avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... declararea judecatoreasca a disparitiei sau mortii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

declararea judecatoreasca a disparitiei sau mortii

in cazul unui unchi mostenitor a 1/4 dintr-un imobil disparut de mai mult de 50 de ani caruia nu i se cunaoste data nasterii ci doar faptul ca e nascut intre 1929-1934 din anumiti parinti si avand ultimul domiciliu cunoscut, se poate face delrararea judecatoreasca a disparitiei sau a mortii?
Cel mai recent răspuns: ContSters48919 , utilizator 09:29, 16 Februarie 2009
Pai si care este procedura pentru a declara disparitia lui? Dupa cat timp de cand nu am mai auzit nimic de el ii pot declara disparitia? El oricum figureaza plecat din tara dar eu nu am mai auzit nimic de el...ce pot face in cazul asta? il verifica si in italia daca mai traieste sau nu si apoi il declara disparut? la cat timp de la declararea disparitiei se emite hotararaea judecatoresc cum ca e disparut si apoi la cat timp de la hotararea jud se declara decesul acestuia?
Decretul 31/1954

ART. 16

Cel care lipseste de la domiciliul sau poate fi declarat disparut prin

hotarire judecatoreasca, putindu-se institui curatela, daca a trecut un an

de la data ultimelor stiri din care rezulta ca era in viata.

Cel astfel declarat disparut poate fi declarat mort, de asemenea prin

hotarire judecatoreasca, daca de la data ultimelor stiri din care rezulta ca

era in viata au trecut patru ani. Declararea mortii nu poate fi insa, hotari-

ta mai ininte de implinirea unui termen de sase luni de la data afisarilor

si publicarii extrasului de pe hotarirea prin care s-a declarat disparitia.

Cel disparut in cursul unor fapte de razboi, intr-un accident de cale-

ferata, intr-un naufragiu sau intr-o alta imprejurare asemanatoare care in-

dreptateste a se presupune decesul, poate fi declarat mort, fara a se mai

declara in prealabil disparitia sa, daca a trecut cel putin un an de la data

imprejurarii in care a avut loc disparitia.

ART. 17

Daca ziua ultimelor stiri despre cel care lipseste de la domiciliu nu

se poate stabili, termenele prevazute in art. 16 alin. 1 si 2 se vor socoti

de la sfirsitul lunii ultimelor stiri, iar in cazul in care nu se poate sta-

bili nici luna, de la sfirsitul anului calendaristic.

Tot astfel, daca nu se poate stabili ziua imprejurarii in care a avut

loc disparitia, termenul prevazut in art. 16 alin. 3 se va socoti de la sfir-

situl lunii in care aceasta imprejurare s-a produs, iar in cazul in care nu

se poate stabili nici luna, de la sfirsitul anului calendaristic.

ART. 18

Deindata ce hotarirea declarativa de moarte a ramas definitiva, cel

disparut este socotit ca a murit la data stabilita prin hotarire, ca fiind

aceea a mortii.

Data mortii disparutului se stabileste potrivit cu imprejurarile.

In lipsa de indicii indestulatoare, se va stabili ca data mortii sta-

bilita potrivit dispozitiilor prezentului articol, daca se va dovedi ca ade-

varata o alta data.

ART. 19

Cel disparut este socotit a fi in viata daca nu a intervenit o hotarire

declarativa de moarte, ramasa definitiva.


Decretul 32/1954

Art. 36. - Cererea de declarare a disparitiei unei persoane se introduce la instanta judecatoreasca in circumscriptia careia aceasta persoana si-a avut ultimul domiciliu.

Art. 37. - Primind cererea, presedintele instantei judecatoresti dispune ca, prin organele Sfatului Popular si prin organele Militiei, sa se culeaga cit mai multe informatii cu privire la persoana a carei disparitie se cere a fi declarata.

Totodata, va dispune sa se faca la ultimul domiciliu al acestuia, la Sfatul Popular si prin ziar, publicatii despre cerere, cu invitatia ca orice persoana, care ar putea da informatii pentru solutionarea cererii, sa le comunice instantei.

Presedintele instantei va putea sesiza autoritatea tutelara, de la domiciliul celui a carui disparitie se cere a fi declarat, spre a se face, daca este cazul, aplicarea art. 152 din Codul Familiei referitoare la numirea curatorului.

Art.38. - Dupa trecerea a 30 de zile de la facerea publicatiilor prevazute de art. 37 alin. 2 din prezentul decret, presedintele va fixa termen de judecata, cu citarea partilor. Persoana a carei disparitie se cere a fi declarata se citeaza la ultimul domiciliu; in caz cind a avut un mandatar general, va ficitat si acesta.

Judecata se va face ascultind concluziile procurorului.

Art. 39. - Prin ingrijirea instantei, hotarirea de declarare a disparitiei, ramasa definitiva, se va afisa timp de 30 de zile la usa instantei de fond si a Sfatului Popular al ultimului domiciliu al celui disparut si se va publica in extras intr-un ziar indicat de instanta.

Deasemeni, hotarirea va putea fi comunicata autoritatii tutelare spre a se face, daca va fi cazul, aplicarea art. 16 alin. 1 din Decretul privitor la persoanele fizice si persoanele juridice.

Art. 40. - Pentru declararea mortii prin hotarire judecatoreasca se va urma potrivit art. 36-38 inclusiv, din prezentul decret, care se aplica in mod corespunzator.

Art. 41. - Hotarirea de declarare a mortii, ramasa definitiva va fi comunicata serviciului de stare civila pentru a fi inscrisa in registrul de stare civila.
Pentru declararea disparitiei unei persoane, trebuie sa se faca dovada ca aceasta lipseste de la domiciliul sau din tara si ca a trecut un an de la data ultimelor stiri din care rezulta ca era in viata. Sigur ca daca a avut resedinta in strainatate se pot solicita date de la autoritatile de acolo, pentru a se dovedi ca nu se mai afla nici la acea resedinta. Dupa ce este declarat disparut, pentru declararea mortii trebuie sa se faca dovada ca de la data ultimelor stiri din care rezulta ca era in viata au trecut 4 ani. In orice situatie, declararea judecatoresca a mortii nu se poate face inainte de implinirea unui termen de 6 luni de la data afisarii si publicarii extrasului de pe hotarirea de declarare a disparitiei
va multumesc frumos pentru informatii. deci eu daca la sfarsitul anului viitor nu mai am nici un semn de la el cu dovada ca a fost la notariat cu mine acum cateva luni dupa care a plecat din tara si nu am mai auzit nimic de el il pot declara disparut. ok?
Inainte de a incepe actiunea pt declararea disparitiei poate ca ar trebui sa incercati a-l gasi. Daca e in nevoie si il puteti ajuta inainte de a-l declara mort? Poate e in spital... Daca lucreaza cu forme legale in Italia puteti apela chiar si l-a ajutorul carabinierilor ... Puteti cere chiar si ajutorul politistilor romani... Daca lucreaza fara forme legale, la fel... Poate a fost gasit lucrand fara acte si, deocamdata, retinut pt verificarea identitatii... Pot fi multe motive pt care nu a mai dat niciun semn de viata...
Va scriu toate acestea avand in vedere situatia similara a fiului unui vecin care, desi casatorit, avand doi copii mici, nu a mai dat niciun semn de viata timp de patru ani – l-au cautat parintii si sotia... Si l-au gasit...
In instanta, cand veti cere sa fie declarat disparut, va trebui sa faceti si dovada ca ati intreprins unele actiuni pt a-l gasi...
Tatal dv abia de cateva luni nu mai da niciun semn de viata, deci e posibil sa nu fie vorba despre moarte...

Alte discuții în legătură

Declararea judecatoreasca a mortii Adelina t Adelina t Am si eu o intrebare............Care este legea care reglementeaza procedura declararii judecatoresti a mortii?Si care ar fi intreaga procedura de urmat(ce ... (vezi toată discuția)
Certificat deces BX BX Daca o persoana este disparuta (de exemplu a disparut pe munte si nu a mai fost gasita), i se poate emite certificat de deces ? Daca da, dupa ce termen si in ... (vezi toată discuția)
Succesiune imposibila... ContSters117274 ContSters117274 tata mort din 1987, iar mama moarta din 1989 fara a i se elibera certificat de deces. cum este poibila succesiunea??? (vezi toată discuția)