avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... scoatere repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

scoatere repartitoare

buna seara
as dorii sa va intreb daca se pot scote repartitoarele avand in vedere ca in cateva zile o sa ne dea drumul la caldura. in baza a carui lege nr daca exista.
cum ar trebui sa formulam cererea daca nu cer prea mult.
multumesc
Interventie moderator

Vi se bolduiesc aiurea mesajele deoarece faceti modificari si stergeti din semnele care incep sau sfarsesc portiunea de mesaj pe care o doriti bolduita.

Ultima modificare: Joi, 10 Ianuarie 2013
elga50, moderator
multumesc. voi fi mai atent
adriantot a scris:

indiferent ca sunt sau nu repartitoare, eu am explicat de cateva ori ca este mai avantajos ca fiecare apartament sa se debranseze si sa-si instaleze centrala proprie.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook




Este asa zis mai avantajos pentru ca traim in Romania, dar nu ar fi normal sa fie asa, si nici nu cred ca este in realitate asa avantajos.
Daca se fac niste calcule se observa ca acum pretul KWh produs de o centrala pe gaz este foarte putin sub pretul furnizat de RADET (subventionat). Este evident ca daca luam in calcul pretul nesubventionat al RADET, este de doua ori mai ieftin sa produci caldura cu centrala, si daca vor disparea subventiile centrala va fi la putere. Dar momentan, cu pret cam egal al caldurii, nu merita investitia in centrala si calorifere+ proiect+ gaze, se amortizeaza foarte greu deorece economiile facute sunt mici. Asa ca atat timp cat caldura este subventionata la acelasi mod, eu nu consider ca merita investit in centrala proprie, mai ales ca gazele se vor dubla la pret pana in 2018.
In mod normal, cu o retea moderna de distributie si o structura administrativa eficienta a RADET, furnizorii de CT individuale nici nu ar mai trebui sa poata sa vanda asa ceva in Bucuresti, si asta la un pret nesubventionat al caldurii, care fiind produsa in cogenerare ar fi aproape gratis ca si reziduu de la producere curent electric, costand doar partea de distributie. Dar asta inseamna eliminarea hotiilor si investitii enorme in retea.
O sa-mi spuneti ca se va sparge buba si tot va trebui eliminata subventia. Nu e chiar asa, pentru ca solutia corecta este privatizarea/concesionarea RADET si Electrocentrale. Si nimeni nu le va lua si va incepe sa vanda caldura la pret nesubventionat, pretul ar fi prea mare chiar daca vor reduce hotiile, capusele si aparatul administrativ, deoarece sistemul este vechi, ineficient si cu pierderi, si vor pierde masiv din clienti facand compania nerentabila. Orice companie care le va lua va solicita o perioada continuarea subventiei, pe de alta parte va solicita fonduri de reabilitare retea si productie, si se va ocupa de imbunatatirea managementului companiei, eliminarea personalului excedentar, eliminare hotii etc, astfel incat atunci cand va fi eliminata subventia sa poata furniza caldura la un pret competitiv fata de celelate variante.
Asa ca astept, daca politicienii nostri vor fi atat de batuti in cap sa lase sistemul centralizat sa se duca de rapa, atunci voi trece la centrala.
Cred ca repartitoarele sunt bune,daca sunt folosite cu cap si corect, si parerea mea o puteti citi aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Mai importanta ar fi izolarea corecta a blocurilor, in contextul in care izolarea blocului meu, chair prost cum s-a facut, a dus valoarea facturilor la caldura la niste sume atat de mici incat o investitie in CT s-ar amortiza in conditiile actuale in peste 50 de ani. Chiar si tinand cont de apa calda, care este evident foarte scumpa acum la RADET fata de centrala proprie.
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2013
Selenus, utilizator
Chiar daca investitia in CT este mare si, aparent, fiind o cheltuiala amortizabila intr-o perioada mare de ani, aceasta are marele avantaj de a va face propriul dvs stapan. Iar, pe termen lung, veti vedea ca aceasta investitie isi merita efortul financiar.

Dupa cum merg lucrurile in tara asta (impozit forfetar, mai nou, un alt sistem de impunere a firmelor etc), curand se va ajuge si la eliminarea subventiilor catre regiile autonome. Poate nu in totalitate, dar ele se vor diminua. Si atunci e mai bine sa nu fiti sub jugul RADET-lui.

Personal, si eu sunt de acord cu anveloparea blocurilor, educarea populatiei in ceea ce priveste economia de energie termica (si aici nu ma refer la repartitoare), decat la o economie facuta fara cap- a se vedea si aici pe forum si in alta parte, cati isi inchid robinetii caloriferelor ptr a se incalzi la aragaz. Acest lucru nu este economie, personal o consider prostie si hotie.

Ptr mine, repartitoarele au fost o mare bataie de cap si au reprezentat niste cheltuilei mari, nejustificate privind raportul cost-confort. Poate, in conditii de utlizare corecta (si aici ma refer strict la cei care evita ani la rand sa dea idecsii reali), de anvelopare a blocurilor, aceste repartitoare ar fi bune.
Eu cred ca este mai economic pentru proprietari sa se renunte la apa calda furnizata de regie, sa se monteze boilere electrice. Cu caldura de la stat exista avantajul ca poti achita mai tarziu serviciul, adica cand poti. La gaze daca nu ai achitat o factura lunara, vin meseriasii si i-ti taie macaroana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

A.n.r.s.c - modificarea legislatiei privind sistemul de incalzire in locuintele dotate cu repartitoare Daniela_2014 Daniela_2014 As dori sa stiu daca la acest moment exista un act emis (lege, hg, ordin) cu privire la interzicerea inchiderii repartitoarelor in locuinte si, implicit ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343.2010 anrsc Ionel Manolache Ionel Manolache 1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)