buna seara
as dorii sa va intreb daca se pot scote repartitoarele avand in vedere ca in cateva zile o sa ne dea drumul la caldura. in baza a carui lege nr daca exista.
cum ar trebui sa formulam cererea daca nu cer prea mult.
multumesc
Din exemplul celor trei scari de la blocul dvs. care in decembrie 2011 au consumat : 16 Gcal- scara necontorizata ; 13 Gcal - scara contorizata partial ; 8 Gcal - scara contorizata individual eu nu pot deduce altceva decat ca ,, economia'' pe care o preaslaviti, se realizeaza numai daca se renunta drastic la caldura dand peste cap logica unui minim de caldura necesar intr-un apartament in care se doreste a se locui civilizat.
Oare poate sa se mai inventeze vreo,, fraiereala'' a.i. unii sa nu mai consume nimic, dar sa fie multumiti ca stau in frig ?. Unii au facut revolutie deoarece nu aveau conditii de trai corespunzatoare. Acum ... .
Dumneavoastra, da, nu puteti trage decat o astfel de concluzie, vazand si comentariul ulterior. Cel cu "fraiereala", "revolutia" ???
Concluzia reala , de fapt, este urmatoarea:
In luna decembrie 2011, o luna destul de calduroasa, cei care au avut repartitoare de costuri si robineti termostatati (termostatici, termostatizabili, ca sa dau toate denumirile intalnite de mine, plus robinet cu reglaj termostatic), au avut posibilitatea sa-si limiteze consumurile in zilele mai calduroase. Cei fara repartitoare, stateau cu geamurile deschise (am facut poze) si aruncau caldura pe geam.
Sistemul e bun in aceste perioade de tranzitie, cu temperaturi mai ridicate (desi era decembrie) si cand RADET, din exces de zel, "pompeaza" caldura ca in Siberia. Ca nici ei, RADET, nu pot opera modificari in timp real, au si ei intarzieri in reglajul parametrilor agentului termic. Si atunci, ce sa faci? Sa stai cu geamul deschis, ca cei fara repartitoare? Sau cum mai fac, ilegal, unii : inchid robinetul din subsol ? (unii inchid pe jumatate - mare gresala)
Pardon, eu prefer sa-mi pot limita consumurile din casa, simplu. Nu vorbesc de o economie prosteasca (pe care nu o preaslavesc, ati remarcat gresit) in care toti stau in frig !
In lunile ianuarie si mai ales februarie (cand a fost cel mai frig in 2012), consumurile intre cele trei scari s-au egalizat (aproape), ceea ce ne arata ca REVOLUTIA nu a fost degeaba si ca cei cu repartitoare au beneficiat de tot confortul. Nimeni nu este nebun sa stea in frig si montarea repartitoarelor nu implica obligativitatea DARDAITULUI IN CASE.
Cine afirma asta, nu stie ce vorbeste !
Despre revolutia romana vorbim cu alta ocazie.
Si ca sa mai lansez o problema si stiu ca voi incita spiritele, cei de la etajele superioare terminale (care au cerul deasupra), ar vrea confortul celor de la etajele intermediare si costuri egale. Pe motiv ca instalatia blocului asa a fost proiectata, ca si ei sa beneficieze de 18-20 de grade Celsius in apartamente cu costuri identice pe metrul patrat de suprafata locuibila .
FALS !!!
Tocmai acestia, de la ultimul nivel, si cei care si-au facut modificari, de genul spartului peretilor dinspre balcoane, care au consumuri mai mari decat ceilalti, sunt cei mai nemultumiti de repartitoare, pentru ca ar vrea sa-si imparta consumurile cu cei de la nivelele inferioare.
Ca inainte de revolutie si ca in blocurile necontorizate !
Factorii de corectie nu sunt de ajuns, ei avand locuinte prost izolate si fara aporturi de caldura de la partea superioara. Cei care si-au spart peretii catre balcon au tras o carte necastigatoare, facand o mare prostie pe banii lor. Si acum sunt foarte vocali impotriva repartitoarelor.
Fiecare isi vede numai interesul (uneori meschin si nejustificat) si de aceea apar afirmatii aberante despre acest mod de contorizare. Inca o data: este o CONVENTIE care se aplica la fel tuturor utilizatorilor sistemului !!! Un sistem departe de a fi perfect.
Nu vreau sa intru in polemica cu dvs, ci doar vin sa va arat anumite aspecte privind contorizarea. De anul trecut mi-am montat CT. Pana anul trecut si eu eram impotriva repartitoarelor de costuri. Deci, locuiesc la parter, ap cu 3 camere, pe colt, din care 2 camere cu doi pereti exteriori, o camera cu un perete exterior si un perete pe casa scarii. Locuiesc la ultima scara, deci va dati seama ce indice de confort aveam . Doua camere au si izolatie. Asa cum v-am spus, fiind ultima scara, pe colt, sub apartamentul meu nu trece nici o conducta de apa calda sau caldura (asa este proiectat blocul), deci nici urma sa pot beneficia macar de ceva caldura prin plafonul subsolului. Pana sa ni se bage repartitorele de cost, desi plateam un pic mai mult, exista un confort termic. Dupa montarea acestora trebuia sa am grija tot timpul cat consum, ptr ca trebuia sa am grija cat de cat la bugetul familiei. Au trecut cativa ani de chin si intr-un final am hotarat sa-mi montez CT.
Sora mea, care locuieste intr-un bloc similar cu cel in care locuiesc eu, tot apartament cu 3 camere, desi nu la parter si nu pe colt, bloc necontorizat platea cu 50 lei in plus fata de cat plateam eu. Diferenta era ca avea caldura non-stop , iar cand era prea cald isi inchidea caloriferele de la robineti, iar eu stateam in frig.
Cat priveste geamurile deschise iarna, eu cred ca acei oameni isi aeriseau casele, ci nu aruncau caldura pe geam asa cum ati spus dvs. Stiti bine ca acolo unde nu intra aerul pe geam, intra doctorul pe usa.
Nu sunt om cu pregatire tehnica sa va pot contrazice dpdv tehnic. Poate dvs aveti dreptate in ceea ce priveste aspectul asta. Dar sunt om care lucreaza cu finantele. Stiu ce inseamna un buget (inclusiv pe cel al familiei), stiu ce inseamna niste costuri si stiu ca ptr mine si ptr foarte multi, contorizarea caldurii nu reprezinta o ideea buna. Si tocmai din aceasta cauza din ce in ce mai multe oameni vor sa renunte la acest sistem.
P.S. "Nimeni nu este nebun sa stea in frig si montarea repartitoarelor nu implica obligativitatea DARDAITULUI IN CASE." - aici chiar va contrazic: sunt foarte multi nebuni chiar. Cunosc oameni sarmani, cu un buget redus care prefera sa-si scoata caloriferele dintr-o camera nelocuita decat sa dea drumul la caldura (caldura costa).
Am sa va aduc un contraargument.
Proprietarii care au repartitoare, daca nu au bani sa plateasca pot opta sa-si inchida robinetii caloriferelor si sa stea in frig (aragazul nu poate incalzi ca lumea un apartament, cel mult bucataria).
Daca ei n-ar avea repartitoare, ar sta in caldura, confortabil, dar....nu ar avea bani sa-si plateasca aceasta caldura, ar ramane restantieri.
Restantele s-ar acumula luna de luna, asociatia n-ar mai fi in stare sa-si acopere factura si furnizorul ar opri furnizarea caldurii, apei calde.
Ar suferi toti proprietarii, cu sau fara bani.
Atata timp cat exista optiunea de consum, omul are si posibilitatea sa traiasca prost la propria alegere, nu prin vointa altora, fara sa-i incurce pe ceilalti.
Dv., daca ati fi vrut sa locuiti in confort nu trebuia decat sa deschideti caloriferele. Cu aceeasi bani v-ati montat CT. Foarte bine, dar nu ne spuneti ca de saracie locuiati in frig.
@elga50: Cu dvs am avut niste discutii pe aceeasi tema anul trecut. Nu imi face placere sa reiau aceleasi discutii, ptr simplul motiv ca nu imi place sa ma repet. Dar ptr ca nu imi place sa las omul vorbind de unul singur , (re)vin cu niste explicatii (de fapt, sunt aceleasi de anul trecut). Intr-adevar, confortul se plateste. Si eu am platit cu varf si indesat. Ideea este ca ceea ce plateam eu era statul in frig (va rog sa cititi despre pozitionarea apartamentului). Cu aceeasi bani platiti pe caldura sau (ne)caldua din apartament pe timpul repartitoarelor imi platesc acum gazele, Mai sus spuneam despre un buget, pe care orice familie il are. Este usor sa spui "da, dom'ne, drumul la repartittoare si ai confort,", dar mai greu e cand iti vine factura de plata. Credeti ca mie mi-a convenit sa scot din buzunar peste 10000 lei sa fac o asemenea investitie? Nu, doamna! Si cand am luat decizia de a monta CT, nu m-am gandit ca voi face economie, mi-am spus ca daca ajung sa plates cla acelasi nivel intretinerea + gazele si tot este bine, dar stau in confort, nu in frig. Si drept dovada am avut dreptate. Platesc tot atat, dar nu tremur!
Daca apartamentul dvs este avantajat prin pozitionare, nu cred ca trebuie sa generalizati. Nu toata lumea locuieste in apartamentele pozitionate pe mijloc.
Consider ca v-am dat o a doua explicatie si discutia noastra va lua sfarsit aici. Este clar ca avem pareri diferite pe aceasta tema si nu are nici un rost sa o continuam la nesfarsit. In definitiv, noi suntem proprii nostri stapani pe bugetele noastre si ,credeti-ma, e dreptul fiecaruia de a arata avantajele si dezavantajele instalarii repartitoarelor de costuri. Cine are ochi sa vada, va vedea....cine nu, plateste!