-se temporar in mainile acestuia, simplul contact material ori simpla sa manipulare neconferind nici posesia, nici detentia bunului respectiv” astfel cum zice o decizie a Trib. Bucuresti, sectia I penala, nr 304 din 25 martie 2005)
Invatand din cartea domnului Udroiu am reusit sa retin acest aspect (pag 343 a editiei a 3-a) fiindu-mi usor sa exclud varianta c.
Mergand mai departe am incercat sa vad conditiile in care au fost exercitate violentele asupra partii vatamate. Am retinut ca s-au intalnit intamplator, la un interval relativ scurt de timp, mai exact in cursul aceleiasi zile, cand partea vatamata ii cere inculpatului sa-i restituie telefonul. Urmarea – inculpatul il loveste si pleaca. Pentru acest moment si aceasta reactie textul nu face referire la vreun alt motiv intervenit intre comiterea infractiunii de furt si cea de lovire a victimei.
O astfel de reactie daca ar exista fara un mobil sau fara un scop ar pune serioase semne de intrebare cu privire la starea psihica a faptuitorului, punand in discutie chiar iresponsabilitatea acestuia.
Nefiind cazul in speta de fata este dincolo de orice dubiu rezonabil ca reactia violenta a fost urmarea cererii victimei de a-i fi restutuit bunul, si existand o stransa legatura cu infractiunea de furt comisa anterior.
Aceasta atitudine, poate fi clar retinuta si ca o amenintare la adresa victimei, care este indreptatita sa creada ca daca va mai indrazni sa-si revendice bunul va fi supusa aceluiasi tratament, scopul inculpatului de a pastra telefonul fiind mai usor de atins.
Rezulta ca actele de violenta au avut drept scop intimidarea victimei pentru “pastrarea bunui furat”.
Am mers mai departe si am cautat motive pentru care actiunile inculpatului nu ar intruni elementele constitutive ale infr. de talharie.
Am incercat sa ma raportez la factorul timp, gandindu-ma ca a trecut o oarecare perioada ce definea furtul ca fiind o infractiune consumata. Desi art. 211 ce defineste talharia nu face referire la un anumit interval de timp in care pot sau trebuie sa fie intrebuintate violentele, trebuie totusi ca acesta sa fie un termen rezonabil. Concluzia mi-a fost confirmata de o decizie a C.S.J.,Sectia penala, nr 1839/1998, publicata in Revista Dreptul nr 12/1999, p.173, si despre care face vorbire domnul judecator Tutorel Toader, din care reiese ca “talharia exista, chiar daca intre fapta de sustragere si violentele exercitate pentru pastrarea bunului sustras ori pentru ca faptuitorul sa-si asigure scaparea s-a scurs un interval de timp”.
Desi sursele mi-au fost limitate am cautat in continuare o explicatie si am inteles ca intr-o lucrare de-a domniei sale, domnul profesor Streteanu face trimitere la o opinie a onorabilului profesor Dongoroz care spunea ca intr-o asemenea speta ar exista concursul de infractiuni astfel cum spune raspunsul dat ca si corect.
Pentru a transpune opiniile unuia dintre cei mai importanti Oameni de Drept, demne de luat in seama, nu trebuia insa sa ingnoram a face pe langa interpretarea logica si sistematica si pe cea istorica.
Resursele fiindu-mi limitate dupa cum am mai spus, am gasit totusi un Cod penal de la 1864 care la articolul 317 ce defineste talharia, are urmatorul cuprins :
“Acela care, prin intrebuintare de violenta in contra persoanelor, sau prin amenintaride a omori sau de a rani indata, va rapi lucrul altuia cu cuget de a si-l insusi pe nedrept,savarseste o talharie. Se socoteste asemenea ca comite o talharie si acela care, surprins fiind in flagrant delict de furt, intrebuinteaza violenta asupra unei persoane sau amenintaca va omori sau va rani indata, spre a putea sa scape, sau sa tina lucrul furat. Talharia seva pedepsi cu recluziunea.”
Spre deosebire de continutul art. 211 ce defineste talharia , in prezent, si pe care il cunoastem, in vechea reglementare intalnim termenul “indata”
Poate ca acest cuvant, pe care legiuitorul din zilele noastre a inteles sa nu-l mai retina ca si conditie pentru retinerea infractiunii de talharie, l-a determinat la acea vreme pe stimabilul profesor Dongoroz sa emita o asemenea opinie.
Acestea fiind spuse las la aprecierea dumneavoastra incadrarea faptelor inculpatului.

raspuns : a.
nu as merge pe talharie pt ca mi se pare fortat sa legi elementul de furt cu elementul de exercitare de violente cand incepe sa curga timpul...x si y se puteau intalni si la cateva zile " x l-a intalnit intamplator pe strada pe y "
Multumesc pentru parere Danielovici.

Parerea mea insa raportat la ceea ce ai spus u este ca atat timp cat acceptam ca exista o legatura de cauzalitate intre infractiunea de furt si cea de loviri...am cam fi obligati sa le retinem impreuna.
Ultima modificare: Marți, 27 August 2013
ariss88, utilizator
iar acel "intamplator" nu stiu ce relevanta ar avea...avand in vedere ca fiind vecini se puteau intalni intamplator zi de zi...asa ca inculpatul s-a gandit sa elimine din start posibilitatea ca acesta sa-l abordeze iar pentru a-si recupera telefonul.
ariss88 a scris:

iar acel "intamplator" nu stiu ce relevanta ar avea...avand in vedere ca fiind vecini se puteau intalni intamplator zi de zi...asa ca inculpatul s-a gandit sa elimine din start posibilitatea ca acesta sa-l abordeze iar pentru a-si recupera telefonul.

Aris talharia este o infractiune complexa care insumeaza lovirile si furtul in instituirea aceluiasi scop.Furtul s a consumat nefiind insotit si de cealalta latura ptr a intruni elementele constitutive ale infractiunii de talharie.Si daca se intalneau la colt de strada ulterior furtului,dupa 5 minute,talharia nu se mai putea retine

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters257303 ContSters257303 Buna ziua! Am terminat anul 3 la drept si as dori ca anul viitor sa sustin examenul de admitere la INM. Am vazut tematica si bibliografia de anul acesta si ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2014 IM12 IM12 Subiect deschis pentru cei care vor sustine concursul de admitere la INM in august 2014. (vezi toată discuția)