avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare diferentele apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare diferentele apa

suntem o familie de trei persoane(eu,sotul si copilul de 3 ani)si locuim iintr-o garsoniera ,intr-un bloc din sectorul 3 ,din luna iunie.Blocul are contor de bransament si toate apartamentele sunt contorizate la scara 1,unde locuim.Indexul contoarelor este citit de fiecare propietar in parte,pe propia raspundere si este predat pe un formular tip,lunar intre datele 1 si 5 ale lunii.Mentionez ca am citit si am predat indexurile de apa rece/calda conform acestor date.La prima intretinere,platita in luna iulie,totul a fost in regula,am fost 3 persoane la intretinere si am platit cat am consumat.In luna august am observat ca eram trecute 2 persoane,in loc de 3 si la consumul de apa calda erau calculati 3 mc in plus.(respectiv 42.25 ron )Consumul este constant la noi in apartament, respectiv 4 mc de apa rece si 2 mc de apa calda.Cand i-am atras atentia administratorului,acesta a explicat ca posibil dna. contabila sa fi gresit si am inchis ochii,am achitat asa cotele de intretinere.Luna urmatoare totul bine calculat din nou,nr. de persoane,consum real.Acum este afisata intretinere pe luna octombrie,unde iar suntem trecute 2 persoane si la apa calda iar suntem incarcati cu 3 mc.Cand am cerut lamuriri administratorului, acesta mi-a spus ca are o diferenta foarte mare de acoperit,nu stie sa imi spuna cat exact,in jur de 30 si ceva de mc, si ca sa nu aplice legea pausalitatii,a pus si el pe ici pe colo cativa mc.La doua apartamente din bloc nu s-au predat indexurile de apa si sunt puse la plata la consumul de apa calda cu suma de 50 ron,desi sunt trei pers / apartament. Cum asa am intrebat eu?consum 2 mc,fac economie,si platesc mai mult decat dublu?Iar apartamentele cu 4 ,5 persoane,cum este cazul dansului,platesc aprox.acelasi consum ca si noi(50 ron).Cum s-a facut aceasta repartitie a diferentei de mc,dintre suma contoarelor si contorul de bransament?Am discutat cu vecina de langa mine,care a spus ca si ea are un mc cub in plus la plata(apartament de doua camere unde locuiesc doua persoane).Am facut o contestatie si am predat-o presedintelui,am primit raspuns"Metoda de calcul este urmatoarea:

-Consumul declarat pe propia raspundere este calculat la tariful care reiese din factura.
-diferenta se calculeaza conform art.42 din HG 400/2003 conform prevederii legii nr.199/200 modificata prin OG 78/2001 si HG 933/2004,aplicandu-se pretul mediu,de regula 3-4 mc de apa rece si 2-3 mc apa calda.Mentionez ca declararea consumului la ap.14 s-a facut in timp respectiv 4 mc apa rece si 2 mc apa calda.Analizand situatia financiara a chiriasilor care locuiesc la ap.14 cotele de intretinere s-au calculat la 2 persoane si nu la trei.Reglarea se va face in luna urmatoare,urmand a fi calculata si adaugata diferenta ce revine unei persoane din cheltuielile comune".

In primul rand,nu stiu in ce calitate a analizat domnul administrator situatia noastra financiara si dupa ce parametrii a ajuns la concluzia ca aceasta este precara.(nu avem un aspect neingrijit sau murdar,urat mirositor)Nu suntem propietari,insa nu avem nici calitatea de chiriasi.Propietarul apartamentului ne este un bun prieten si nu platim chirie sau vre-o suma de bani in schimbul faptului ca locuim in casa dansului.
Revenind la situatia neplacuta,as dori va rog , sa stiu cum de impart si se calculeaza diferenta de mc dintre suma contoarelor apartamentelor si valoarea citita pe contorul de bransament.Stiam ca daca de exemplu contorul de bransament arata 500 mc,se scade din aceasta suma indexurilor contoarelor de apartament, din ce ramane se extrag 10% care se distribuie catre apartamentele contorizate drept pierderi, iar restul catre necontorizati.Insa in cazul scarii 1 toate apartamentele sunt contorizate,de unde diferenta aceasta atat de mare de mc la apa calda?Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cum se imparte de fapt aceasta diferenta de mc ,dintre contorul de bransament si suma contoarelor apartamentelor contorizate(toate din bloc in acest caz).Tabelul de intretinere afisat arata clar ca aceasta repartizare s-a facut dupa ureche, nicidecum dupa nr.de persoane,sau dupa vre-un procent drept pierdere.
@grandanat multumesc frumos pentru raspuns, insa este mai mult un punct de vedere personal.Cum aceste diferente (pierderi) pe scara blocului unde locuiesc(pierderi conform spuselor domnului administrator)au fost impartite pe apartamente,dupa ureche(deoarece acolo unde sunt 5 persoane platesc 50 ron, iar unde sunt 3 persoane(consum 2 mc apa calda) - platesc 45 ron, familie 2 persoane -consum 4 mc , s-a incarcat in plus 1 mc),nu s-a tinut cont nici de nr. de persoane ,nu s-a tinut cont de nimic.Pur si simplu dupa ureche,de aceea ma interesa baza legala (ca unora le convine sau nu acest lucru)dupa cum pot fi impartite aceste pierderi.
merepere a scris:

in conditiile in care se inregistreaza diferente mari intre consumul real(conform facturilor) si cel declarat de proprietari, ce se poata face? se poate face un control al apometrelor? de catre cine se face?


Se sezizeaza presedintele blocului si membrii comitetului executiv pentru a lua masuri ,printre care bineinteles prima va fi un control general in apartamentele tuturor proprietarilor pentru verificarea functionalitatii corecte a apometrelor si pentru verificarea consumurilor decalarate de proprietari
eu sunt presedinte. ma interesa ce se face in conditiile unei diferente mari intre factura si consumul raportat. chiar daca se face control(am facut) nu-mi pot da seama daca aparatul inregistreaza corect. pt un control avizat, cui m-as putea adresa?
@grandanat

Am sa fac pe avocatul diavolului, de dragul exprimarii unui adevar de necontestat si anume: diferenta de clasa de precizie a masuratorii intre contorul de bransament (clasa C - de precizie mare) si clasa de precizie mai mica (A sau B) a contoarelor de apartament.
Aceasta diferenta de clasa de precizie face ca la 1 mc de apa consumata si citita la bransament rezultatul in apartament sa fie 0,90 mc, de exemplu. Multiplicat la sute de mc lunar consumate intr-un condominiu, asta se poate traduce in zeci de mc neinregistrati.
Deci consumul are si el importanta lui in aceste diferente. Cat? Nu stim.
Proportia intre diferitele cauze este de o absoluta incertitudine incat o asociatie cu simtul detaliului mai dezvoltat poate sa includa un anumit procent al pierderilor si pe aceasta componenta.

Chiar as zice ca impartirea pe cota-parte indiviza nu este aproape deloc concreta, decat poate la pierderi efective, avarii, tevi fisurate etc.

Dupa parerea mea cele doua cauze importante sunt:
- diferenta de clasa de precizie, asta insemnand pierderi in consum;
- diferenta de data la care se citesc indecsii, cu zecimale sau nu, gresit sau corect, ca ii da toata lumea sau unora trebuie sa le estimezi si apoi sa le regularizezi consumul peste o luna, doua trei..... care poate fi interpretat ca o cheltuiala administrativa la comun si ca atare care se imparte pe cota-parte indiviza. Dar practic o suprafata mai mare de apartament nu justifica o plata mai mare a acestor pierderi si din aceste cauze.

Totusi, asociatiile inclina sa simplifice lucrurile si sa declare cu aplomb ca aceste pierderi sa se repartizeze pe cota-parte indiviza. Asa procedam si noi.
Avem un Regulament de impartire a acestora pentru ca s-a decis in comitetul executiv, pentru descurajarea celor lenesi care nu-si declarau consumul cu lunile, ca la a 3-a intamplare de genul acesta sa plateasca un procent destul de mare, variabil, din pierderile totale, dar suma sa nu depaseasca 200 lei, bani care nu i se mai returneaza prin regularizarea consumului. Aceasta pedeapsa trebuia consemnata undeva si anume in acest Regulament.

Sunt de parere ca un Regulament de impartire a pierderilor cat mai simplu, face sa fie acceptat mult mai repede de locatari, iar simpla lui afisare la avizier linisteste pana si spiritele cele mai agitate din bloc.
Deci este necesar. O spun din experienta.
Orice cheltuiala care nu e reglementata intr-un fel naste suspiciuni si le intretine ani de zile.
Respectarea Regulamentului, atat de administrator, cat si de locatari impune disciplina si ordinea prin clarificarea solutionarii intr-un fel a problemei.
domnul merepere va puteti adresa unei firme de verificari metrologice a apometrelor (sa cautati 3 firme diferite),tratati cu ei costul lucrarii si apoi incheiati un contract si dansii va ofera cel mai avizat raspuns stampilat si parafat .

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Facturare apa contoare verificate si neverificate metrologic belfegor belfegor La o scara de bloc o parte din proprietari au contoare noi sau verificate metrologic iar alta parte nu.Cum facturez apa potabila si pierderile de apa? (vezi toată discuția)
Repartizare pierderi apa flori2009 flori2009 Buna seara! Suntem Asociatie de Proprietari si aproape lunar avem pierderi mari la apa, pierderi ale caror costuri le suportam noi, proprietarii. As dori sa ... (vezi toată discuția)