avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare diferentele apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare diferentele apa

suntem o familie de trei persoane(eu,sotul si copilul de 3 ani)si locuim iintr-o garsoniera ,intr-un bloc din sectorul 3 ,din luna iunie.Blocul are contor de bransament si toate apartamentele sunt contorizate la scara 1,unde locuim.Indexul contoarelor este citit de fiecare propietar in parte,pe propia raspundere si este predat pe un formular tip,lunar intre datele 1 si 5 ale lunii.Mentionez ca am citit si am predat indexurile de apa rece/calda conform acestor date.La prima intretinere,platita in luna iulie,totul a fost in regula,am fost 3 persoane la intretinere si am platit cat am consumat.In luna august am observat ca eram trecute 2 persoane,in loc de 3 si la consumul de apa calda erau calculati 3 mc in plus.(respectiv 42.25 ron )Consumul este constant la noi in apartament, respectiv 4 mc de apa rece si 2 mc de apa calda.Cand i-am atras atentia administratorului,acesta a explicat ca posibil dna. contabila sa fi gresit si am inchis ochii,am achitat asa cotele de intretinere.Luna urmatoare totul bine calculat din nou,nr. de persoane,consum real.Acum este afisata intretinere pe luna octombrie,unde iar suntem trecute 2 persoane si la apa calda iar suntem incarcati cu 3 mc.Cand am cerut lamuriri administratorului, acesta mi-a spus ca are o diferenta foarte mare de acoperit,nu stie sa imi spuna cat exact,in jur de 30 si ceva de mc, si ca sa nu aplice legea pausalitatii,a pus si el pe ici pe colo cativa mc.La doua apartamente din bloc nu s-au predat indexurile de apa si sunt puse la plata la consumul de apa calda cu suma de 50 ron,desi sunt trei pers / apartament. Cum asa am intrebat eu?consum 2 mc,fac economie,si platesc mai mult decat dublu?Iar apartamentele cu 4 ,5 persoane,cum este cazul dansului,platesc aprox.acelasi consum ca si noi(50 ron).Cum s-a facut aceasta repartitie a diferentei de mc,dintre suma contoarelor si contorul de bransament?Am discutat cu vecina de langa mine,care a spus ca si ea are un mc cub in plus la plata(apartament de doua camere unde locuiesc doua persoane).Am facut o contestatie si am predat-o presedintelui,am primit raspuns"Metoda de calcul este urmatoarea:

-Consumul declarat pe propia raspundere este calculat la tariful care reiese din factura.
-diferenta se calculeaza conform art.42 din HG 400/2003 conform prevederii legii nr.199/200 modificata prin OG 78/2001 si HG 933/2004,aplicandu-se pretul mediu,de regula 3-4 mc de apa rece si 2-3 mc apa calda.Mentionez ca declararea consumului la ap.14 s-a facut in timp respectiv 4 mc apa rece si 2 mc apa calda.Analizand situatia financiara a chiriasilor care locuiesc la ap.14 cotele de intretinere s-au calculat la 2 persoane si nu la trei.Reglarea se va face in luna urmatoare,urmand a fi calculata si adaugata diferenta ce revine unei persoane din cheltuielile comune".

In primul rand,nu stiu in ce calitate a analizat domnul administrator situatia noastra financiara si dupa ce parametrii a ajuns la concluzia ca aceasta este precara.(nu avem un aspect neingrijit sau murdar,urat mirositor)Nu suntem propietari,insa nu avem nici calitatea de chiriasi.Propietarul apartamentului ne este un bun prieten si nu platim chirie sau vre-o suma de bani in schimbul faptului ca locuim in casa dansului.
Revenind la situatia neplacuta,as dori va rog , sa stiu cum de impart si se calculeaza diferenta de mc dintre suma contoarelor apartamentelor si valoarea citita pe contorul de bransament.Stiam ca daca de exemplu contorul de bransament arata 500 mc,se scade din aceasta suma indexurilor contoarelor de apartament, din ce ramane se extrag 10% care se distribuie catre apartamentele contorizate drept pierderi, iar restul catre necontorizati.Insa in cazul scarii 1 toate apartamentele sunt contorizate,de unde diferenta aceasta atat de mare de mc la apa calda?Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cum se imparte de fapt aceasta diferenta de mc ,dintre contorul de bransament si suma contoarelor apartamentelor contorizate(toate din bloc in acest caz).Tabelul de intretinere afisat arata clar ca aceasta repartizare s-a facut dupa ureche, nicidecum dupa nr.de persoane,sau dupa vre-un procent drept pierdere.
Ce trebuie facut daca in cazul unei citiri a apometrelor din toate apartamentele (operatiune care la noi in bloc nu s-a facut in ultimii 6 ani) descopar ca intr-un apartament nu sunt apometre?
Proprietarul nu locuieste in apartament, acum isi reamenajeaza apartamentul si a dat apometrele jos fara sa anunte pe nimeni. I-am intilnit in apartament doar pe muncitori care mi-au spus nepasatori ca nu sunt apometre fiindca le-au dat jos...
Aplicati prevederile Ordinului 343/2010 ANRSC:
Art. 26. - (1) Citirea se poate realiza şi numai de către proprietar, dar în aceeaşi zi în care se fac şi restul citirilor, caz în care reprezentantul asociaţiei de proprietari/locatari, respectiv prestatorul au obligaţia de a centraliza datele şi de a face verificări cel puţin trimestrial privind corectitudinea datelor transmise.
(2) Apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie este considerat fără repartitoare de costuri pentru apă caldă atunci când:
a) nu sunt montate repartitoare de costuri pentru apă caldă;
b) proprietarul renunţă la repartitoarele de costuri pentru apă caldă;
c) se constată violarea sigiliilor chiar şi numai la unul dintre repartitoarele de costuri pentru apă caldă. Perioada considerată ca fiind fără repartitor este de la verificarea anterioară şi până la punerea în funcţiune a repartitorului, iar consumul pe această perioadă se recalculează pe cheltuiala proprietarului, luând în calcul un număr de unităţi de calcul stabilite conform prevederilor art. 28 alin. (3);
d) timp de 3 luni proprietarul nu permite citirea şi/sau verificarea repartitoarelor de costuri pentru apă caldă; consumul pentru această perioadă se recalculează conform prevederilor lit. c), pe cheltuiala proprietarului;
e) proprietarul refuză înlocuirea repartitorului de costuri pentru apă caldă în cazul în care acesta s-a defectat sau înregistrează valori a căror erori de măsură depăşesc clasa de exactitate a repartitorului;
f) consumul de apă caldă este sub cantitatea zilnică/locuitor stabilită de Ministerul Sănătăţii pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale şi preparării hranei.
........................
Art. 28. (3) Pentru apartamente considerate fără repartitoare de costuri, repartizarea cheltuielilor pentru energia termică înglobată în apa caldă de consum se face proporţional cu numărul de unităţi de consum calculate cu relaţia:
______________ Consumul = 3.3 * nr. persoane_____________


Pentru apa rece 3.3 se inlocuieste cu 5.1

Sau, daca aveti un regulament propriu al asociatiei pentru repartizarea pierderilor de apa, ar trebui sa prevedeti in el si asemenea situatii.

La mine in asociatie, cine e prins fara apometre sigilate este considerat necontorizat si i se pune toata pierderea de apa din luna respectiva.



Nu zic sa nu contribui la pierderi, dar ori contribui toti ori doar unii.
La mine toti robinetii sunt inchisi incepand de la contor pana la bateria de la cada si chiuveta la o baie, wc-u e desfintat e inchis robinetul. La cealalta baie dupa contor nu am nici o teava care sa duca la vreo chiuveta sau wc. La bucatarie la fel, sunt inchisi robinetii de la contor si decuplata de la chiuveta. Daca ar fi sa pierd 2 mc de apa calda pe undeva in total, cred ca m-ar fi sunat pana acum vecinul ca il inund.
Eu personal am facut un calcul. Media consumului de apa calda pe persoana si este undeva la 2 mc. Eu nelocuind in acel apartament, ma trezesc cu 2 mc de apa calda si o persoana la numarul celor care locuiesc acolo. Am zis ok, poate ca sa para pierderile cat e cat legale pune si o persoana la intretinere. Dar atunci sa puna 2 mc de persoana si la celelalte apartamente. Faceti si dvs. un test si contoriziati numarul de mc pe care ii consumati intr-o luna si impartiti la numarul de persoane care locuiesc. Cel mai probabil va iesi un consum de 2... maxim 3 mc de apa calda.
La fel si cu apa rece. Consum 4 mc de apa rece, nu locuiesc acolo, nu am nici o persoana trecuta la intretinere, dar am 4 mc de apa rece la un cost mai mare decat cel pe care il factureaza apa nova.
Deci, daca e sa fie pierderi, sa fie la toti, nu doar la cei care nu locuiesc.
Ca sa nu spun ca calculul pentru lift, salarii, este mai mare pentru cei care au 3 camere decat cei care au 2 sau 1 camera. Eu care in octombrie aveam 1 persoana la intretinere (desi nu era locuit apartamentul) am platit pentru astea aproape 30 de lei. Iar unii care stau la 2 camere, 4 persoane au platit aproape 20 de lei. Un calcul tampit dupa parerea mea. Daca am un apartament mai mare si sunt o persoana, ma plimb mai mult cu liftul decat un apartament cu 2 camere si 4 persoane, produc mai mult gunoi pe scara?
Repartizarea corecta si legala este:
- in functie de numarul persoanelor - gunoi, curent electric(inclusiv de la lift, nu locuiti, nu consumati) si gaze.
- in functie de cota-parte indiviza (proportional cu suprafata apartamentului) orice cheltuiala care vizeaza intretinerea, gestionarea, reparatia, inlocuirea partilor sau intregului din aceasta cota-parte indiviza de proprietate comuna.
Salariile vizeaza administrarea si ingrijirea proprietatii comune, deci a cotei dv indivize si de aceea platiti in conformitate cu aceasta. Pe hol dv. aveti o cota-parte indiviza de proprietate proportional mai mica sau mare fata de a vecinilor dv. si acea portiune este curatata. Asta ca sa va dau un exemplu simplu.
- in functie de beneficiari pentru servicii speciale pentru anumite apartamente.

Adica vreau sa spun ca repartizarea cheltuielilor in acest mod descrisa in lege are ratiunea ei si chiar nu e tampita deloc.

Aberatiile de interpretare pe plan local a administratorului sau a conducerii asociatiei a acestei repartizari a diferitelor cheltuieli ca urmare a necunoasterii legii, de-abia in acest caz putem vorbi de abuzuri si chiar mai rau....de tampenii.
Inteleg, dar cand rubrica se refera la Ascensor + materiale + salarii ... e cam dubios, parerea mea. Eu unul as fi facut dupa numarul de persoane. Nu vad logic cum o persoana poate murdari o cota parte indiviza mai mult decat o pot face 5.
Ca sa nu spun, ca reparatiile la coloanele comune de apa si scurgere le-am suportat singur pe toata suprafata lor din apartament, pentru ca in baza asociatiei nu rezolvam nimic prea curand (poate in vara anului viitor), totodata si cu caloriferele, am chemat radetul caruia i-am platit interventia de a descarca, incarca si costul agentului termic, am instiintat asociatia care nu a fost de acord sa imi puna la dispozitie cheile pentru acces la robineti. Atat administratorul cat si presedintele au luat la cunostinta de problema cu fisura caloriferului si cu toatea astea spun ca nu se poate iarna asta.
Ce cheluieli comune si materiale mai sunt si astea care mi le platesc singur sau nu le pot face desi le platesc?
Discutasem intr-un alt topic, problema asociatiei. As vrea sa stiu cum justifica salariile care le iau, pentru ca la judecatorie si la administratia financiara nu apare ca fiind asociatie de proprietari sau sa fi inceput un demers in acest sens.
Stiu ca daca nu locuiesc trebuie sa platesc doar o parte din cheltuieli. Nu gunoi, nu curent, nu lift. Dar cu practic nu locuiesc acolo... apar pe hartii ca si cum as locui si as consuma. Stiu ca trebuie sa platesc caldura si e normal. Doar ce nu mi se pare normal, e consumul meu de apa. Contribui si eu la pierderi, dar atunci imparte pierderile la toata lumea. Nu la cei care nu locuiesc pui pierderile si la restu nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Facturare apa contoare verificate si neverificate metrologic belfegor belfegor La o scara de bloc o parte din proprietari au contoare noi sau verificate metrologic iar alta parte nu.Cum facturez apa potabila si pierderile de apa? (vezi toată discuția)
Repartizare pierderi apa flori2009 flori2009 Buna seara! Suntem Asociatie de Proprietari si aproape lunar avem pierderi mari la apa, pierderi ale caror costuri le suportam noi, proprietarii. As dori sa ... (vezi toată discuția)