avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum calculez caldura la un apartament cu radiatoare ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum calculez caldura la un apartament cu radiatoare motate in balcoane?

Buna ziua.
Intrebarea mea este identica cu cea din titlu. Care ar fi formula de calcul si baza legala a acesteia. Mentionez ca blocul are 40 de aprtamente din care 3 sunt debrasate de la instalatia de incalzire. Nu suntem contorizati cu repartitoare.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 21:10, 18 Decembrie 2014
In acest topic sunt doua postari care fac referire la o baza juridica, cea pe care o invoca @mira55, dar se pare ca nu a inteles.
Acum eu va intreb, daca un sofer merge pe contrasens si este depistat, vine agentul cu chipiul alb, il trage pe dreapta normala si ii aplica o amenda, ii i-a carnetul sau mai stiu eu ce-i face. Bun, in ce temei juridic poate face toate acestea politistul? Se bazeaza pe ceva? Poate soferul sa conteste masura luata de politist si in ce temei juridic?
Noi vorbim aici de niste incalcari de legislatie, nu?

Proprietarul poate face modificari numai in conditiile legii - si dau si un exemplu, va rog sa lecturati prev. HG 1588/2007, care la art.12 B.Obligatii, lit. h) zice:

- să modifice instalațiile de distribuire a utilitățilorîn interiorul unui condominiu sau al unui apartament din cadrul unui condominiu numai în condițiile legii, pe baza referatului tehnic de specialitate emis de furnizorul de utilități, în care se arată efectele modificării instalației respective. Pe baza acestui referat, comitetul executiv va hotărî asupra efectuării modificării...

Acum eu nu pricep la ce va referiti cand ziceti:

Eu am pus clar intrebarea: "In ce baza juridica se poate solicita ca suprafata de calcul a apartamentelor respective sa fie majorata cu suprafata balconului?


Atata timp cat un proprietar a efectuat modificari legale sau mai degraba ilegale, afectand la modul cel mai serios repartizarea echitabila a costurilor cu incalzirea in condominiul respectiv - dvs. ziceti ca nu stiti in ce baza juridica...
Va rog sa lecturati mai departe din aceeasi HG1588/2007, art. 13, alin. 1, 2 si 3 - si poate gasiti aici temeiul juridic.

Deci, daca cunoasteti proprietari din blocul dvs. care au facut aceste modificari (in mod sigur ilegale), informati conducerea as. prop. si aratatile prevederile legale despre care am vorbit si mai ales cele ale Ordinului nr. 343/2010, ar. 2, alin.17 cu privire la factorul de recalculare -
care, zice ordinul, este o marime adimensionala utilizata pentru recalcularea suprafetei utile a apartamentului luat in calcul la repartizarea energiei termice in cazul in care corpul de incalzire este/sunt modificat(e) fata de solutia din proiect, fara ca aceasta sa modifice cota indiviza... si mai departe se da relatia de calcul.

Mentionez inca o data ca in acest caz se modifica suprafata utila fara a se modifica cota-parte indiviza de proprietate, deoarece aceasta modificare se refera strict numai la repartizarea costurilor cu incalzirea - in conditiile in care la aceasta repartizare, suprafata utila intra in calcul (practic si in conditiile in care calculul s-ar face cu repartitoare de costuri, dar si daca s-ar face in pausal).
Succes!


Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2013
Adam Grecu, utilizator
La modificarile asupra instalatiei de incalzire interioare de ce intereaza pe asociatia de proprietari sa stabileasca daca este legala sau ilegala situatia ?. Ori neam obisnuit sa dam mai multa importanta unor lucruri minore si sa pierdem din vedere esentialul ?.

Oricine daca are nevoie sa mareasca suprafata radianta poate si are dreptul sa o faca. Modificarea poate schimba repartizarea caldurii intr-un condominiu, dupa cum omul a avut nevoie de mai multa sau mai putina caldura.Situatia de pe teren trebuie cunoscuta indeaproape de cei care trebuie. Cum ?. In nici un caz stand pe scaun .
Multumesc frumos tuturor celor care au detaliat problema in discutie! Elga 50 a inteles perfect la ce ma refeream... Deci poti sa-ti maresti cu cat vrei suprafata utila a apartamentului caci daca nu vrei sa intri in legalitate - sa-ti faci cadastrul - nu se poate reflecta in niciun fel si asupra cheltuielilor pe cota parte proprietate pe care ar trebui sa le suporti. Si cum va scriam anterior, cca 30% dintre locatarii blocului nostru in mod ilegal (a se citi obtinerea autorizatiilor necesare) si-au inglobat balconul (unii chiar doua balcoane) in suprafata utila a apartamentului dar fara consecinte asupra cotei parte proprietate!
mira55 a scris:
Deci poti sa-ti maresti cu cat vrei suprafata utila a apartamentului caci daca nu vrei sa intri in legalitate...

Nu este adevarat!
Nici un proprietar nu are voie sa-si modifice apartamentul fara proiect, fara autorizatii, fara aprobari.
Suprafata utila a apartamentului, suprafata ce se are in vedere la repartizarea cheltuielilor de intretinere, poate fi cea din actul de proprietate sau cea masurata efectiv.
Va respect adriantot dar nu inteleg cum "cea masurata efectiv", referindu-va, fireste, la suprafata? De catre cine masurata si in ce baza juridica? Multumesc frumos!

Alte discuții în legătură

Calculul intretinerii la apartamente modificate rlemnaru rlemnaru Am o situatie la un apartament de 2 camere… am modificat apartamentul, in sensul ca am desfiintat balconul si am mutat bucataria in balcon. Astfel, ... (vezi toată discuția)
Introducere costuri suplimentare caldura ady_1967 ady_1967 Buna ziua! Sunt administrator de bloc in Timisoara, bloc turn! As avea rugamintea sa ma ajutati cu o problema si anume : unii proprietari si-au desfiintat usa ... (vezi toată discuția)
Daca stau etajul 4, iar caldura e in sistem pausal am ceva reduceri? liv1u liv1u Am o problema si administratorul nu ma poate lamurii, v-as fi recunoscator daca m-ati putea lamurii in urmatoarea problema: - am renuntat la repartitoare si ... (vezi toată discuția)