buna seara
as dorii sa va intreb daca se pot scote repartitoarele avand in vedere ca in cateva zile o sa ne dea drumul la caldura. in baza a carui lege nr daca exista.
cum ar trebui sa formulam cererea daca nu cer prea mult.
multumesc
Poate nu s-a inteles caracterul aparte al acestui fel de contract.
Putem sa facem comparatie cu un contract de furnizare servicii de telefonie/cablu TV/internet..
In cazul unui contract pentru servicii de telefonie, cablu TV, internet ai parte de aceste servicii lunar, ti se livreaza serviciul si ti se factureaza, fie ca te-ai folosit de acele servicii, fie ca nu. In acest caz, daca vrei sa nu mai platesti, sa nu mai primesti aceste servicii, este normal ca te duci la furnizor si sa reziliezi contractul in baza conditiilor din contract.
In cazul contractului pentru calculul caldurii acesta functioneaza pe tot parcursul perioadei inscrise in contract, dar daca serviciul respectiv (citire repartitoare, calcul cote de caldura) nu este prestat, el nu se factureaza, deci asociatia nu are de platit nimic in luna respectiva. In acest caz nu are nicio relevanta pentru asociatie daca reziliaza contractul, pentru ca nu plateste nimic. Poate sa renunte la calculul caldurii cu firma respectiva pe oricata perioada doreste si chiar fara sa anunte prestatorul. Pur si simplu nu trimite lista cu indecsii cititi sau, daca citirea repartitoarelor se face de catre firma, anunta ca in luna respectiva nu face citirea acestora.
In acest contract, daca nu folosesti serviciile respective nu platesti nimic si, in timp pana la finalul perioadei din contract, contractul "moare" singur.
De ce l-as rezilia? Ca sa stiu numai ca nu mai am contract? Ar fi inutil.
Vreau sa calculez cu alta firma? Ei, aici ar fi o incalcare a contractului care spune ca, desi repartitoarele sunt proprietatea locatarului, datele din repartitor nu pot fi prelucrate timp de X ani decat cu firma cu care ai contractul. De ce as face-o cu alta firma? Softul de calcul este acelasi. N-ar avea rost, ar fi inutil.
Deci din orice motive, ca asociatie, nu are niciun rost rezilierea contractului.
Ba, as zice dimpotriva, rezilierea acestui contract, ma poate aduce in fata instantei si nu se stie cu ce final.
Deci e un fel de "legat la cap fara sa ma doara".
Orice contract, dar absolut orice contract poate fi denuntat/reziliat/rezolutionat. Indiferent ca este el contract de prestari servicii intre asociatie si o firma de repartitoare, indiferent ca este contract de furnizare servicii de telefonie mobila, contract de constructie autostrazi sau contract bilateral intre 2 tari.
Nu exista contract pe lumea asta care sa nu poata fi realizat. Contractul prin definita lui, reprezinta o intelegere, un acord intre 2 sau mai multe parti, ce are la baza intocmai vointa partilor.
Cand vointa uneia dintre parti dispare, cade si intelegerea, deci contractul.
In asociatia dvs, motivul pentru care nu s-a reziliat contractul a fost cu siguranta altul, in nici un caz imposibilitatea rezilierii lui. Faptul ca asociatia a fost data in judecata pentru obligatia de a face, confirma tocmai ca Asociatia nu a dorit rezilierea contractului, si nu ca nu s-a putut.
Aberatiile ANRSC incalca legislatia in constructii in domeniul instalatiilor, in vigoare si procedura de elaborare a reglementarilor tehnice. Montarea repartitoarelor si a robinetelor termostatate este reglementata inca din 2001-2002, inainte de a exista ANRSC. De aceea sunt contestate argumentat, de somitatile Romaniei in domeniu.
Sunt conditii tehnice clare in reglementarile tehnice, prevederi privind erorile cauzate de incalcarea lor, precum si studii stiintifice. Daca nu sunteti la curent cu ultimele reglementari, degeaba. Am cunoscut si experti tehnici in instalatii care nu aveau habar de aceste reglementari.
Procentul de 80% nu este conditionat de repartitorul martor sau de inventarierea instalatiei. Nu are nici o legatura. Repartitorul martor nu exista, incalcand si principiul de functionare a lui. Cititi standardul 834/2002 privind repartitoarele. Ratiunea procentului este specificul instalatiei de incalzire, functionarea, factorii de corectie.
Daca ramane un singur proprietar cu repartitor, acela este reprezentativ pentru intregul bloc?#-o Cum se calculeaza efectiv? Toti ceilalti vor avea consumul cu repartitor plus 10%?:rofl:
Cum pot fi 2 acte normative contradictorii in vigoare: Ordinul 343 si ordinul 233/2004?
L.Dumitrescu le-a denumit inregistratoare de temperatura motivat: Programul de calcul al firmelor repartizeaza costurile, nu aparatele, care doar inregistreaza temperaturi, conf SR EN 834. Nici eu, nici acei profesori nu sunt impotriva repartitoarelor, ci impotriva caracterului nestiintific al reglementariilorANRSC si al aplicarii lor, care genereaza erori grave.
Reabilitarea instalatiilor include si echilibrarea hidraulica a lor, conditie fundamentala pentru o repartizare corecta a costurilor. De aceea am si recomandat programul de reabilitare pentru o rezolvare cat mai ieftina a echilibrarii.
Vina este a ANRSC pt ca emite tampenii si protejeaza incalcarea legii de catre firme.
In Germania, instalatiile de incalzire sunt echilibrate, automatizate, doar o parte din costul incalzirii se plateste in functie de repartitoare, restul in functie de suprafata utila, tempertatura minima la robinetelor este mai mare, nu 6 gr C. In plus, regula este ca oamenii folosesc caloriferele, chiar daca partial, nu debranseaza permanent, total 60% din calorifere, prin inchiderea robinetelor, dereglind grav instalatia.
Reducerea totala a consumului nu este un argument corect, cat timp per individual exista discrepante grave, reducerea este o medie a extremelor mari.
Ar trebui sa stiti ca instalatia a fost proiectata pt un anumit necesar de caldura, furnizat in anumiti parametrii de functionare a instalatiei. Si daca se consuma nonstop cu caloriferele deschise complet, este o utilizare conform proiectului instalatiei. Asta nu genereaza majorarea facturilor din vina proprietarului.
#-o este complet justificat. Daca dvs ca inginer nu faceti diferenta intre temperatura si energie termica, 2 marimi fizice diferite, e grav. Repartitorele citesc unitati convertibile??? Nu poti converti temperaturile in Gcal. Poti spune: o anumita temperatura inregistrata intr-un spatiu presupune, necesita, un necesar de caldura (exprimat in Mw sau Gcal), furnizat in anumite conditii tehnice. A se vedea SR 1907/1997/1 si/2.
Pentru un dialog argumentat stiintific, recomand: cititi cu atentie standardul SR EN 834/2002, reglementarile in constructii/instalatii, legislatia elaborarii reglementarilor tehnice, cea privin unitatile de masura, literatura tehnica de specialitate in domeniu. Nu e niciodata prea tarziu pentru perfectionare profesionala. Daca vreti, vi le trimit.
Puteti sa va dati cu capul de pereti cat vreti ! Regret ca folositi aceste pictograme in locul limbajului scris !
Si cu asta, cu siguranta, nu veti reusi insusirea cunostintelor de instalatii.
Degeaba il invocati pe dl. profesor Liviu Dumitrescu si afirmatiile facute de domnia sa.
Daca imi aratati si mie unde, pe repartitor apare temperatura, eu va voi da dreptate.
Convertibilitatea unitatilor citite se face simplu, printr-o operatie de impartire a valorii facturii la numarul de total de unitati citite sau prin impartirea cantitatii totale de energie termica consumata, la numarul de unitati, rezultand astfel Lei/unitate sau energie termica / unitate.
Impartirea se invata la clasele primare !
La asta m-am referit vorbind despre convertibilitate. Este mai gru de inteles, desigur.
La capitolul echilibrare, aveti dreptate ! Insa tot nu este vina ANRSC ca nu se face investitia in vanele de echilibrare hidraulica. Acest lucru ar fi trebuit impus si verificat prin lege !!!
Faceti afirmatii, intrand in niste detalii (temperatura, caldura, echilibrare hidraulica, necesar de caldura, SR 1907/1997/1 si/2) pe care nu le stapaniti.
Apropo, unitatile de masura sunt : Watt-ul si caloria iar MW(Watt se scrie cu majuscula, de la numele propriu) si Gcal sunt niste multiplii pentu W si cal.
Cred ca ar trebui sa aveti putina masura si sa nu mai faceti afirmatii neacoperite.
Simpla lectura a unor normative, pe care, poate, ati facut-o, nu va da dreptul de a discuta despre un domeniu strain dumneavoastra.
Pastrati, va rog, limitele unei discutii decente si nu mai dati sfaturi acolo unde nu va pricepeti !
Inteleg ca sunteti un adversar inversunat si ridicol al sistemului de repartizare a costurilor pe baza repartitoarelor de costuri, a carui eficienta nu mai trebuie dovedita.
Daca sunteti atat de documentat si specialist in domeniu, nu inteleg de ce nu inventati dumneavoastra un sistem mai eficient.
Atunci cand deja cunosti instalatii la nivelul cunostintelor pe care le posedati, vii cu sugestii, imbunatatesti sistemul, te numesti inventator.
Nu stai pe margine si te rezumi la critici stupide, pretinzandu-te specialist !
Astept normativele promise, pentru ca nu-mi strica dublurile, dar numai dupa ce faceti si dumneavoastra 5 ani de Facultate de Instalatii in Constructii, asa cum va recomandam ! Pentru, asa cum spuneati: un dialog argumentat stiintific.
Despre perfectionare profesionala, da, putem vorbi in cazul meu, si va asigur ca fac acest lucru in permanenta, chiar si cand port o corespondenta cu dumneavoastra.
In cazul dumneavoastra, insa, nu se poate vorbi despre o perfectionare profesionala, pentru ca nu aveti ce perfectiona in domeniul instalatiilor. Va recomand domeniul dumneavoastra, oricare ar fi acela !
Imi pare rau de polemica dar am senzatia unui dialog al surzilor pe care nu il doresc.
As dori sa ne oprim aici.
Nu e vorba de simple afirmatii. Standardul european EN 834 si cel romanesc SR EN 834 prevad componenta aparatului, principiul lui de functionare. Are 2 senzori de temperatura, pentru corpul de incalzire, respectiv aerul incaperii. Se face media diferentelor celor 2 temperaturi si se inregistreaza, periodic (grade C/ora). "Unitate" este un termen supergeneric, notiunea de gen. Unitate de ce, care este specia acestei unitati? Nimeni nu este in stare sa dea o definitie sau o sursa stiintifica, pentru a explica concret in ce consta acea unitate. Nici dvs ca specialist, ca profesionist nu faceti asta.
A cazut din copac acea notiune?
Convertirea nu e tot una cu impartirea. O convertire schimba natura substantei, a lucrului, impartirea nu. Daca imparti Gcal la acele "unitati" nu pot rezulta decat tot Gcal! Tot chestie de clasele primare. Confundati criteriul de impartire cu unitatea de masura.
Echilibrarea este impusa prin reglementarile in constructii, in cazul montarii robinetelor termostatate, nu ar trebui impusa. Daca le-ati cunoaste, nu ati vorbi asa. Tocmai de aceea s-a inventat ANRSC, pt a elabora reglementari paralele care contin prevederi mincinoase despre echilibrare. Echilibrarea presupune niste bani in plus, si asta mai taie din avantul vanzarii de repartitoare.
Formularea "consuma prea mult" ce inseamna?
Prea mult fata de cei care se debranseaza, fata de necesarul de caldura pt o temperatura interioara normala de habitat?
Unitatile de masura se proba prin rezolutii internationale , preluate ulterior de UE si Romania, nu se inventeaza de autoritati publice sau firme.
Nu sunt impotriva repartitoarelor in principiu, ci a modului in care se aplica. Eficienta se refera la cei care stau cu caloriferele inchise? Darcei care se incalzesc?
Nu am pretentia sa inventez eu. Propuneri de imbunatatiri exista inca din faza de proiect a Ordinului 233/2004 al ANRSC si ulterior, facute de catre somitatile Romaniei in domeniu (profesorii dvs), pe baza unor ample studii de caz, publicate in reviste de specialitate. Problema e ca deranjeaza afacerile firmelor, care nu ii pot prosti atunci pe oameni, cum vor. Va pot indica concret acele articole daca vreti.
Nu am vazut nici un argument stiintific din partea dvs. Dati vina pe proprietari ca nu stiu sa utilizeze sistemul, desi tot dvs recunoasteti importanta echilibrarii. Ca sa stii ce e in inauntrul unui ou, nu trebuie sa fii neaparat gaina. Orice om simplu poate intelege formularile despre conditiile de utilizare corecta a repartitoarelor, erori, etc, care apar in reglementarile in constructii (inclusiv SR EN 834) si studii, dar sunt ascunse de ANRSC si firme.
Scuze de astat bolduire, nu eu am selectat atat, nu vreau sa para agresiv, dar uneori mai fac figuri butoanele.