adriantot a scris:
indiferent ca sunt sau nu repartitoare, eu am explicat de cateva ori ca este mai avantajos ca fiecare apartament sa se debranseze si sa-si instaleze centrala proprie.
Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Este asa zis mai avantajos pentru ca traim in Romania, dar nu ar fi normal sa fie asa, si nici nu cred ca este in realitate asa avantajos.
Daca se fac niste calcule se observa ca acum pretul KWh produs de o centrala pe gaz este foarte putin sub pretul furnizat de RADET (subventionat). Este evident ca daca luam in calcul pretul nesubventionat al RADET, este de doua ori mai ieftin sa produci caldura cu centrala, si daca vor disparea subventiile centrala va fi la putere. Dar momentan, cu pret cam egal al caldurii, nu merita investitia in centrala si calorifere+ proiect+ gaze, se amortizeaza foarte greu deorece economiile facute sunt mici. Asa ca atat timp cat caldura este subventionata la acelasi mod, eu nu consider ca merita investit in centrala proprie, mai ales ca gazele se vor dubla la pret pana in 2018.
In mod normal, cu o retea moderna de distributie si o structura administrativa eficienta a RADET, furnizorii de CT individuale nici nu ar mai trebui sa poata sa vanda asa ceva in Bucuresti, si asta la un pret nesubventionat al caldurii, care fiind produsa in cogenerare ar fi aproape gratis ca si reziduu de la producere curent electric, costand doar partea de distributie. Dar asta inseamna eliminarea hotiilor si investitii enorme in retea.
O sa-mi spuneti ca se va sparge buba si tot va trebui eliminata subventia. Nu e chiar asa, pentru ca solutia corecta este privatizarea/concesionarea RADET si Electrocentrale. Si nimeni nu le va lua si va incepe sa vanda caldura la pret nesubventionat, pretul ar fi prea mare chiar daca vor reduce hotiile, capusele si aparatul administrativ, deoarece sistemul este vechi, ineficient si cu pierderi, si vor pierde masiv din clienti facand compania nerentabila. Orice companie care le va lua va solicita o perioada continuarea subventiei, pe de alta parte va solicita fonduri de reabilitare retea si productie, si se va ocupa de imbunatatirea managementului companiei, eliminarea personalului excedentar, eliminare hotii etc, astfel incat atunci cand va fi eliminata subventia sa poata furniza caldura la un pret competitiv fata de celelate variante.
Asa ca astept, daca politicienii nostri vor fi atat de batuti in cap sa lase sistemul centralizat sa se duca de rapa, atunci voi trece la centrala.
Cred ca repartitoarele sunt bune,daca sunt folosite cu cap si corect, si parerea mea o puteti citi aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Mai importanta ar fi izolarea corecta a blocurilor, in contextul in care izolarea blocului meu, chair prost cum s-a facut, a dus valoarea facturilor la caldura la niste sume atat de mici incat o investitie in CT s-ar amortiza in conditiile actuale in peste 50 de ani. Chiar si tinand cont de apa calda, care este evident foarte scumpa acum la RADET fata de centrala proprie.