avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare diferentele apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare diferentele apa

suntem o familie de trei persoane(eu,sotul si copilul de 3 ani)si locuim iintr-o garsoniera ,intr-un bloc din sectorul 3 ,din luna iunie.Blocul are contor de bransament si toate apartamentele sunt contorizate la scara 1,unde locuim.Indexul contoarelor este citit de fiecare propietar in parte,pe propia raspundere si este predat pe un formular tip,lunar intre datele 1 si 5 ale lunii.Mentionez ca am citit si am predat indexurile de apa rece/calda conform acestor date.La prima intretinere,platita in luna iulie,totul a fost in regula,am fost 3 persoane la intretinere si am platit cat am consumat.In luna august am observat ca eram trecute 2 persoane,in loc de 3 si la consumul de apa calda erau calculati 3 mc in plus.(respectiv 42.25 ron )Consumul este constant la noi in apartament, respectiv 4 mc de apa rece si 2 mc de apa calda.Cand i-am atras atentia administratorului,acesta a explicat ca posibil dna. contabila sa fi gresit si am inchis ochii,am achitat asa cotele de intretinere.Luna urmatoare totul bine calculat din nou,nr. de persoane,consum real.Acum este afisata intretinere pe luna octombrie,unde iar suntem trecute 2 persoane si la apa calda iar suntem incarcati cu 3 mc.Cand am cerut lamuriri administratorului, acesta mi-a spus ca are o diferenta foarte mare de acoperit,nu stie sa imi spuna cat exact,in jur de 30 si ceva de mc, si ca sa nu aplice legea pausalitatii,a pus si el pe ici pe colo cativa mc.La doua apartamente din bloc nu s-au predat indexurile de apa si sunt puse la plata la consumul de apa calda cu suma de 50 ron,desi sunt trei pers / apartament. Cum asa am intrebat eu?consum 2 mc,fac economie,si platesc mai mult decat dublu?Iar apartamentele cu 4 ,5 persoane,cum este cazul dansului,platesc aprox.acelasi consum ca si noi(50 ron).Cum s-a facut aceasta repartitie a diferentei de mc,dintre suma contoarelor si contorul de bransament?Am discutat cu vecina de langa mine,care a spus ca si ea are un mc cub in plus la plata(apartament de doua camere unde locuiesc doua persoane).Am facut o contestatie si am predat-o presedintelui,am primit raspuns"Metoda de calcul este urmatoarea:

-Consumul declarat pe propia raspundere este calculat la tariful care reiese din factura.
-diferenta se calculeaza conform art.42 din HG 400/2003 conform prevederii legii nr.199/200 modificata prin OG 78/2001 si HG 933/2004,aplicandu-se pretul mediu,de regula 3-4 mc de apa rece si 2-3 mc apa calda.Mentionez ca declararea consumului la ap.14 s-a facut in timp respectiv 4 mc apa rece si 2 mc apa calda.Analizand situatia financiara a chiriasilor care locuiesc la ap.14 cotele de intretinere s-au calculat la 2 persoane si nu la trei.Reglarea se va face in luna urmatoare,urmand a fi calculata si adaugata diferenta ce revine unei persoane din cheltuielile comune".

In primul rand,nu stiu in ce calitate a analizat domnul administrator situatia noastra financiara si dupa ce parametrii a ajuns la concluzia ca aceasta este precara.(nu avem un aspect neingrijit sau murdar,urat mirositor)Nu suntem propietari,insa nu avem nici calitatea de chiriasi.Propietarul apartamentului ne este un bun prieten si nu platim chirie sau vre-o suma de bani in schimbul faptului ca locuim in casa dansului.
Revenind la situatia neplacuta,as dori va rog , sa stiu cum de impart si se calculeaza diferenta de mc dintre suma contoarelor apartamentelor si valoarea citita pe contorul de bransament.Stiam ca daca de exemplu contorul de bransament arata 500 mc,se scade din aceasta suma indexurilor contoarelor de apartament, din ce ramane se extrag 10% care se distribuie catre apartamentele contorizate drept pierderi, iar restul catre necontorizati.Insa in cazul scarii 1 toate apartamentele sunt contorizate,de unde diferenta aceasta atat de mare de mc la apa calda?Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cum se imparte de fapt aceasta diferenta de mc ,dintre contorul de bransament si suma contoarelor apartamentelor contorizate(toate din bloc in acest caz).Tabelul de intretinere afisat arata clar ca aceasta repartizare s-a facut dupa ureche, nicidecum dupa nr.de persoane,sau dupa vre-un procent drept pierdere.
Asa sa procedati. In primul rand sa il intrebati daca dansul intelege ceva din acel raspuns si cum se analizeaza situatia proprietarilor si a chiriasilor conform carei legi si procesul verbal in care au analizat situatia dv.:D si a altora,iar diferenta din reglare sa o plateasca dansii pt ca nu dv ati solicitat sa va "scuteasca " de o persoana la cotele de intretinere ,ci dansii.
Legile dupa care functioneaza asociatiile de proprietari sunt:
- Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari;
- HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii de mai sus.
Orice alte legi si HG-uri sunt abrogate.

Diferentele de apa se impart conform regulamentului de repartizare a diferentei de apa din fiecare asociatie. Acest regulament trebuie decis in comitetul executiv si afisat la avizier pentru a sti toata lumea cum se face cu aceasta "diferenta".
Nu e prevazut in legile sau norme cum se repartizeaza.
Se poate repartiza dupa:
- numar persoane;
- consum;
- cota-parte indiviza;
......... sau o combinatie intre ele.

Nu se repartizeaza arbitrar dupa interpretari personale si subiective.
@elga50 si @ crina1 , va multumesc frumos pentru lamuriri si timpul acordat, voi inainta maine catre domnul presedinte o noua contestatie in care cer mai multe lamuriri si actele doveditoare.
Orice cheltuiala a asociatiei se repartizeaza proprietarilor dupa un principiu simplu - Principiul beneficiarului(sau al cauzalitatii, sau cum vreti sa-i spuneti). Cheltuieli care sunt determinate de persoane(de numarul de persoane) se impart pe persoane, cheltuieli care sunt determinate de numarul de apartamente, pe apartamente. Pot fi cheltuieli care sunt determinate/cauzate numai de o parte din proprietari, deci se impart numai acelor proprietari... Iar in toate celelalte situatii, in care nu se poate stabili un "beneficiar" al acelor cheltuieli, acestea se impart pe cota parte indiviza - modalitatea "default" de a repartiza cheltuielile.

In fiecare asociatie exista diferente intre contorul de bransament si suma indecsilor declarati, diferente care trebuie si ele acoperite.
Ca sa impace si capra si varza, adica pe cei carcotasi care cred ca parerea lor este intotdeauna universal adevarata, s-au tot inventat diferite siteme de repartizare a acestor diferente, cu 10% in functie de nu stiu ce, maxim x metri pe numar de persoana, diferenta in alta parte etc. Din seria sa ne complicam viata ca nu avem altceva mai bun de facut.


Din punctul meu de vedere aceste diferente reprezinta pierderi.
Nu se impart nici in functie de numarul de persoane. Pentru ca nu se poate stabili o cauzalitate intre numarul de persoane si aceste pierderi.
Poate sa fie 1 persoana intr-un apartament si sa aiba instalatiile defecte deci consumul real sa fie 10 mc, si pe de alta parte pot sa fie 5 persoane intr-un apartament si instalatiile sa functioneze bine iar consumul declarat sa fie chiar cel real.

Cine spune ca aceste diferente trebuie repartizate in functie de numar de persoane, greseste.
Nu se impart nici in functie de consumul declarat. Din aceleasi motive. Daca am consum de 10 metri declarat pe luna nu inseamna ca am cauzat pierderi mai mari fata de un apartament cu un consum de 1 metru pe luna.

Revenind inca o data la natura acestor diferente, ele pot fi datorate unui contor de bransament defect, pierderi de apa din instalatii, furt, erori de inregistrare ale apometrelor, diferente datorate de decalajul la citirea consumului etc. Nici nu au importanta cauzele acestor diferente. Important este ca nu exista nici o motivatie inspre a repartiza aceste diferente altfel decat pe cota parte indiviza.
Toate lumea le numeste pierderi insa putini le si trateaza ca atare. Orice pierdere, indiferent ca e vorba de furt din gestiunea associatiei, ca a mancat catelul banii administratorului pentru plata facturior, sau ca l-a furat un hot pe strada, ori ca a luat foc casa cu bani, etc... se repartizeaza pe cota parte indiviza.


Dpdv legal( si nu numai) trebuie un regulament de repartizare a consumului de apa doar in cazul in care exista si consum contorizat si consum pausal. Necesitatea regulamentului nu este determinata de eventuala aparitie a diferentelor de consum. Iar acesta hotarare trebuie sa specifice neaparat cum se aloca consumul pausal. Precizarile referitoare la pierderile de apa pot sa lipseasca.
Ca o paranteza, diferente de consum pot sa apara, si chiar apar si in asociatiile unde toate apartamentele sunt dotate cu apometre, si unde nu e nevoie de regulament de repartizare a consumului de apa.








Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2012
grandanat, utilizator
in conditiile in care se inregistreaza diferente mari intre consumul real(conform facturilor) si cel declarat de proprietari, ce se poata face? se poate face un control al apometrelor? de catre cine se face?

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Facturare apa contoare verificate si neverificate metrologic belfegor belfegor La o scara de bloc o parte din proprietari au contoare noi sau verificate metrologic iar alta parte nu.Cum facturez apa potabila si pierderile de apa? (vezi toată discuția)
Repartizare pierderi apa flori2009 flori2009 Buna seara! Suntem Asociatie de Proprietari si aproape lunar avem pierderi mari la apa, pierderi ale caror costuri le suportam noi, proprietarii. As dori sa ... (vezi toată discuția)