Buna seara.
Avand in vedere ca s-a desfiintat ccmunn nu stiu ce as mai putea invoca.de ex in ccmunn era art3.3) "În cazul în care, din diferite motive, parţile au încheiat contracte colective de muncă la un nivel inferior înaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse."
Aici nu este vorba de salar ci de diurna externa.La ce valoare si ce lege sa fac trimitere? nu gasesc nimic nici in codul muncii ,nici in legea dialogului social...#-o
M-ar ajuta mult un raspuns.Multumesc
In principiu apararea mea ar trebui sa sune cam asa (cu modificarile ulterioare de exprimare):
Este adevarat ca si-a incetat valabilitatea la 31.12.2010 CCMNN pe anii 2007-2010 dar pentru perioada de delegare noiembrie 2009-decembrie 2010 se impune aplicabilitatea acestuia.In urma constatarii nulitatii absolute a clauzelor contractului colectiv de munca la nivel de societate se impune aplicarea legii favorabile si in continuarea perioadelor de delegare cuprinse intre 01.01.2011 si 05.12.2012 conform principiului analogiei . Situatia asemanatoare delegarilor din perioada 01.01.2011-05.12.2012 fiind delegarile din perioada 01.11.2009-31.12.2010.
Cam asa am inteles din discutie ca ar trebui sa sune.Gresesc?
Totusi , ar trebui sa adaugati si faptul ca, în situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, întrucât stabileşte drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri. - art.57 alin.4 C.mun.
"Este necesar a se stabili ca nu numai in aceasta speta, ci si in alte situatii juridice asemanatoare, sub imperiul diferitelor acte normative aflate in vigoare illo tempore, s-au constituit raporturi juridice generatoare de drepturi si obligatii. Ulterior, chiar daca dispozitiile legale (ccmunn) au fost abrogate sau modificate, anumite fapte, acte sau situatii juridice constituite illo tempore au fost deduse judecatii dupa ce acele dispozitii legale nu au mai fost in vigoare.
Ca urmare a principiului tempus regit actum, astfel de situatii deduse judecatii urmeaza sa se raporteze efectiv la dispozitiile legale care reprezinta izvor de drepturi si obligatii corelative invocate .
In mod corect solicit instantei sa se raporteze la temeiul de drept invocat (ccmunn), temei care uneori il poate constitui o dispozitie legala care, desi in prezent (cand cauza se afla pe rol) nu mai este in vigoare, efectele contemporane constituirii situatiei juridice continua si in prezent, astfel incat dispozitia legala respectiva este aplicabila litigiului in cauza."
desi abrogata, "legea civila poate ultraactiva in unele situatii, potrivit principiului «tempus regit actum». Astfel, o lege posterioara nu poate atinge dreptul nascut sub imperiul legii anterioare, aceasta urmand sa guverneze dreptul respectiv, inclusiv solutionarea litigiului legat de realizarea acelui drept, chiar si ulterior iesirii sale din vigoare.
astazi am vazut alta hotarare i s-a admis in parte actiunea unui coleg pt 2009-2010 cat mai era ccmunn in vigoare si i s-a respins pt 2011.acum depinde si de avocat.
daaaaar
ccm la nivel de ramura-turism 2009-2010 afost valabil pana la 31.12.2010 si cum nu a fost denuntat pana la expirare a fost prelungita valabilitatea cu inca 12 luni.
legea dialogului social actualizata intr-adevar spune ca , ccm la nivel de ramura sunt valabile pana la expirare.
in cauza am vazut o decizie de la C.A. buc si instanta a acordat drepturile salariale pana in oct 2011 pt motivul ca "C.C.M. la nivel de ramura turism, mai sus- mentionat acesta a fost valabil pâna la 31 12. 2010 si având în vedere ca în cauza nu s-a facut dovada ca vreuna dintre parti l-a denuntat cu 30 de zile înainte de expirarea perioadei pentru care a fost încheiat, valabilitatea acestuia s-a prelungit, cu înca 12 luni, respectiv pâna la 31.12.2011."
iar acesta prevede drepturi mai favorabile decat ccm la niv de societate.
Conform prevederilor art. 11 lit. c) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti salariatii încadrati în toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de munca.
astfel consider ca imi sunt aplicabile pe deplin prevederile ccm la nivel de ramura turism.