avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Probleme cu Banca de asigurari
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Probleme cu Banca de asigurari

Buna Ziua,
Spuneti-mi va rog, am vreo sansa in instanta impotriva celor de la ING Fond de pensii?
Eu am facut un contract cu ei in anul 2006 pe o prima lunara de 80 lei. Acum, dupa 2 ani in capat(deoarece asa mi-au spus, ca mai repede nu se poate), le-am cerut sa reziliem contractul. Suma pe care o voi primi , mi-au spus ca este in valoare de 751.04 lei. Eu in doi ani am depus: 80 x 12 =960 (primul an) si 85 x 12 = 1020 (al doilea an) - total =1980 lei.
Ce pot face in acest caz?
M-a amuzat discutia la care faceati referire,nicidecum persoana dumneavoastra.Cu atat mai mult,nu mi-as permite sa va consider intr-un anume fel,dimpotriva, imi place felul in care scrieti si ganditi.Ati dorit sa ascultati si alte pareri,si acest lucru denota realism.Eu am scris despre lucruri pe care le cunosc,mai mult,m-ati ajutat sa ma gandesc la anumite aspecte,in ideea in care muncesc si in acest domeniu,si doresc sa imi fac munca intr-un mod responsabil.
Sunt de parere ca prin comunicare se gasesc solutii.
La acest moment sunteti un client nemultumit,daca eu as fi intermediarul in cauza,mi-as dori sa va pot oferi o polita care sa asigure multumirea,acesta este un risc care din pacate este mai greu de acoperit.
Am incercat sa fiu obiectiva,nu stiu daca am reusit,imi place sa cred ca-i respect pe cei din jurul meu.Daca este o apreciere gresita,imi cer iertare si va doresc toate cele bune!
elenaerdei a scris:
Conditiile contractuale exista,acestea nu sunt personalizate,sunt aceleasi pentru fiecare produs in parte.
Consultantul este obligat sa le ofere clientului,daca acesta le solicita,pentru lecturare.


Elena, poate inteleg eu defectuos, insa un contract sau clauzele contractuale nu se lectureaza de client, ci se negociaza si se asuma prin semnare.
Daca acele conditii nu sunt semnate, nu vad cum mi se pot aplica...
Sa nu mai spun ca avem un amarat de Cod Civil si niste legi de protectie a consumatorului, ambele norme impunand negocierea clauzelor contractuale sub sanctiunea nulitatii actului...
E ciudat sa am acelasi contract cu toti si sa nu se desprinda ca eu impun clauzele lui... Ca sa nu spun ca nu e legal, ca inhiba libertatea contractuala.
Oferta este personalizata deoarece fiecare om este unic in felul sau.In considerarea acesteia intervin mai multe elemente:varsta, sex,stare de sanatate,necesitati in ce priveste sumele asigurate pe asigurarea de baza sau privitor la clauze medicale s.a.Aspectele care privesc tipul de contract,durata acestuia,sume asigurate, modul de plata a primelor sunt negociate de catre parti.
Contractele de asigurare obligatorie au caracter imperativ(ingaduiti-mi paranteza,in cazul RCA,ce este scris din conditiile contractuale?)
In asigurarile facultative exista un dialog cu asiguratul chiar si in situatia in care formalizarea clauzelor contractuale apartine unei anumite societati de asigurare.Dreptul la optiune confera contractului de asigurare de viata,cu stricta referire,un caracter de aderare.O data realizat acordul de vointe prin semnarea cererii de asigurare,conditiile initial stabilite sunt cele aplicabile pe intreaga durata a acestuia.
Mai exista domenii in care nu se negociaza clauzele contractuale,fara a fi incalcata libertatea contractuala .
Clientul are dreptul sa cunoasca conditiile contractuale,poate intra in posesia lor chiar inainte de emiterea politei de asigurare.

In cazul RCA in contract sunt scrise minimele legale. Ele se pot negocia. De la sume etc., singura chestiune e ca nu se poate incalca legea care impune o anumita suma minima asigurata.
Ceea ce e o masura de protectie nu pentru societatea de asigurari, ci pentru asigurat.
Asa cum conditiile minime legale ale unui contract de munca nu sunt pentru protectia societatii, ci a angajatului.

Imi pare rau, as fi vrut sa stiu doar daca exista un temei legal in domeniul asta, caci in drept civil ni se spune ca orice contract se negociaza ori e aratat spre negociere, sub sanctiunea nulitatii.
Faptul ca se mai fraudeaza legea si prin alte domenii, nu e motiv sa spunem: ok, atunci hai sa le face pe toate de aderare.
Exista diferenta intre un contract si un act unilateral.
Contractul e negociat de doua parti si asa gasesc normal.
CRede-ma, libertatea contractuala e incalcata la nivel de principiu deja cand semnezi ca primarul...
Clientul are dreptul, in conceptia mea, sa le vrea adaptate la el. La nevoile lui. Poate vrea sa defineasca altfel forta majora, sa modifice modul de corespondenta, orice, nu conteaza.
Am schimbat banci din cauza modului defectuos de a-mi impune anumite limite inexplicabil de tampite, ilogice... Sau din cauza abordarii angajatilor...
CRed ca am dreptul sa negociez orice act pentru care dau bani sau imi pun in joc un drept, un interes.
Asa cum ii spuneam si domnului Romeo,aceste discutii m-au determinat sa ma gandesc la anumite aspecte.
Nu incerc sa argumentez ca totul este ok,incerc doar sa explic modul in care le percep eu,cu argumentele pe care le am la indemana.
In RCA apar maximele legale la despagubiri,acoperirea pe Carte verde,clauzele nu apar iar negociere,nu stiu,eventual reduceri de fidelitate,in rest,asta e perioda acoperita,aceasta este prima de asigurare...si optezi unde inchei asigurarea.
Asigurarea de viata nu poate fi considerata unilaterala.Presupune existenta partilor intre care se nasc raporturi juridice izvorate din contract.Acesta este consensual,are caracter oneros,succesiv si aleatoriu.
Am scris despre adaptarea la nevoile clientului,nimeni nu impune un contract de genul:aceasta este suma asigurata,perioada de contract,prime,etc.si semneaza tu,clientule, ca primarul,eu iti iau banii ca pe viitor putin imi pasa de tine,poti sa renunti sa mai fii clientul meu,eu ,ca si societate de asigurare,am venit ieri ,ca sa plec maine...
Liliana,putem noi defini forta majora dupa bunul plac?Este definita prin lege,lege la care contractul de asigurare se raporteaza,ca si la legea 136/1995.Privitor la corespondenta,poate fi aleasa adresa ,mai mult,se poate solicita si confidentialitate...cu riscul de a nu sti familia ca are un ajutor financiar,cand te-a pierdut intr-un eveniment nefericit,vorbesc in general.

Exista excluderi, raportate la reglementarile legale in vigoare,chiar si excluderile medicale sunt fundamentate.
Exista si multe puncte slabe,ar trebui ca dupa emiterea politei sa mai existe semnaturi pe aceasta,dar cum,daca acordul de vointe a fost realizat,polita a fost emisa...este vorba despre ceea ce am mai scris-nu este o polita cu emitere imediata,evaluarea medicala nu poate fi realizata in sucursale...
Ce sa spun:asigurati din toate colturile uniti-va...CSA crezi ca nu cunoaste acestea,nu au fost autorizate?
Eu sesizez si o alta problema referitoare la buna credinta,un caracter cu implicatii juridice si morale.
Si despre acest aspect pot sa vorbesc destul,cunosc problemele din interior,sunt clienti carora le explici modul de functionare a unei asigurari,excluderi,ii rogi sa citeasca conditiile contractuale si ei nu au timp,sau nu sunt atenti,dupa ani sustin ca le-ai spus in alt fel..
Pot exista probleme si la intermediarii in asigurari,am auzit diverse lucruri.
Sunt probleme si probleme,ca in orice domeniu.
Imi plac oamenii care cred in demnitatea muncii pe care o fac.Se scriu multe despre asigurari,de rau,dar exista si multa necunoastere in acest domeniu si este in principal responsabilitatea celor care fac aceasta munca.
Vreau sa inchei frumos,cu respect pentru toata lumea,mai ales pentru cei care contesta anumita lucruri.
Asiguratorii realizeaza fapte de comert,este dificil sa vinzi uneori o promisiune,aceea de a-l despagubi pe asigurat in cazul producerii unui risc.
"De ce?"ramane o constanta privitor la accidentele sau dezastrele ce se produc.Nu stim cand se va sfarsi...pentru noi. Avem liberul arbitru,putem constientiza sau nu nevoia de protectie.

Alte discuții în legătură

Teapa ing asigurari de viata adriana nicolae adriana nicolae intervin in discutia despre asigurari de viata ing mixt25 sau merit ,cum le zic ei astazi am urmatoarea problema in programul mixt25 banii mei erau repartizati ... (vezi toată discuția)
Asigurãri de viaþã cu acumularea de fonduri bãneºti necesare susþinerii educaþiei copilului giollaura giollaura in urma cu 4ani am incheiat pentru copiii mei contracte \"asigurari de viata cu acumularea de fonduri banesti necesare sustinerii educatiei ... (vezi toată discuția)
Asigurare de viata dan.gherghevici dan.gherghevici Buna ziua. Am si eu o intrebare legata de o asigurare de viata. Am o polita la care vreau sa renunt si ma intereseaza daca imi pot recupera sumele platite pana ... (vezi toată discuția)