avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum calculez caldura la un apartament cu radiatoare ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum calculez caldura la un apartament cu radiatoare motate in balcoane?

Buna ziua.
Intrebarea mea este identica cu cea din titlu. Care ar fi formula de calcul si baza legala a acesteia. Mentionez ca blocul are 40 de aprtamente din care 3 sunt debrasate de la instalatia de incalzire. Nu suntem contorizati cu repartitoare.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 21:10, 18 Decembrie 2014
Iata ce prevede HG 1588/2007:
Art. 46. -
(1) Suprafaţa utilă a apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă şi cota-parte indiviză de proprietate sunt stabilite potrivit actului de proprietate, după caz, contractul de vânzare-cumpărare, fişa cadastrală, contractul de construire sau procesul-verbal de predare-primire şi contractul de schimb sau contractul de donaţie şi/sau cele determinate pe bază de măsurători şi înscrise într-o documentaţie cadastrală recepţionată de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară competent.
(2) În cazul în care suma cotelor-părţi indivize din actele de proprietate, care sunt fracţiuni abstracte pentru fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din clădirea/blocul care constituie condominiul, nu este egală cu 100, comitetul executiv al asociaţiei de proprietari solicită întocmirea unei noi documentaţii cadastrale, prin punerea la dispoziţie a cărţii tehnice a imobilului şi cu respectarea prevederilor în vigoare cu privire la autorizarea, calitatea şi siguranţa construcţiilor.
(3) Cota-parte indiviză de proprietate reprezintă raportul procentual dintre suprafaţa utilă a apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă şi suma suprafeţelor utile ale tuturor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu.

Sunt cazuri cand apartamente situate unul peste altul, cu exact aceeasi suprafata in realitate, au consemnate in actele de proprietate suprafete utile diferite sau.si cote indivize diferite. Legiutorul, stiind ca exista asemenea cazuri, a prevazut si posibilitatea remedierii situatiei, asa cum prevede articolul citat, dar si alte prevederi legale ce tin de legislatia de cadastru, de legislatia in constructii.
Iar in cazul cand un proprietar vrea sa faca o modificare in apartament, sa desfiinteze un perete dintre doua camere, sa faca un perete suplimentar, sa desfiinteze o debara, sa inchida balconul si sa-si mareasca in acest fel sufrageria s.a.m.d., toate acestea se pot face cu aprobari, avize..., unele necesitand proiect iar altele fara proiect. Dar avize si aprobari trebuiesc. Iar cei care-si dau avizul (Primaria) decid daca trebuie intocmit proiect sau nu.
Aceste modificari pot duce la schimbarea suprafetei ultile a apartamentului si implicit a cotei indivize. Cum acestea se folosesc ca baza a repartizarii unor cheltuieli in asociatie (reparatii, salarii, intretinerea proprietatii comune, uneori agentul termic...), este necesar ca asociatia sa ia in calcul suprafetele reale si cotele indivize rezultate pe baza realitatii si nu cele care au fost candva consemnate gresit in acte sau cele care erau in acte inainte de modificarile aduse de proprietar.
Documentatia cadastrala se face pe baza masuratorilor doar daca nu s-au facut modificari in apartament sau daca exista aprobarile necesare pentru aceste modificari. Altfel se face cadastrul pe schita veche a apartamentului pentru a nu-i crea probleme solicitantului de cadastru si ramane cu modificarile din apartament facute ilegal. La ora discutiei, in baza legilor existente, nu poti sa-i inscrii proprietarului in lista de plata a intretinerii o alta suprafata utila decat cea demonstrata cu acte si nu cea existenta fizic/constatata vizual, adica cea corecta.
Corect observa adriantot suprafatele utile pot fi şi/sau cele determinate pe bază de măsurători DAR şi înscrise într-o documentaţie cadastrală recepţionată de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară competent. DECI, DOAR DACA ESTI IN LEGALITATE!!!
@mira55,
La inceput ati adresat in forum o intrebare. Cei care au facut postari in legatura cu intrebarea initiala, au incercat cu mai mult sau mai putin succes sa va raspunda - si eu zic ca in cea mai mare masura s-a raspuns la intrebare, ba chiar vi s-a aratat si baza juridica.
Acum veniti si ne spuneti ca:
Corect observa adriantot suprafatele utile pot fi şi/sau cele determinate pe bază de măsurători DAR şi înscrise într-o documentaţie cadastrală recepţionată de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară competent. DECI, DOAR DACA ESTI IN LEGALITATE!!!

Pai tocmai ultima propoziitie, cea scrisa cu majuscule ne baga in ceata: pai daca nu ai modificari in apartament, schita cadastrala arata ca cea din proiect si din acest punct de vedere proprietarul este in legalitate.

Ce se intampla cand proprietarul face modificari, sa zicem cu toate aprobarile de rigoare, dar nu mai merge la oficiul cadastral sa-si modifice schita? Dar cand proprietarul face modificari de capul lui? Mai este el in legalitate sau nu? Plateste mai putina caldura, desi omul isi incalzeste si balconul. Eu credeam ca acest aspect doriti sa-l clarificam - juridic, daca vreti.
Pornisem de la ideea ca omul si-a montat un calorifer in balcon. Din punct de vedere al suprafetei utile, acolo unde acest element intra in calculul intretinerii - nu se intampla nimic, insa asa cum am scris mai sus, proprietarului trebuie sa i se modifice sup. utila care va intra numai in calculul repartizarii costurilor cu incalzirea. Ati citit prev. Ordinului 343/2010 privitor la aceasta chestiune? Acolo spune clar ca cota-parte indiviza de proprietate nu se schimba in ceea ce privesc alte cheltuieli, inafara de repartizarea costurilor cu incalzirea.
Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2013
Adam Grecu, utilizator
Adam Grecu, sa lasam caloriferul din balcon; eu intrebam cum poti, LEGAL, sa-i pui la plata unui proprietar care si-a inglobat ILEGAL-deci fara nici o aprobare-suprafata balconului in suprafata locuibila utila si are acum, evident, o noua suprafata utila si, practic, o noua cota parte proprietate, mai mare, pentru apartamentul sau?
Simplu chiar daca pot exista mai multe situatii.
Daca omul aduce la cunostinta asociatiei ca si-a marit suprafata apartamentului prin "inglobarea" suprafetei balconului, atunci pe lista de plata administratorul va tine cont de noua suprafata si va face repartizarea tuturor cheltuielilor pe noua suprafata.
Daca proprietarul nu aduce la cunostinta asociatiei modificarea, administratorul nu stie si nu va modifica suprafata utila a respectivului apartament in listele de plata lunare.
Daca proprietarul nu aduce la cunostinta, dar alti vecini afla si reclama ca si-a marit suprafata utila, administratorul va merge la apartamentul respectiv, va constatat, va discuta... si va trece in lista de plata realitatea.
Daca aceste modificari au fost facute "ilegal", asa cum se spune mai sus, proprietarul va fi indrumat sa intre in legalitate.

Alte discuții în legătură

Calculul intretinerii la apartamente modificate rlemnaru rlemnaru Am o situatie la un apartament de 2 camere… am modificat apartamentul, in sensul ca am desfiintat balconul si am mutat bucataria in balcon. Astfel, ... (vezi toată discuția)
Introducere costuri suplimentare caldura ady_1967 ady_1967 Buna ziua! Sunt administrator de bloc in Timisoara, bloc turn! As avea rugamintea sa ma ajutati cu o problema si anume : unii proprietari si-au desfiintat usa ... (vezi toată discuția)
Determinare set si calculare set pentru apartamente fara repartitoare cristinasta cristinasta BUNA SEARA AM SI EU O PROBLEMA: AM INTELES CA DETERMINAREA SET PENTRU APARTAMENTELE FARA REPARTITOARE ESTE OBLIGATORIE CONFORM UNUI ORDIN NUSTIUCARE. OK. IN ... (vezi toată discuția)