avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... scoatere repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

scoatere repartitoare

buna seara
as dorii sa va intreb daca se pot scote repartitoarele avand in vedere ca in cateva zile o sa ne dea drumul la caldura. in baza a carui lege nr daca exista.
cum ar trebui sa formulam cererea daca nu cer prea mult.
multumesc
O singura observatie am a face la mesajul dv.
In cazul condominiilor cu mai multe scari, fiecare scara are propriul contor pe consumul caruia se factureaza separat.
Deci scara este autonoma din punct de vedere al consumului de caldura si proprietarii de pe acea scara pot hotari autonom in ce fel isi vor repartiza caldura - cu sau fara repartitoare.
Asadar nu se intreaba tot blocul despre cum sa se contorizeze o scara sau alta, ci singuri, proprietarii acelei scari, decid.

@elga50 imi place cum restabiliti echilibrul (oare?) printre bezmetici.
elga50,

Multumesc pentru aprecierile facute in particular.

Citesc de ceva vreme comentariile dumneavoastra extrem de pertinente si documentate.

Ieri cautam ceva din legislatia in instalatii, am intrat pe avocat.net si nu m-am putut abtine sa fac cateva aprecieri.
Ultimul dumneavoastra comentariu este de asemenea pertinent. Asa este, am exagerat in privinta celor doua scari de bloc care ar putea decide pentru a treia ! Toate cele trei scari sunt, asa cum spuneti, contorizate separat (cu contor de bransament separat) si fiecare a decis cum sa-si imparta costurile cu energia termica.

Problema aparuta la una din scarile de bloc, cea despre care spuneam ca are contorizare individuala partiala (unii proprietari au decis sa renunte la repartitoare), este aceea ca, la un moment dat, 10 proprietari, din 15, au decis ca nu mai vor repartitoare. Acestia 10 au incercat din rasputeri sa anuleze contractul cu firma de citiri, in 2011 si 2012, facand presiuni asupra celor 5 proprietari ramasi pe repartitoare, pentru a-i determina sa renunte la ele.

Norocul celor 5 a fost aparitia Ord. 343/2010 si astfel a fost posibila derularea in continuare a contractului de citiri. Intre timp, cei 5 sunt acum 8, care beneficiaza de repartitoare.
Cei 7 proprietari care nu vor repartitoare au actionat Asociatia in instanta pentru "Obligatia de a face". Adica, pentru a forta conducerea Asociatiei sa rezilieze contractul in vigoare cu firma de citiri. Din cei 7, 3 proprietari refuza sa-si plateasca cheltuielile cu caldura pe lunile ian., feb., mar. si aprilie 2012. I-am actionat in instanta pentru neplata datoriilor catre Asociatie.

Problema este cu atat mai complicata cu cat in Nov. 2011 au tinut, pe scara respectiva, o asa zisa "Adunare Extraordinara a Asociatiei de Proprietari" (nici cazul de asa ceva), la care au participat o parte din membrii scarii respective (deci nu toata Asociatia) si la care au decis ca nu mai vor acel Contract de prestari servicii cu firma de citiri. Cei ramasi fara repartitoare incearca sa foloseasca acea decizie in instanta impotriva Asociatiei.

De aceea am exagerat putin notiunea de "majoritate".

Eu cred ca aceste Contracte cu firmele de citiri se incheie prin Asociatia de Proprietari dar, ulterior, AP nu poate rezilia un contract care functioneaza in conditiile legii si de care beneficiaza un numar de proprietari, chiar daca nu mai este indeplinit procentul de 80% de la montare.
Daca Asociatia ar avea drept decizional in rezilierea unor astfel de contracte, am fi in situatia in care, daca Presedintele Asociatiei (care poate locui pe alta scara decat cea in discutie) o ia razna sau are vreun interes, sa poata emite o hartie prin care cere rezilierea contractului.
Ne-am afla intr-o situatie cu adevarat aberanta !!!

Personal nu-i inteleg pe cei care doresc cu atata ardoare revenirea la vechiul sistem. Unii nu au invatat sa-l foloseasca. E ca si cum ai spune: televizorul meu consuma mult ! Asta pentru ca-l las mereu deschis, zi si noapte. Orice inventie umana, fie ca este televizor, masina, radiator functioneaza cu consum de energie. Si apropo de radiatoare, nu da nimeni vina pe contorul de energie electrica atunci cand folosim un radiator electric sau o aeroterma electrica. De ce am da vina pe repartitorul de costuri ???
Ce nu inteleg cei care vorbesc despre repartitoare, ca nu ar citi direct consum de caldura ci doar unitati (convertibile ulterior), este faptul ca repartitorul trebuie privit ca o CONVENTIE, acceptata de toata lumea, si care este aceeasi pentru toti.
Iar daca vom continua sa ne uram intre noi si sa ne banuim de furt peste tot (chiar si la repartitorele de costuri), asta inseamna ca vom vedea numai hoti la tot pasul si vom innebuni!

multumesc pentru rabdarea de a fi citit aceste randuri,

un bezmetic (pentru domnul Iulian Manea cu simpatie si in gluma, evident)

PS As zice mai degraba: Nimeni nu poate fi inlocuit !!!




Ultima modificare: Luni, 7 Ianuarie 2013
calineanu, utilizator
@calineanu

Am mai spus in mai multe topicuri. Daca la o scara de bloc se doreste si se si hotaraste renuntarea la repartitoare nimeni nu trebuie sa se atinga de contract. De ce?
Pentru ca necalcularea - deci lipsa prestatiei - nu aduce nicio cheltuiala proprietarilor.
Crearea scandalului cu renuntarea la contract inseamna nervi, timp pierdut si poate chiar actiuni in instanta, toate acestea cu acelasi rezultat ca si daca nu se renunta la contract, dar nu se presteaza.

Poate ca e mai bine pentru dv., ca reprezentant al asociatiei sa ajungeti in instanta cu cei care nu vor sa mai plateasca caldura dupa calculul facut de firma pentru ca acolo s-ar transa chestiunea si fiecare parte ar sti ce are de facut.

Intr-adevar, cei care militeaza cel mai tare pentru renuntarea la repartitoare sunt cei care consuma cel mai mult, iar faptul ca sunt altii care beneficiaza de repartitoare, platind mai putin la caldura, sunt pentru ei ca si "capra vecinului".
Ultima modificare: Marți, 8 Ianuarie 2013
elga50, moderator
calineanu a scris:

Eu cred ca aceste Contracte cu firmele de citiri se incheie prin Asociatia de Proprietari dar, ulterior, AP nu poate rezilia un contract care functioneaza in conditiile legii si de care beneficiaza un numar de proprietari, chiar daca nu mai este indeplinit procentul de 80% de la montare.
Daca Asociatia ar avea drept decizional in rezilierea unor astfel de contracte, am fi in situatia in care, daca Presedintele Asociatiei (care poate locui pe alta scara decat cea in discutie) o ia razna...


Eu cred ca orice contract bine intocmit si cu respectarea legislatiei trebuie sa contina clauze de rezilire, de incetare... Asociatia de proprietari, ca semnatara a contractului, are dreptul sa suspende ori sa rezilieze acel contract, asa cum se prevede sau ar trebui sa se prevada in contract.
Daca acel contract nu contine clauze de reziliere este nul pentru ca nu a respectat legea.
Sigur ca vorbesc de situatii normale, de oameni sanatosi la minte care conduc asociatiile si nu de exceptii, asa cum spuneti dv, ca ar putea fi un presedinte ce o ia razna.
Asociatia este condusa de adunarea generala, aceasta-si alege presedintele...
Dar, repet, orice contract trebuie sa poata fi reziliat de partile care l-au incheiat si acceptat.


Alte discuții în legătură

A.n.r.s.c - modificarea legislatiei privind sistemul de incalzire in locuintele dotate cu repartitoare Daniela_2014 Daniela_2014 As dori sa stiu daca la acest moment exista un act emis (lege, hg, ordin) cu privire la interzicerea inchiderii repartitoarelor in locuinte si, implicit ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343.2010 anrsc Ionel Manolache Ionel Manolache 1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)