Iata ce prevede HG 1588/2007:
Art. 46. -
(1) Suprafaţa utilă a apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă şi cota-parte indiviză de proprietate sunt stabilite potrivit actului de proprietate, după caz, contractul de vânzare-cumpărare, fişa cadastrală, contractul de construire sau procesul-verbal de predare-primire şi contractul de schimb sau contractul de donaţie şi/sau cele determinate pe bază de măsurători şi înscrise într-o documentaţie cadastrală recepţionată de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară competent.
(2) În cazul în care suma cotelor-părţi indivize din actele de proprietate, care sunt fracţiuni abstracte pentru fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din clădirea/blocul care constituie condominiul, nu este egală cu 100, comitetul executiv al asociaţiei de proprietari solicită întocmirea unei noi documentaţii cadastrale, prin punerea la dispoziţie a cărţii tehnice a imobilului şi cu respectarea prevederilor în vigoare cu privire la autorizarea, calitatea şi siguranţa construcţiilor.
(3) Cota-parte indiviză de proprietate reprezintă raportul procentual dintre suprafaţa utilă a apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă şi suma suprafeţelor utile ale tuturor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu.
Sunt cazuri cand apartamente situate unul peste altul, cu exact aceeasi suprafata in realitate, au consemnate in actele de proprietate suprafete utile diferite sau.si cote indivize diferite. Legiutorul, stiind ca exista asemenea cazuri, a prevazut si posibilitatea remedierii situatiei, asa cum prevede articolul citat, dar si alte prevederi legale ce tin de legislatia de cadastru, de legislatia in constructii.
Iar in cazul cand un proprietar vrea sa faca o modificare in apartament, sa desfiinteze un perete dintre doua camere, sa faca un perete suplimentar, sa desfiinteze o debara, sa inchida balconul si sa-si mareasca in acest fel sufrageria s.a.m.d., toate acestea se pot face cu aprobari, avize..., unele necesitand proiect iar altele fara proiect. Dar avize si aprobari trebuiesc. Iar cei care-si dau avizul (Primaria) decid daca trebuie intocmit proiect sau nu.
Aceste modificari pot duce la schimbarea suprafetei ultile a apartamentului si implicit a cotei indivize. Cum acestea se folosesc ca baza a repartizarii unor cheltuieli in asociatie (reparatii, salarii, intretinerea proprietatii comune, uneori agentul termic...), este necesar ca asociatia sa ia in calcul suprafetele reale si cotele indivize rezultate pe baza realitatii si nu cele care au fost candva consemnate gresit in acte sau cele care erau in acte inainte de modificarile aduse de proprietar.